Szabadidősport, Európai Sporthét

2 órája

Vívó olimpikonok az Európai Sporthéten

Gémesi Csanád és Tarjányi István volt a Nyíregyházi Sportcentrum vendége kedden. Az Európai Sporthét rendezvényén sokan voltak kíváncsiak az olimpikon vívókra.

BeActive. Az Európai Sporthét eseményeit ezzel a mottóval hirdette meg az Európai Bizottság, a kezdeményezéssel az egész kontinensen népszerűsítik a sportot és a testmozgást. Idén szeptember 23-a és 30-a között tartják az Európai Sporthetet, amihez – ahogy az előző években már többször – most is csatlakozott a Nyíregyházi Sportcentrum. Ezen a héten több sportlétesítmény is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt több sportágban és helyszínen.

Európai Sporthét
Az Európai Sporthét vendége volt Gémesi Csanád és Tarjányi István

Kézilabda, úszás, kosárlabda, atlétika, röplabda, judo, tollaslabda, tájékozódási futás sportágakban a heti menetrend szerinti edzéseket ezúttal a szülők is megtekinthetik. 

Az Európai Sporthét kiemelt napja volt a kedd

A Párizstól–Hollywoodig című Talk Show keretében Gémesi Csanád (világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes magyar kardvívó) és Tarjányi István (Kerekesszékes vívó olimpikon) volt a vendég, de bemutatkozik a Nyíregyházi Sportcentrum vívó szakosztálya is. Az érdeklődő szülők, gyerekek ki is próbálhatták a magyar sikersportágat a helyszínen.
A beszélgetést Balogh Tamás, a Nyíregyházi Sportcentrum marketing munkatársa vezette, a meghívott vendégek meséltek pályakezdésükről, sikereikről, kudarcaikról, párizsi élményeikről.

– Az olimpia óta számos megkeresést kaptam, az augusztust ugyan a pihenésnek szenteltem, de mióta megkezdődött a tanév, egyre több felkérés érkezik, amelynek természetesen szívesen teszek eleget 

– fogalmazott Gémesi Csanád.
A csapatban olimpiai ezüstérmes sportoló igazi vívó családból származik, édesapja és annak testvére is ezt a sportágat űzte, így számára kézenfekvő volt a sportágválasztás, mint mondta a vívóteremben nőtt fel. Gyermekként emellett más sportágat is űzött, de amikor választani kellett, nem volt kérdés. 
Tarjányi István útja rögösebb volt a pástig, a Nyíregyházi Sportcentrum paravívója az átlagos fiatalok mindennapjait élte, amikor egy komoly műtét után kerekesszékbe kényszerült.
– Tizenhét éves koromban egy gerincvelő tumor miatt műtöttek és ezután kerültem kerekesszékbe. Akkor még gyerekcipőben járt a parasport hazánkban és sem ismertem a lehetőségeket, és egyébkéntis a tanulmányaimra fektettem a hangsúly. A középiskola elvégzése után az akkori nyíregyházi főiskolán szereztem informatika tanári diplomát, öt évig tanítottam is. Nyíregyházán 2013-ban adtak át egy akadálymentes vívótermet, itt volt lehetőségem bepillantani az általam addig nem ismert sportágba. Akkor merült fel bennem, hogy ismét sportoljak, hiszen „előző életemben” atletizáltam, kosaraztam, fociztam, szóval a sport a mindennapjaim része volt. Ezen a nyílt napon kaptam kedvet hozzá, akkor döntöttem úgy, hogy én ezt szeretném csinálni. Később megismerkedtem mesteremmel, Pákey Bélával, és onnantól fordult komolyra a dolog – mondta Tarjányi István.

Abban mindketten egyetértettek, hogy a vívásban az erőnlét mellett kiemelten fontos a mentális állapot. Gémesi Csanád szerint ez az okosak sportja, nem véletlen, hogy a vívók között rengeteg a diplomás és gyakran már az élsport mellett elkezdik építeni a civil karrierjüket. 

 A mérkőzések hetven százaléka fejben dől el, harminc százalék pedig az állóképesség, a fizikai állapot 

– emelte ki Gémesi Csanád.
Tarjányi István ebben megerősítette vívótársát, arról beszélt, hogy előfordult vele, hogy hiába volt fizikálisan tökéletes állapotban, mentálisan viszont nem volt topon nem tudta megnyerni a mérkőzést. 
A két sportoló abban is osztozott véleményén, hogy a párizsi olimpia rendkívül jól szervezett volt, a sajtóban elhíresült kartonpapírágyakat mindketten kényelmesnek találták. De abban is egyetértettek, hogy az étel minősége és mennyisége hagyott maga után kívánnivalót. István azt is elmesélte, hogy mikor megérkeztek Párizsba és a repülőtérről utaztak az olimpiai faluba, a hátsó rámpa beszorult, így nagy nehézségek árán tudott csak kiszállni.
A folytatással kapcsolatban a harminchét éves Gémesi Csanád, aki nem mellékesen három gyermek édesapja, azt mondta, hogy ez egy családi döntés volt. 
– Azt nem látom még, hogy a következő olimpiáig milyen lesz az utam, de folytatom a munkát.

Közös szelfik készültek

István számára most a pihenés, a regenerálódás a legfontosabb, aztán újra munkába áll.
– Elkezdek edzeni, aztán meglátjuk mire leszek képes, úgy vélem, hogy vannak még bennem tartalékok – mondta Tarjányi István. – Tokióban nyolcadik lettem, Párizsban a hetedik helyen végeztem, ha így haladok, hetven éves koromra elérek az aranyéremig – tettem még hozzá tréfásan.
A jó hangulatú beszélgetés végén a gyerekek megrohanták a két vívót, akik hosszú percekig osztották az autogramokat, ki fényképre, ki pólóra kérte a számára értékes aláírást, Gémesi Csanád olimpiai ezüstérme is nagy népszerűségnek örvendett, kézről kézre járt, a végén természetesen a közös szelfik sem maradhattak el.
A nap zárásaként Schóbert Lara mozgatta meg a nyíregyháziakat. Az Európa Sporthét vasárnap estig tart, melyet egy podcast-beszélgetéssel zár videócsatornáján a Nyíregyházi Sportcentrum. Az SPORTszerű című podcast műsorban a „Sport és Pszichológia” címmel Dr. Jánvári Miriam Ivett adjunktus, a Nyíregyházi Egyetem Intézeti tanszékvezetője válaszol a kérdésekre. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában