Ellenőrzés

2 órája

Félszáz rendőr figyeli az utakat

Fokozott közúti ellenőrzést tartanak szerdán Nyíregyházán, az Orosi útról minden arra járó gépjárművet kiterelnek. Hat órán keresztül szűrik a szabálytalankodókat, a rendőrök drónt és helikoptert is bevetnek.

Szon.hu

Minden sofőrt ellenőriztek

Fotó: Sipeki Péter

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség állománya közösen tartja a közlekedésbiztonsági ellenőrzést. Egymás után kanyarodnak ki az autósok a rendőr karjelzésére, és fújják meg a szondát a sofőrök. Ott jártunkkor mindenki mehetett is tovább, hiszen egy rendőr készüléke sem jelzett. 

Motoros rendőr is szondáztatott
Motoros rendőr is szondáztatott
Fotó: Sipeki Péter

Rendőri tapasztalatok

Azonban nincs ez mindig így, ezért a rendőrség az idén is kiemelt és célzott ellenőrzéseket tart a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek csökkentése érdekében, hiszen közös cél, hogy mindenki hazaérjen! Morvai Szabolcs rendőr alezredes kifejtette: a főbb baleseti okok visszaszorításában szeretnének eredményeket elérni, ezért ellenőrzik a sebességtúllépés, az elsőbbségadás, a kanyarodás szabályainak betartását, mindemellett mérik a járművezetők ittasságát, bódultságát is, illetve a passzív biztonsági eszközök használatát szintén figyelik.

– Kilenc órakor kezdtük el az akciót, több, mint 50 kollégám vesz részt ebben a demonstratív ellenőrzésben. Használatban vannak a civil sebességmérő berendezéssel ellátott gépkocsijaink, a megkülönböztető jelzéssel rendelkező gépkocsiból is jó pár, négy szolgálati motorkerékpár, valamint drónnal és a rendőrségi helikopterrel a magasból pásztázzuk a szabálysértőket – részletezte a vármegyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának megbízott vezetője. 

Az elmúlt évek tapasztalatáról az alezredes elmondta: gyakran szembesülnek azzal, hogy nem figyelik a járművezetők az okmányok érvényességét, nem intézkednek a meghosszabbításról, és naponta találkoznak még mindig olyanokkal, akik nem használják a biztonsági övet, és heti szinten több alkalommal előfordul, hogy ittas állapotban ülnek a járművezetők a gépjárműbe, és úgy közlekednek. Sajnos a közelmúltban is volt halálos kimenetelű baleset ittas vezetés miatt. 

Ittas vezetés kiszűrése

– Itt, ezen a helyszínen egy úgynevezett finn módszeres, kitereléses ittasság-ellenőrzést hajtanak végre a kollégák. Amennyiben az előszűrést végző teszt jelzi az alkohol fogyasztást a járművezetőnél, akkor a helyszínen rendelkezésünkre áll egy hiteles mérőberendezés, s a teljes intézkedést le tudjuk vele szemben folytatni. Belefúj az eszközbe, és a mérés eredményének függvényében kapja meg a közigazgatási bírságot, vagy állítjuk elő a kapitányságon és büntetőeljárás keretében folytatjuk le vele szemben  az eljárást. Természetesen onnantól kezdve már ő nem vezethet tovább, ki kell szállnia az autóból – részletezte Morvai Szabolcs és hozzátette: a gyalogosokkal, kerékpárosokkal, illetve legújabban a rolleresekkel is rengeteg baleset történik, ennek a napnak az is a célja, hogy őket is fokozott ellenőrzés alá vonják.

– Nyilván a rollereknél még vannak jogszabályi hiányosságok, amelyet reméljük, hogy a jogalkotók hamarosan pótolni fognak, így hathatósabban tudunk majd fellépni az ilyen jellegű szabálysértések, balesetek esetén is – mondta a rendőr alezredes, és megjegyezte: nagyfokú ellenőrzést havonta legalább kettőt fognak tartani vármegyénkben, de kisebb ellenőrzésekre heti szinten kell számítaniuk a közutakon közlekedőknek.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában