VIDOR Fesztivál 2024

2024.08.31. 11:30

VIDOR-élmények a zárónapon

Remek előadókkal búcsúzik a fesztivál: szól ma világzene, érkezik Delhusa Gjon, és a Kelet Brass Band fúvósai is.

Szon.hu

Indiai dallamokat hoznak Nyíregyházára

Fotó: Vidor.eu

Villámgyorsan elrepült ez a kilenc nap, ma már véget ér a 23. VIDOR Fesztivál, de a zárónapra is maradtak kiváló koncertek és színházi előadások. 

Az albán származású Delhusa Gjon 18 évesen robbant be a könnyűzenei életbe a „Hegyek lánya” című dallal, mellyel egy csapásra az egyik legnépszerűbb énekes lett az országban. A következő évben négy kislemeze és egy nagylemeze jelent meg, mind aranylemez lett. Zenét írt Demis Roussosnak, Goldi Ens-nek, és a Goombay Dance Band együttesnek is, a Magyar Rádió eMeRTon-díjasa, a könnyűzenei élet képviselői közül ő kapta meg először a Magyar Köztársaság Aranyérdemkeresztjét. A legnagyobb slágereit – Nika se perimeno, Csavargó, Rómeó és Júlia, Ne légy szomorú, Ez az utolsó tánc, Csak fújt közben a szél, Ha hallod a harangok hangját, Dalok a szélben, Téged átölelve – szinte mindenki ismeri, akik pedig ma este héttől meghallgatják a koncertjét a Kossuth téren, együtt is énekelhetik azokat az örökifjú énekessel. 

Több generáció kedvence
Fotó: Vidor.eu

Egyenesen Indiából

A nagyszínpadon világzene zárja az idei fesztivált: a Dhoad egyenesen Indiából érkezik Nyíregyházára. Rajasthan határvidékének bódító és kifinomult zenéjét hozzák a VIDOR-ra, mely a cigány világ gyökereiből merít. Hagyományos viseletbe öltözött táncosaikkal, zenészeikkel és egy tűznyelővel (!) színpompás ünnepi és táncos utazásra invitálják a hallgatóságot. Rajasthan térségét mély spiritualitás jellemzi, így nem véletlen, hogy zenéjükben nagyon hangsúlyos a művészet és a vallás összhangja. Számos helyen léptek már, fel, utazásaik során pedig groove-elemekkel gazdagodott a repertoárjuk, melyek harmonikusan illeszkednek a hagyományos hangszerek hangzásához. A formáció karizmatikus vezetője, Rahis Bharti hosszú évek óta dolgozik azért, hogy Rajasthan zenei kultúráját a világ közönségéhez eljuttassa – ezt teszi ma is: az együttes fél kilenckor lép a Kossuth tér nagyszínpadára. 
A VIDOR Kertben 22 órától a megyénkbeli együttes, a Kelet Brass Band garantálja a kitűnő hangulatot. Saját dalaikon kívül örökzöldeket és mai, modern slágereket szólaltatnak meg. A hét kiváló zenészből álló formáció több országos és nemzetközi utcazeneverseny első helyezését és közönségdíját nyerte már el, ma este pedig megmutatják a közönségnek, hogy ezek a díjak a lehető legjobb helyre kerültek. 

A Kelet Brass Band ma este a VIDOR Kertben fújja
Fotó: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc

Nevetésterápia a kamarában, nagydumások a Hatzel téren 

Azoknak, akiknek nevetésterápiára van szükségük, öttől érdemes a Krúdy Kamaraszínpad felé venni az irányt! Az Aranytíz Kultúrház művészei a Pan-Kreátorok című előadásban összekeverték a pantomimet, a rock zenét, a stand up comedy-t, a szépirodalmat és az akciófilmeket, s megteremtették a jelenkor kabaréját. 
A 100 éves Patika mai családi napján a Dumaszínház két tagja, Fülöp Viktor, majd Badár Sándor nevetteti meg a vendégeket. Fülöp Viktor több évig volt pályakezdő humorista a Dumaszínházban, de szerencsére türelmes volt a kispadon. Tehetségére sokan felfigyeltek, de senki nem árulta el neki... Badár Sándort sajátos humora, rögtönzései és nem utolsó sorban jellegzetes figurája a kortárs magyar film izgalmas alakjává tette. Ő a stand-up comedy egyik hazai ikonja, aki több mint húsz éve gondoskodik a közönség szórakoztatásáról. 

Badár Sándor 
Fotó: MW-archív

A VIDOR szombati programjai

Kossuth tér

19 óra: Delhusa Gjon-koncert

20.30: Dhoad Gypsies of Rajasthan-koncert

VIDOR Kert

16 óra: Cosplay jelmezes találkozó

22 óra: Kelet Brass Band-koncert

23 óra: Dj Vágó

Móricz Zsigmond Színház

17 óra: Pan-Kreátorok, nevetésterápia, Aranytíz Kultúrház, Krúdy Kamara

20 óra: Aranylakodalom, vígjáték, Játékszín, Rózsakert Szabadtéri Színpad

Városháza előtt

17.30: Brancs-koncert

Hova tűnt Sanyi? udvara

18 óra: Fülöp Viktor, majd Badár Sándor műsora 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában