Ezerszer visszanézte a gólját

2024.06.24. 13:58

Csoboth: el tudom képzelni, hogy amikor kapufát lőttem, mit művelt otthon a fater

Csoboth Kevin saját bevallása szerint ezerszer vagy kétezerszer visszanézte már a skótok elleni utolsó csoportmérkőzésen a századik percben rúgott gólját, mellyel a magyar labdarúgó-válogatott megőrizte továbbjutási esélyét a németországi Európa-bajnokságon.

MW

Csoboth Kevin a csapat sajtótájékoztatóján Weiler-Simmerbergben

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Továbbra sem fogtam fel, ezerszer vagy kétezerszer visszanéztem már, de a legfontosabb a győzelem, teljesen mindegy ki szerezte a sorsdöntő találatot

– mondta hétfői sajtótájékoztatóján az Újpest támadója. „Egész hazaúton kaptam az ívet, hogy az első gólom volt a nemzeti együttesben, ezért mindkét benzinkúton én álltam a számlát, ahol megálltunk. Ez volt a jutalom és a büntetés egyben, de megérte”.

CSOBOTH Kevin
A győztes gólt szerző Csoboth Kevin ünnepel
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A 24 éves futballista természetesen szót ejtett a súlyos arcsérülést szenvedő Varga Barnabásról is. Mint fogalmazott, jól van, tud kommunikálni, hétfőn műtik meg, ezért két-három napig nem lehet velük, de bízik benne, hogy minél előbb tudnak vele találkozni.

Rossz volt nézni a pálya mellett, mi cserejátékosok csak azzal foglalkoztunk, hogy az egészségügyi személyzet menjen már be. Rossz volt látni és most visszaemlékezni is az, de hatalmas öröm, hogy jól van. Várjuk a fejleményeket

– mondta Csoboth, aki tizedik válogatottbeli szereplésén először volt eredményes. Egyúttal leszögezte, nem értik a protokollt, mert az egészség fontosabb, mint a futball.

A gólját és az utána következő ünneplést felidézve elmondta, mindenképpen a hosszúba akart lőni, mert a skót kapus rövid oldalról jött, és szerencsére nem is ért át. Az ezt követő pillanatokat áramszünetként jellemezte, a következő kép, amire emlékszik az, hogy Varga Barnabás mezét tartja a kezében.

Vallom, hogy mindennek úgy kellett lennie, ahogy történt. A Szegednek külön köszönet, hogy lehetőséget adott, egyáltalán nem esett nehezemre a másodosztályban futballozni. Aztán az Újpest egyedüliként adott lehetőséget az NB I-ben, nélküle nem lennék itt, nagyon hálás vagyok érte. Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni. Mészöly Gézával tavasszal megállapodtunk, hogy mindent megteszünk azért, hogy visszakerüljek előbb az Újpest kezdőcsapatába, majd a válogatott keretébe

– mondta pályafutása nehézségeiről a pécsi születésű Csoboth, aki az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy 14 évesen került el otthonról a székesfehérvári Főnixbe, ahol ott volt már Szoboszlai Dominik és Bolla Bendegúz is. „Akkor a lehető legjobb választás volt odakerülni”.

Csoboth elárulta, a találkozó előtt beszélt az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnokságot nyert édesapjával, Csoboth Róberttel, akinek jó megérzése volt, melyek általában be szoktak jönni.

Sajnos nem volt itt a család, de el tudom képzelni a kapufánál mit művelt vagy tehetett a fater. A gólnál azért máshogy nézett ki az öröm, szerencsére nem repült ki a televízió az ablakon

– mondta nevetve Csoboth, aki a tízperces hosszabbítás elején kapufát lőtt.

Csoboth Kevin édesapja elsírta magát

A találkozó után az Újpest támadójának édesapja, Csoboth Róbert a Nemzeti Sport megkeresésére elárulta, mi játszódott le benne, amikor fia betalált az utolsó percekben.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Csoboth Kevin a csapattársakkal ünnepel
Fotó: MIGUEL MEDINA / Forrás: AFP

„Amikor az első helyzeténél a kapufára lőtte a labdát, nem hittem el, hogy nincs egy kis szerencséje. Régen lelkileg megtörték az ilyen szituációk, amikor kihagyott egy gólhelyzetet. Most viszont ment tovább, mintha mi sem történt volna, és a gólnál higgadt tudott maradni" – kezdte Csoboth Róbert, aki pályafutása alatt a Pécsi MFC csapatában 79 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, sőt három évig az ausztrál Adelaide Cityben légióskodott.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Csoboth elmondása alapján valamennyit matekoztak - mert mi mást tudnának most csinálni -, de összességében mindenki inkább csak jól érezte magát a majdnem hajnal ötig tartó buszúton.

Meglátjuk mire volt elég ez az egy győzelem. Nem foglalkozom azzal, hogy kezdő leszek-e vagy sem. Mindegy, hogy egy percet, ötöt, vagy tizet kapok, nekem abban kell olyan teljesítményt nyújtani, hogy a csapatot segítsem

– zárta szavait a magyar válogatott vasárnapi hőse.

A csoportkör végén az első kettő helyezettek mellett hatból a négy legjobb harmadik is továbbjut. Jelenleg a két nap teljes pihenőt tartó magyarok három ponttal és mínusz hármas gólkülönbséggel állnak, legkorábban kedden, legkésőbb szerdán derül ki, hogy ez elég-e a továbbjutáshoz.

Rekordnézettséget hozott az M4 Sportnak Csoboth Kevin gólja

A közmédia és a teljes piac legnézettebb idei műsora lett vasárnap este az 1-0-ás győzelemmel zárult Magyarország–Skócia labdarúgó Európa-bajnoki csoportmérkőzés.

2022 óta nem volt hasonlóan magas nézettségű műsor. A közvetítés 

legnézettebb percében több mint kétmillióan követték a közmédia sportcsatornáját, online pedig több százezren kísérték figyelemmel a meccs kimenetelét.

CSOBOTH Kevin
Csoboth Kevin (b) gólt lő Skócia - Magyarország mérkőzésen
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A találkozót nagy várakozás előzte meg, mindezt a vasárnap esti nézettségi adatok is alátámasztják: az elmúlt két év - a teljes televíziós piacot tekintve - legmagasabb nézőszámát produkálta a közmédia sportcsatornája. A két évvel ezelőtti világbajnokság döntőjét közel másfél millióan kísérték figyelemmel, a vasárnapi Magyarország-Skócia mérkőzés nézettsége viszont 1 millió 748 ezer fő volt, a Csoboth Kevin gólját hozó második félidőt pedig még ennél is több, 1 millió 865 ezer fő követte az M4 Sporton. 

Az eredmény jelentőségét fokozza, hogy a Nielsen közönségmérési adataiban csak a háztartások szerepelnek, az nem, hogy hányan követték szurkolói zónákban, óriás kivetítők előtt vagy vendéglátóipari egységekben a nemzeti tizenegy szereplését.

A mérkőzés idején a televíziózók mintegy 45 százaléka választotta az M4 Sportot. A második félidőben korosztályosan is jól szerepelt a csatorna: a 18-49 évesek több mint fele követte az élő adást. 

A mérkőzés legnézettebb percében, 22.59 órakor több mint 2 millió néző szurkolt a magyar csapatnak. Online is kiemelkedő nézettséget hozott az összecsapás: a Gemius adatai szerint 221 ezer látogatója volt az m4sport.hu oldal élő közvetítésének.

Varga sérülésével foglalkoznak a német lapok

Elsősorban a súlyos sérüléseket szenvedő Varga Barnabás esetével és állapotával foglalkozott a helyi sajtó a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság A csoportjának vasárnap esti mérkőzése után, melyen Magyarország 1-0-ra legyőzte Skóciát.

Csoboth Kevin 100. percben szerzett gólja azt jelentette, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a harmadik helyen végez a házigazdákat és a svájciakat is felvonultató négyesben, így még megvan az esélye arra, hogy továbbjusson.

A német sajtó ugyanakkor elsősorban a mérkőzés 68. percében történtekkel foglalkozott. Vargát egy középre ívelt szabadrúgásnál a skót kapus, Angus Gunn „letarolta”, aminek következtében a Ferencváros csatára eszméletlenül terült el a földön. Később kiderült, a 29 éves futballista arccsontja több helyen eltört, agyrázkódást szenvedett, kórházba vitték és műteni kell, az Eb-n pedig a magyarok továbbjutása esetén sem szerepelhet már.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Angus Gunn jobbkezével elöklözte a labdát, de bal könyökével eltalálta Varga arcát
Fotó: FABRICE COFFRIN / Forrás: AFP

A Bild című napilap a beszámolójában a válogatott csapatkapitányától, Szoboszlai Dominiktól idézett, melyben a Liverpool légiósa azt kifogásolta, hogy a segítség lassan érkezett a pályára.

„Mindenki láthatta, hogy nagyon nagy a baj. Ilyen esetekben a másodpercek is számítanak, és bár nincs erre ráhatásom, de valamit muszáj lesz változtatni. Gyorsabban kell reagálni, sokkal gyorsabban, mert pontosan tudjuk, hogy egy ilyen helyzetben minden másodpercnek jelentősége van” - idézték Szoboszlaitól.

A Süddeutsche Zeitung terjedelmes tudósítást közölt a magyar-skót találkozóról, melyben Varga esete mellett elsősorban a hajrában és a ráadásban történteket részletezték, kiemelve, hogy Skócia elbúcsúzott a kontinenstornától, Magyarország pedig még reménykedhet a nyolcaddöntőbe kerülésben.

A Die Zeit szinte kizárólag a Varga Barnabás sérülésével járó esetet részletezte, ugyancsak idézte Szoboszlait, valamint kiemelte, hogy a magyar játékosok szurkolókkal közös ünneplésekor a Ferencváros csatárának 19-es számú meze volt a középpontban.

A Die Welt drámai mérkőzésről írt a beszámolójában, egyfelől azért, mert a magyarok a 100. percben rúgott góllal szerezték meg a három pontot, másfelől pedig azért, mert a 68. percben az Eb-n addigi egyetlen góljukat szerző Vargát veszítették el súlyos arcsérülés miatt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar válogatott Németországban légióskodó játékosainak, így Sallai Rolandnak, Willi Orbánnak, Gulácsi Péternek, valamint Szalai Attilának a közösségi médiaoldalakra elhelyezett posztjait idézte, de kitért rá, hogy többek között a francia válogatott sztárfutballista, Antoine Griezmann is jobbulást kívánt a megsérült magyar támadónak.

A csoportkör végén az első két helyezettek mellett hatból a négy legjobb harmadik jut tovább. A magyarok három ponttal és mínusz hármas gólkülönbséggel állnak, legkorábban kedden, legkésőbb szerdán derül ki, hogy ez elég-e a továbbjutáshoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában