Matekozás

2024.06.24. 12:00

Az Európa-bajnokság két esélyese lehet a magyar csapat megmentője

A németországi Európa-bajnokságon szereplő magyar labdarúgó-válogatott vasárnap este Stuttgartban 1–0-ra győzött a Skócia elleni csoportmérkőzésen. A sikerrel Szoboszlai Dominikék nagy lépést tettek a nyolcaddöntő felé, de a továbbjutáshoz még szükség van arra, hogy más csoportokban is kedvező eredmények szülessenek a hátralévő játéknapokon.

MW

Csoboth Kevin megszerzi a magyar válogatott győztes gólját

Forrás: AFP

Fotó: MIGUEL MEDINA

A magyar válogatott első két meccsét elvesztette az Európa-bajnokság csoportkörében, ahol előbb Svájctól kapott ki 3–1-re, majd a házigazda németektől 2–0-ra. Az utolsó csoportmeccsünkön Skócia volt az ellenfél, amely a Svájc elleni döntetlenje után egy ponttal állt. Marco Rossi győzelmi kényszerben lévő csapata végül 1–0-ra nyert, és a megszerzett három ponttal esély kínálkozik a továbbjutásra – írta meg az Origo.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Skót szurkolók a magyar válogatott gólja után
Fotó: Fabrice Coffrini / Forrás: AFP

A csoportharmadikok csatája

A magyar válogatott játéka, majd a meccs után Szoboszlai Dominik nyilatkozata is arról árulkodott, Marco Rossi nem akart kockáztatni a többgólos győzelem érdekében, eleve csak nyerni akartunk, akár csak egy góllal – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Ez sikerült is Skócia ellen. A magyar válogatott 3 ponttal, 2-5-ös gólkülönbséggel zárt harmadikként a csoportjában. Ez adott esetben továbbjutást érhet a 24 csapatos Eb lebonyolítási rendszere miatt. A nyolcaddöntőbe a csoportok első két helyezettjei kerülnek, mellettük pedig a hat kvartett négy legjobb csoportharmadikja is továbbjut. Két forduló után jelenleg így áll a többi csoport (zárójelben azoknak a gólkülönbségei, akiknek lehet még legfeljebb 3 pontja, és emellett számíthatnak a csoport harmadik helye szempontjából):

– B csoport: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Olaszország 3 (2-2), 3. Albánia 1 (3-4), 4. Horvátország 1 (2-5).

– C csoport: 1. Anglia 4 pont, 2. Dánia 2 (2-2), 2. Szlovénia 2 (2-2), 4. Szerbia 1 (1-2).

– D csoport: 1. Hollandia 4 pont, 2. Franciaország 4, 3. Ausztria 3 (3-2), 4. Lengyelország 0.

– E csoport: 1. Románia 3 pont (3-2), 2. Belgium 3 (2-1), 3. Szlovákia 3 (2-2), 4. Ukrajna 3 (2-4).

– F csoport: 1. Portugália 6 pont, 2. Törökország 3 (3-4), 3. Csehország 1 (2-3), 4. Georgia 1 (2-4).

A táblázatban jól látható, hogy D és az E csoportban a harmadik helyezettnek minimum 3 pontja lesz, és jelenleg Ausztria +1-es, Szlovákia pedig 0-s gólkülönbséggel áll. Ebben a két csoportban tehát, hacsak nem hoz extrémen meglepő eredményeket a harmadik forduló, a harmadik helyezett valószínűleg megelőzi Magyarországot. Marco Rossi csapata inkább abban bízhat, hogy lesz két olyan csoport, ahol nem szerez három pontot a csoportharmadik, ez ugyanis biztosan elég lenne a nyolcaddöntőbe jutáshoz.

A szlovénoknak ki kell kapniuk

A hátralévő játéknapokon így a magyar szurkolóknak a B, a C és az F csoportot kell figyelniük árgus szemekkel – írta meg a Magyar Nemzet. A B csoportban az eddig lelkes játékot mutató albánoknak nem szabad legyőzniük a már továbbjutónak tekinthető Spanyolországot, és fontos, hogy az idén picit szürkébben szereplő horvátok ne győzzék le a címvédő olaszokat. Nem kedvez nekünk, hogy a spanyolok nem csupán biztos továbbjutók, de már az is eldőlt, hogy ők az elsők, hiszen korábban nyertek Olaszország ellen. 

A C csoportban a biztató játékot mutató Szlovéniának ki kell kapnia az addig nem túl meggyőző Angliától: ebben az esetben ugyanis a dán–szlovén–szerb hármasból csak egynek lesz minimum 3 pontja. Az F csoportban a cseheknek nem szabad legyőzniük a portugáloktól nagy pofont kapó törököket. Georgiának pedig nem szabad három pontot szereznie Cristiano Ronaldóék ellen. A portugálokra ugyanaz érvényes, mint a spanyolokra, ők is már garantáltan csoportelsők, tehát tét nélkül játszanak a grúzok ellen. 

Európa-bajnokság, A csoport, 3. forduló:

Skócia–Magyarország 0–1 (0–0), Stuttgart, jv.: Tello (argentin)
Gólszerző: Csoboth (90+10.)

Svájc–Németország 1–1 (1–0), Frankfurt, jv.: Orsato (olasz)
Gólszerző: Ndoye (28.), illetve Füllkrug (90+2.)

A csoport végeredménye: 1. Németország 7 pont, 2. Svájc 5, 3. Magyarország 3, 4. Skócia 1

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában