Egészségügy

2024.06.27. 20:00

Az egészségügy vármegyei kiválóságai

Helytállásból, türelemből, bátorságból példát mutatnak a vármegye egészségügyének elhivatott gyógyítói, ápolói, háttérben dolgozói.

Szon.hu

A Semmelweis-napi ünnepségen kitüntetett egészségügyi dolgozók a megyeháza díszterme előtt

Forrás: Kórház

Fotó: Csiribán Mihály

– Nagy megtiszteltetés, hogy az I. belgyógyászat és a kórház vezetése alkalmasnak tartott arra, hogy az idei évben kitüntessenek, próbálom a munkámat mindig megfelelően, a tudásom legjavát adva végezni, s mindig fejlődni, Semmelweis örökségéhez hűnek maradni és továbbadni azt – mondta a Semmelweis-napi ünnepségen dr. Kovács György belgyógyász, gasztroenterológus, aki már a középiskolás évei végén pontosan tudta: orvos akar lenni, gyógyítani. A diplomáját 2009-ben vette át. Az már az egyetemi évek alatt viszonylag hamar eldőlt, hogy a belgyógyászatot választja, a gasztroenterológia később jött, de saját bevallása szerint jól döntött, megtalálta benne a hivatását. 

Semmelweis nap
Dr. Kovács Györgynek a Semmelweis-napi kitüntetést dr. Ajzner Éva orvosigazgató és Nagy Géza ápolási igazgató adta át
Fotó: Kelet-Magyarország / Forrás:  Kelet-Magyarország

– Minden beteg egy külön feladat, és egyetlen cél lehet, minden betegnek segíteni – vallja dr. Kovács György, aki operatív endoszkópiát, endoszkópos ultrahangot, epetükrözést végez, másik „szívügye” a gyulladásos bélbetegség. PhD tézisei is ezzel a területtel foglalkoznak, hamarosan várható doktori védése.

Mint az őt bemutató kisfilmben elhangzott: kiváló szakmai tudásával, nagy tapasztalatával kiemelkedik az endoszkópos ultrahang és a gyulladásos bélbetegek biológiai kezelésében. Az országban is egyedülálló sztentelési eljárást alkalmaz, a betegeihez mindig emberséggel, türelemmel és megértéssel fordul. Aktívan részt vesz a tudományos munkában, rendszeres előadója az országos belgyógyászati, gasztroenterológiai kongresszusoknak.

A mindennapok hősei

Semmelweis Ignác születésnapja a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe, ezen a napon mondanak köszönetet azoknak, akik elhivatottsággal, lelkiismeretesen és példamutatóan végzik a munkájukat. Hagyomány, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház is ebből az alkalomból ad át kitüntetéseket, főorvosi és adjunktusi kinevezéseket. Az idei ünnepséget csütörtökön tartották – ugyancsak hagyományosan – a vármegyeháza dísztermében, ahol a házigazdák nevében Baracsi Endre mondott köszöntőt.

Semmelweis nap
Dr. Juhász Tünde átveszi a Semmelweis-napi kitüntetést
Fotó: Kelet-Magyarország / Forrás:  Kelet-Magyarország

– A köszönetről szól a mai nap, s erről kellene szólnia az esztendő minden napjának, mert áldozatos, szolgálatkész munkát végeznek, amire mindannyiunknak nagy szüksége van – fogalmazott a vármegyei közgyűlés alelnöke, aki megjegyezte: amikor az ember vagy egy hozzátartozója beteg lesz, akkor mindig erőt vesz rajta a kiszolgáltatottság, ilyenkor kell valaki, akiben megbízhat, akitől támaszt kap.
– Ezt a támaszt, ezt a segítséget önöktől kapja meg. Önök biztosítják azt, ha nehéz helyzetbe kerül az ember, meglegyenek azok a segítő pontok, segítő kezek, melyek valóban reményt adnak. Amint felveszik a szolgálatukat, az emberből hőssé válnak, dolgozzanak bár kistelepülésen, kisvárosban vagy a megyeszékhelyen. Ezt a hősiességet szeretném megköszönni minden, a vármegyénkben élő ember nevében – méltatta az ünnepelteket Baracsi Endre, külön megköszönve az emberséget, ami vezérli őket.

Nemes hivatást választottak

A nyíregyházi közgyűlés és közmeghallgatás miatt személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen dr. Kovács Ferenc, így köszöntő szavait felolvasták.
– A gyógyítás az egyik legszebb dolog az önök nehéz és embertpróbáló küzdelmében, végtelen nyugalmat és türelmet igénylő hivatásában. Önök tudásukkal, tapasztalatukkal fájdalmakat enyhítenek, életeket mentenek meg, súlyos betegeket segítenek hozzá a gyógyuláshoz. Ez a feladat nem csupán munka, hanem egy életforma. Olyan hivatás, amelyben az emberség, az empátia és a gondoskodás kiemelt fontossággal bír – üzente Nyíregyháza polgármestere. Köszönetet mondott minden egészségügyben dolgozónak, a háttérben tevékenykedőknek az odaadásért, hivatástudatért, szakmai elkötelezettségért. Gratulált a nemes hivatás gyakorlásához, s külön azoknak, akik kitüntetést vagy kinevezést vettek át.

Tanulhatunk hagyatékából

Semmelweis Ignác életét és munkásságát idézte fel ünnepi beszédében dr. Ajzner Éva. A vármegyei oktatókórház orvosigazgatója, főigazgató-helyettese az anyák megmentőjét, a korszakos orvoszsenit méltatva elmondta, életútja is kihívásokkal volt tele, kortásai elismerését nem tudta kivívni, ma már úgy emlegetik, mint a magyar orvostudomány történetének egyik legnagyobb alakját. A WHO Semmelweis születésének 200. évfordulóján azt írta: több életet mentett meg, mint bármely más orvos a történelemben.

Semmelweis nap
Az idei Semmelweis-napi kitüntetettek a megyeháza díszterme előtt
Fotó: Csiribán Mihály / Forrás:  Kelet-Magyarország

– Tanulhatunk hagyatékából mi, a ma egészségügyében dolgozók, ha megelőzésről, egészségtudatos életről beszélünk, mert az egészség az egyik legnagyobb érték, nekünk pedig kötelességünk a jobb gyógyításra törekvés. Semmelweis vállalta a kihívásokat, a többletmunkát. Mi is megtesszük ezt? - tette fel a kérdést az orvosigazgató, s meg is válaszolta: igen. – Akkor is, amikor az egészségügy nemcsak kihívások előtt áll, hanem szakemberhiánnyal küzd. Igen, amikor – többi között – integrációs feladatokról, alapellátási ügyeletről, a hatékonyabb járóbetegirányításról van szó. Látom és hiszem, hogy a kihívások megoldásán intézményünk kollektívája folyamatosan és elkötelezetten munkálkodik számos területen országosan élenjárva, példát mutatva. Mérhetetlenül büszke vagyok minden vezetőtársamra, minden munkatársunkra, akik ebben részt vesznek, akik nap mint nap fáradhatatlanul dolgoznak a betegekért – fogalmazott az orvosigazgató.

Erkölcsi és anyagi elismerés

Mint kifejtette, a csütörtökön átadott díjakkal a kollégáik kiemelkedő teljesítményét és elhivatottságát ismerik el, kifejezik megbecsülésüket. 
– Most 17 orvos, 1-1 ápoló és diagnoszta és 11 háttérben dolgozó kolléga Semmelweis-napi kitüntetést kap. Hét kollégánk főorvosi, tizenkettő pedig adjunktusi kinevezést vehet át, amiket szakmai, tudományos és vezető feladatvállalásuk terén nyújtott kimagasló teljesítményük alapján ítélt oda a szakmai vezető testületünk. A kinevezések az intézményhez való elkötelezettséget és a szakértelem elismerését egyaránt mutatják – mondta dr. Ajzner Éva, és a vármegye minden egészségügyben dolgozójának köszöntetet mondott a munkájukért, az áldozatkészségükért. 
– Önöké a világ legcsodálatosabb hivatása, az ápolás, a gyógyítás és az egészségnevelés – zárta ünnepi beszédét.

Ezt követően minden kitüntetettről bemutattak egy kis filmet, akik azt követően átvették az oklevelet, ám az erkölcsi elismerésen túl az anyagi megbecsülés sem maradt el.

Kitüntetettek 

Dr. Bartha Attila Károly, Dr. Borcsik László, Dr. Esze Tamás, Fiumei Frigyes Viktor, Dr. Fülöp Imre, Gerda Anett, Hadobásné Halmosi Emese, dr. Hock Csaba, Horváth József, Hosseininé Bor Krisztina, Dr. Hvozdák Erika, Dr. Juhász Tünde, Károlyi Kálmánné, Király-Dombai Henrietta, Kiss Katalin, Dr. Kovács György, Dr. Kovács Krisztina, Dr. Kovácsné Dr. Vass Judit, Dr. Lakatos József, Dr. Moisa Sunita, Dr. Molnár Márta, Dr. Nagyné Dr. Bányai Mária, Németh Ágota, Oláh Éva, Reményi Zsolt, Dr. Réz Dóra, Dr. Sallay Attila, Dr. Tircsi-Molnár Tímea, Tóth Zoltán, Dr. Ugronné Sarkadi Csilla

Főorvosi kinevezettek 

Dr. Horváth László, Dr. Kui István, Dr. Mohamad Nour Mohamad, Dr. Pálffy Zsuzsa, Dr. Ráski Gergely, Dr. Szalai Csilla, Dr. Varga Marianna

Adjunktusi kinevezettek

Dr. Babos Gabriella, Dr. Bartha Péter István, Dr. Bugarin-Horváth Balázs, Dr. Csüllög Péter, Dr. Ember Sándor, Dr. Király Beáta, Dr. Ligetfalvi Róbert, Dr. Lipták Attila, Dr. Nagy István, Dr. Pék Ádám, Dr. Sztankula Tamás, Dr. Tóth Gábor

Főorvosi és adjunktusi kinevezést vettek át
Fotó: Csiribán Mihály / Forrás: Kórház


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában