sporthorgászat

2024.06.29. 15:45

Horgászverseny: Szeretik a tájat és a kihívásokat

Horgászverseny: Mindenki bizonyítja ügyességét. Horgászverseny tavaknál, holtágaknál.

M. Magyar László

Horgászverseny: Az idén is rendeznek pergető versenyt az apagyi Kenderáztató-tavon

Fotó: M. Magyar László

Horgászverseny teszi teljessé a csendes őrültek mindennapjait. A szerkesztőségünk vendége volt a közelmúltban Vass István Miklós, aki a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetségében a versenyszakbizottság elnöki tisztjét tölti be egy éve. A beszélgetés során szóba kerültek a vármegyei versenyek, valamint a nemsokára kezdődő III. Hegyalja Harcsafogó Kupa is.

 

 

 

horgászverseny, finomszerelékes, feeder
Horgászverseny: Vass István Miklós egy éve tölti be a verseny szakbizottság elnöki tisztét
Fotó: M. Magyar László

 

Horgászverseny: Örömmel elvállalta

– Tavaly tavasszal lettem a versenyszakbizottság elnöke, így már egy korábban elkészített versenyprogramot kellett végrehajtanom. Mivel hirtelen csöppentem bele, kisebb-nagyobb buktatók is előfordultak. Főleg feeder- és finomszerelékes-rakós botos versenyekről van szó, én pedig szenvedélyes harcsahorgász vagyok, s ez egy teljesen más jellegű szakág. Mivel azonban a horgászat és a vízpart szerelmese vagyok, örömmel vállaltam el ezt a feladatot, amikor tavaly Fesztóry Sándor, a vármegyei szövetség ügyvezetője ezzel kapcsolatban megkeresett – mondta el érdeklődésünkre Vass István Miklós. 
– A versenyeket a vármegyei horgászok számára szervezzük március végétől, április elejétől egészen késő őszig, novemberig. Ezekbe beletartoznak az előbb említett rakós botos finomszerelékes versenyek és a feederversenyek, amiket vármegyénk több tavánál rendezünk meg. A versenyzők szívesen jönnek az apagyi Kenderáztató-horgásztóhoz és a tiszalöki Kenyérgyári-holtághoz is. Az idén eddig Apagyon egy, Tiszalökön két versenyünk volt, ezek egyéni bajnokságok voltak finomszerelékes és feeder technikával. A feeder technika második fordulóját Vásárosnaményban rendeztük a Tisza egyik holtágánál. Értékeljük az egyes fordulók eredményét, de hirdetünk a két forduló után összetett eredményt is. 
– Ezek a versenyek tulajdonképpen erőfelmérők arra, hogy lássuk, ki mire képes, kire számíthatunk a vármegyei válogatott összeállításakor – folytatta a versenyszakbizottság elnöke. 
– Augusztus közepén lesz Szegeden a vármegyei válogatottak versenye, akkor mind a tizenkilenc vármegye, illetve Budapest csapata vesz részt a megmérettetésen. Tavaly egy vármegyei csapat úgy nézett ki, hogy tagja volt négy felnőtt horgász, két ifjúsági – egy U25-ös és egy U15-ös korosztályú – résztvevő, egy női induló, illetve volt egy veterán, vagyis egy 55 év feletti versenyző is.

Edzés a verseny előtt

– A négynapos versenyből két nap edzés van a szegedi Maty-éren, ahol a versenyt is rendezik. Mikor bekerültem, csodálkoztam, hogy miért kell edzésnap, de aztán megértettem a lényegét. Az edzés jó lehetőség arra, hogy teszteljék az etetőanyagot, rájöjjenek arra a versenyzők, milyen ízeket szeretnek az ottani halak. 
– Arra is választ kapnak, hogy hamarabb oldódó vagy később oldódó etetőanyagot kell-e használniuk, a csontiból pedig a fehéret vagy a rózsaszínt, esetleg a pirosat érdemes-e horogra tűzni, vagy vegyesen kell azokat variálni. Csütörtökön és pénteken kitapasztalják, hogy kinek mi válik be, szombaton és vasárnap pedig mindez már élesben megy. Természetesen versenyzés közben is lehet változtatni tetszés szerint az etetőanyagot és a csalit – magyarázta Vass István Miklós. 
Vajon a horgászok miért szeretik a versenyeket? – hangzott el egy újabb kérdés. 
– A természetet mindenki szereti, a vízparton eltöltött idő a kikapcsolódást jelenti, kimozdulhatunk a mindennapi mókuskerékből. Ugyanakkor mindenki szereti megmutatni ügyességét, tudását, felkészültségét, rutinját, több évtizednyi tapasztalatát. 
Egy kezdő horgásznak mit ajánl, hová lenne érdemes elmennie horgászni? 
– A versenyeket is igyekeztünk azokra a helyekre szervezni, ahol a versenyzők tudnak eredményeket felmutatni. Ilyen helyszín Apagy, Tiszalök, de lesz versenyünk még Nagyecseden, Vásárosnaményban, Kisvárdán is. Bár most nincs a tervezett helyszínek között, de a horgászok szeretik a kocsordi Kirva-lapost is. Bár másik vármegyében van, de a mi vármegyei szövetségünk kezelésében van a Csobaji-holtág, az is a kedvencek közé tartozik. Kapcsolatban van az élő Tiszával, áradáskor a folyó feltölti.

Könnyebb egy tónál, mint folyónál

Eddig tavakat, holtágakat említett. Folyóknál szoktak-e versenyeket rendezni? 
– Folyóknál jelenleg nem rendezünk versenyeket. Régebben voltak viadalok a timári részen, de ma már olyan sok felszereléssel jár a horgászat, és olyan sok előkészület kell a versenyhez, hogy mindezt igazából egy tó partján lehet megvalósítani. 
Vannak-e más jellegű versenyek? 
– Novemberben szokott lenni csónakos pergetőverseny is az apagyi horgásztavon. Az idén ez annyiban változik, hogy kétfordulós lesz. Az első forduló októberben Tiszalökön lesz a Kenyérgyári-holtágon, három-négy hét múlva pedig következik az apagyi forduló. Külön díjazzuk majd mind a két fordulót, s lesz egy összesített eredmény is. 
Mi a tapasztalata? A horgászok nagy társadalma mindenre szeret horgászni, vagy csak egyféle-kétféle halra? 
– Vannak az univerzális horgászok, akiknek mindegy, mire horgásznak, csak a vízparton töltsék el az idejüket. S vannak horgászok, akik kifejezetten csak egyfajta halra horgásznak, egyfajta halra szakosodnak. A pergetőhorgász például a legjobb pergetőbotokat és csalikat szerzi be, mellé egy csónakot és esetleg egy radart vesz, bár ez utóbbit sokan etikátlannak tartják. 
Elárulta már, hogy harcsahorgász. Honnan a harcsa iránti szenvedély? 
– Egy barátom unszolására Leveleken fogtam az első harcsámat egy aránylag kezdetleges felszereléssel, s az akkor megfogott egy méter hosszú harcsa olyan hatással volt rám, hogy azt a kezdetleges készségemet áruba is bocsátottam másnap, s a harcsázáshoz illő komolyabb botot, illetve orsót vásároltam.

Egymásra talált a két szervező

Annyira szereti a harcsázást, hogy immár harmadik alkalommal szervezi meg a Hegyalja Harcsafogó Kupát júliusban rakamazi bázissal. 
– Az első két alkalommal augusztusban rendeztük meg, az idén előrehoztuk, július 9-től 14-ig lesz a viadal a Tiszán. Szalai Gábor barátommal közösen szervezzük, aki Tokajban pedagógus, és több évtizede a pergetés elkötelezett híve. Egy közös horgászat során kiderült, mind a ketten érleltük magunkban a verseny gondolatát már egy ideje, de nem volt egyikőnknek sem társa. Szóval egymásra találtunk, s 2022-ben megrendeztük az első versenyt 19-20 csapattal. Sokan nem hittek bennünk, nem gondolták, hogy meg tudunk szervezni egy többnapos és színvonalas versenyt. 
– Amikor 2023. január 1-jén meghirdettük a versenyt, két hét alatt meglett a 47 induló csapat, amiből 1-2 lemorzsolódott. Az idén is hamar elkeltek a helyek a január 1-jei meghirdetést követően a nemsokára kezdődő kupára. 
(Aki további részletekre is kíváncsi, a Vass István Miklós Tiborral készített podcastet a szon.hu portálon meghallgathatja.) 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában