Zene

2024.08.10. 16:46

A fürdőruhához nincs köze a Bikini nevének

Szon.hu

Németh Alajos Lojzi

Forrás: Fotó: MTVA

 Bár sokan úgy hiszik, hogy a női fürdőruhára utal az eMeRTon-díjas zenekar neve, a Bikini elnevezés ötletét egészen más apropó adta. Ennek történtét mesélte el Németh Alajos Lojzi a Hogy volt?! – Nyári emlékek című műsorban.
A Bikini alapítója, Németh Alajos Lojzi nagycsaládban nőtt fel. Szüleivel és két testvérével a vakációkat jellemzően a börzsönyi nyaralójukban töltötték – emlékezett vissza a Máté Péter-díjas zenész, A Dal 2024 zsűritagja a Duna nyári műsorának, a Hogy volt?! – Nyári emlékek idei évadának első vendégeként.  Mint mondta, az egyik kedvenc időtöltésük bátyjával azonban az volt, hogy hangszerboltba jártak, és közben zenei karrierről álmodoztak.
Az akkor távolinak tűnő zenei jövő hamar valósággá vált: elvégezte a Zeneakadémia Bartók konzervatóriumának jazz tanszakát, mindössze 17 és fél éves volt, amikor bekerült az Interbrass együttesbe, később a Mini basszusgitárosaként folytatta, és 1982-ben az ötlete nyomán megalakult az Ős-Bikini.
„Sokan azt gondolják, hogy a női ruhadarabra utal a zenekar neve, ami egyébként nem is lenne rossz, mert a fanyar humor megvan a zenekar dalszövegeiben, de a névválasztásunk azért ennél komolyabban alakult. Nagy Feróval tanakodtunk, hogy mi legyen a zenekar neve. A Beatrice örököseként mindenképpen »b« betűvel kezdődő szót kerestünk, és így jött a Bikini név, a Bikini-szigetre utalva, ahol atomkísérleteket végeztek az amerikaiak. Hogyha a patkány túléli az atomrobbantást, akkor a mi nevünk is élje túl a korokat. Úgyhogy így lettünk Bikini” – osztotta meg a zenekar elnevezésének történetét Németh Alajos Lojzi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában