Nyíregyháza

2 órája

Az önismeret az első számú belépő

A sikeres álláskereséshez nélkülözhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat és öntudatosak legyünk.

Lengyel Nóra

Öröm és siker forrása legyen a napi munkavégzés

Fotó: Shutterstock

Jóllétünk egyik fő forrása, hogy nap mint nap azt csinálhassuk, ami az igazi szenvedélyünk, ami a valódi erősségünk. A munkavégzés nem kell, hogy szükséges rossz legyen, ami az életünket megkeseríti, hiszen lehet öröm- és sikerforrás is. Egy pályaválasztás előtt álló fiatalnál, vagy egy munkában kiégett középkorú embernél is nagyon fontos, hogy fejleszteni kell az önismeretet, ami nélkülözhetetlen a változáshoz, hogy valóban boldog életet lehessen élni. Megvan mindenkiben a lehetőség, hogy ezt elérje, hogy kiteljesedjen mind magánéletben, mind hivatásban.

– Személyiségtől, problémától függően viszonylag rövid idő alatt is el lehet jutni oda, hogy tisztábban lássunk a helyzetünkre, önmagunkra, és kilépjünk a megrekedt, problémás helyzetből. Kicsit elcsépeltnek tűnhet, de tényleg az önismereti munka az alapja mindennek, nagyon meghatározó. A fiatalok, de az idősebbek is sokszor híján vannak az önbizalomnak, a tudatos önismeretnek, így ezt kell elsősorban erősíteni, ez nagyon befolyásolja a sikeres karrierépítést is. Mindenkinek vannak pozitív és negatív érzései, és nem mindegy, hogy melyiket erősítjük önmagunkban – ajánlotta Kovács Tünde coach, facilitátor, és hozzátette: egy coach segít tisztábban látni, hogy milyen személyiségünk van, mik az erősségeink, miket kell fejleszteni azért, hogy elérjük a céljainkat, és segít elindulni ezen az úton vagy végig is kísér rajta.

 

 

Erősségek és gyengeségek

Akár már tinédzserkortól el lehet kezdeni a coachingot, így a fiatalnak lesz jövőképe, céljai, ami örömmel tölti el, és pontosan tudni fogja, hogy számára mik a legjobb következő lépések, ennek megtételében mer dönteni és elindulni.

– Felnőtteknél is először fel kell deríteni a problémákat. Van, akit csak meg kell erősíteni a döntésében, hogy az az irány, amerre tart, az tényleg jó-e. Sokszor szükséges szembesíteni több embert azzal, hogy neki kell felelősséget vállalnia a döntéseiért, az életéért, nem pedig másokat vagy a körülményeket hibáztatni. Van, aki nehezebben adja fel a rossz szemléletét, a rossz beidegződéseit, szokásait. Ezeket kell meglátni, megérteni, hogy idővel le lehessen tenni azokat és új, kedvezőbb szokásokat kialakítani. Meg kell tanulni a félelmeinkre máshogy nézni, megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel ezeket le lehet győzni – sorolta a közgazdász, és megjegyezte: utána már tudatosabban lehet tervezni a jövőt is.

Aki új munkahelyet szeretne találni, vagy váltani akar, akkor mindenképpen azt javasolja a coach, hogy előtte üljön le, és írja össze az érdeklődési köreit, hogy milyen erősségei vannak. Határozza meg a céljait, és egy határozott, de nyitott, pozitív hozzáállással induljon el.

– Mindenkinek azt ajánlom, hogy legyen nyitott, nézzen szét többféle területen is, amire akár nem is gondolt volna, mert lehet, hogy ott fog egy olyan impulzust kapni, ami új irányba viszi. Ajánlom, hogy az álláskeresők írják össze egy lap egyik oldalára, hogy mik az erősségeik, érdeklődéseik, a másik oldalra pedig, hogy miket kell fejleszteni, mik azok, amiket egyáltalán nem szeretne. Ez a módszer egy kicsit a tudatosság felé tereli az egyént. Fontosak az erősségek is, de azok is, amelyek fejlesztendő jellemvonások, mert nincs negatív tulajdonság, csak olyan, amit formálni, erősíteni kell – fejtette ki Kovács Tünde.

Váltás okosan

Mint megtudtuk, karrierkeresés során is több módszert lehet használni: az egyik ilyen eszköz, hogy meg kell nézni, hogy mi az, amit az álláskereső szeret csinálni, mi az, amihez ért is, mi az, amire a világnak szüksége van, és mi az, amit meg is fizetnek. Ezeknek a metszetében lévő lehetőségeket kell szerbe-számba venni.

– Aki munkát szeretne váltani, annak sem kell kamikaze módjára otthagyni a régi helyét. Legelőször is meg kell nézni, hogy mi az elakadás gyökere, miért nem szeret munkába járni, miért van kiégve. Lehet, hogy nem is a munkahellyel van baj, hanem például családi gondok állnak a háttérben. Én is 35 évesen váltottam karriert, így tudom, hogy ez milyen nehézségekkel jár, mit jelent ez az ember életében, de megtaláltam azt, ami mára már boldoggá tesz. Éppen ezért is gondolom úgy, hogy nem szabad feladni. Nagyon rossz úgy dolgozni, hogy valakit csupán a muszáj hajt. Nem jó megrekedtnek, elveszettnek, tehetetlennek érezni magunkat, amikor szüntelenül vágyakozunk valami más, jobb felé, de nem merünk lépni. Teljes szívemmel hiszek a transzformatív coaching erejében, abban, hogy kortalanul képesek vagyunk a változásra és változtatásra, és hogy sosem túl késő megtenni azokat a lépéseket, amikre szükségünk van – mondta Kovács Tünde, és azt kívánta, hogy mindenki találja meg azt a hivatást, munkahelyet, életformát, amiben valóban boldogan kiteljesedhet és önmaga lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában