Labdarúgás, NB I., Szpari-DVTK

2 órája

Ha nyert a Nyíregyháza Spartacus, az ülődeszka bánta a vendégszektorban

Az élvonalbeli örökmérleg a szabolcsiak felé billen. A Nyíregyháza Spartacus emlékezetes mérkőzéseket játszott a múltban a Diósgyőr ellen.

Szon.hu

Kiss György gólja hozta meg a lendületet a 1998 novemberében a DVTK ellen

Fotó: KM-archív

Ahogyan a nagy várakozások idején szokás mondani: már csak kettőt kell aludni és újra megtelik a Nyíregyházán az új Városi Stadion. Ennek oka nem a véletlenben rejlik, két fontos indokot is biztosan állíthatunk: újra egy „szomszédos” rivális érkezik, a Nyíregyháza Spartacus pedig egyre meggyőzőbben teljesít az NB I-ben. Két héttel a Debrecen után ezúttal a Miskolcot, avagy ahogyan sportberkekben mindenki számára ismerős, a Diósgyőrt látja vendégül a Szpari.

Nyíregyháza Spartacus
Telt ház előtt ünnepeltek a Nyíregyháza Spartacus játékosai a Debrecen ellen

A múltkori győztes derbi hosszú idő után keltett sokakban nosztalgikus hangulatot, vélhetően így lesz ez a DVTK elleni összecsapás alkalmával is. Ehhez kívánnak segítséget adni az alábbi sorok egy-egy múltbéli esemény felidézésével. A Nyíregyháza Spartacus és a Diósgyőr az élvonalban eddig 24 alkalommal találkozott. Az első egymás elleni csatáig egészen 1980-ig kell visszamenni az időben, akkor a Nyíregyházi VSSC 2–0-ra győzte le a miskolciakat a ma már döbbenetesnek mondható 20 ezres nézősereg előtt.

Az első osztályban lejátszott mérkőzéseket illetően egyébként a nyíregyháziak javára billen az örökmérleg, 8 Szpari-siker, 9 döntetlen és 7 Diósgyőr-győzelem született.

A cél: szépen búcsúzni

Egészen imponáló ráadásul a Nyíregyháza hazai teljesítménye a keleti rivális ellen: 12 mérkőzésből hat győzelem, öt döntetlen és mindössze egy vereség. Ez utóbbit éppen a két gárda legutóbbi NB I-es mérkőzése hozta, 2015 májusában a DVTK 2–1-re győzött a szabolcsi fővárosban.
Időutazásunk fő állomását az 1998/1999-es akkor még profi bajnokságnak nevezett első osztály ősz végi, 16. fordulója adja. Az akkor 12. helyen (persze tudjuk, az akkor még 16 csapatos bajnokságban) szerénykedő Őze Tibor vezette Spartacus az addig kiválóan szereplő, harmadik helyen álló Tornyi Barnabás irányította Diósgyőrt látta vendégül.
Ez volt a Nyíregyháza utolsó hazai fellépése abban a naptári évben, így a hazaiak trénere érthető módon szép búcsúban bízott a találkozó előtt. 
Ez nem egy, a sok meccs közül, hiszen több mint három hónapig nem találkozunk azzal a közönséggel, amellyel nagyon sok szép élményt szereztünk közösen. Szeretnénk tőlük olyan játékkal búcsúzni, hogy nagyon nagyon hiányozzon majd nekik a foci a télen folyamán – fogalmazott Őze Tibor. Vélhetően ez is motiválóan hatott a szurkolókra, ugyanis hideg, szeles időjárás ellenére összesen 14 ezer összegyűlt a Városi Stadionban a november 21-i mérkőzésen.

Nehezen induló rangadó

A mérkőzés rögtön két hazai helyzettel indult, a 8. percben egy kapu előtti kavarodás után ketten is gólt szerezhettek volna, de Gradinariu és Janics is hibázott. A 15. percben újra közel volt a gólhoz a Nyíregyháza, de Kirchmayer lövése néhány centivel mellé ment. Aztán ahogyan az lenni szokott, a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, a 16. minutumban Cap kényes helyen adta el a labdát, majd Egressy egy szép kényszerítő után vezetést szerzett a DVTK-nak. A bekapott gól nem zavarta meg a Szparit, folytatás során főként a hazaiak akarata érvényesült, a 31. percben két egymást követő szögletnél is a gólvonalon állt meg a labda, előbb Szatke, majd Janics fejesét blokkolta Buzás.
Két perccel később már mindenki verve volt, , de nem minden. Kirchmayer 22 méteres életerős szabadrúgása nyomán a kapufán csattant a labda. A 37. percig bírta a Diósgyőr. A védelemből Kiss lépett ki bátran, több emberen is átfűzte magát, végül pedig 8 méterről a kapu közepébe lőtt. 1-1-gyel vonultak tehát a csapatok az öltözőbe, az állás pedig a 68. percig maradt így.
Ekkor Kirchmayer szögletére érkezett ismét kiválóan Szatke Zoltán, ez a fejese pedig már pontos volt, vezetett a Szpari.

Megérdemelt Nyíregyháza Spartacus győzelem

A gólszerző így emlékezett vissza ezekre a pillanatokra:
– Nagyon készültem erre szögletre, az első félidőben is volt két szituáció, amikor a gólvonalon mentettek a diógyőriek. Mélyről mentem, tudtam, hogy Tibor hova fogja rúgni a labdát. Megelőztem Kuttort és már csak annyit láttam, hogy a kapus és a kapufa mellett álló védő között ment be a hálóba – fogalmazott Szatke. 
A 86. percben aztán végleg eldőlt a mérkőzés, Karkusz beadása után Nota kapus ahelyett, hogy felvette volna a labdát, lábbal akarta azt játékba hozni. Baranyai lecsapott rá és köszönte szépen, 10 méterről az üres kapuba passzolt. A hosszabbításban még a csereként beállt Sirát hazai oldalon kiállították, a Nyíregyháza Spartacus győzelme azonban nem forgott veszélyben. Úgy lett, ahogyan Őze Tibor remélte, a csapat szépen búcsúzott közönségétől és legyőzte ősi riválisát 1998. november 21-én.

A sportszerűség határain belül

Mán László a november 23-i hétfői lapszámban így foglalta össze az akkori diadalt:
„A kellemetlen szeles idő, a kemény, de csúszós talaj ellenére kifejezetten érdekes mérkőzést láthattak a nézők. A korábban tervezett kezdőn végül két poszton is változtatnia kellett Őze edzőnek (Kondora és Celeszki), ám ez nem zavarta meg a hazaiakat. Az ismét gólba került védelmi hiba után ment minden, mint korábban. A második félidőben egy rövidke időszaktól eltekintve végig mezőnyfölényben játszottak a hazaiak, uralták a játékot, ráadásul a kapu előtt jóval veszélyesebbek volt. A diósgyőriek tálcán kaptak egy lehetőséget, amivel éltek, ám maguk már nem tudtak góllal kecsegtető helyzetet kialakítani. Mindezek azt jelentik, hogy a Spartacus magabiztosan és teljesen megérdemelten nyert és jutott értékes skalphoz, fontos három ponthoz.”

Nyíregyháza Spartacus
A rohamrendőröknek kellett megfékezniük a DVTK ultráit 2000 februárjában


Szó nélkül amellett sem szabad elmenni, hogy a keleti rangadókon elszenvedett vereségek nem egy alkalommal hagytak nyomot a nyíregyházi stadionon. A fentebb említett mérkőzés után is beszámolt lapunk arról, hogy a diósgyőri ultrák csalódottságukban alaposan megrongálták a vendégszektort, összesen pedig 18 miskolcit állított elő a rendőrség kisebb-nagyobb kihágásért.
Rá másfél évre, 2000 februárjában még több dolga volt a rendőröknek. Akkor ismét a Szpari győzedelmeskedett (2–0), a vendég ultrák ekkor sem tétlenkedtek,  közülük 11-nek kellett besétálnia a rendőrségre. 
Már megvolt a kárfelmérés. Ez alapján 200 folyóméter ülődeszkát szakítottak fel a vendégszektorban. A vendégek számára biztosított konténervécéből öt csaptelep eltűnt, négy vécécsészét összetörtek. Nem számoltuk még össze, hogy napi áron mekkora a kár pontos összege, véleményem szeriont mintegy 200 ezer forint körül lehet — közölte akkor Dajka László, a stadiont működtető NYÍR-SULI műszaki vezetője.
Reméljük, ezúttal szombat este mind a pályán, mind a lelátókon a sportszerűség dominál majd. Mint ahogyan joggal bízhatunk abban is, hogy a telt házzal járó fergeteges hangulat újabb emlékezetes sikerbe vezeti a Nyíregyháza Spartacust.
KJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában