Küzdősportok, Grappling

2 órája

Helyi fiatalok Kazahsztánban

Nyíregyházi versenyzők is utazhatnak a grappling világbajnokságra.

ZR Team Nyíregyháza, avagy a helyi grappling csapat.

Fotó: Klub

Várkondi Levente, Kerülő Kada és Bodó Márk, a magyar grappling versenyzők kiemelkedő tehetségnek bizonyultak, és 2024-ben kvótát szereztek az Európa-, valamint a világbajnokságra. 

Levente a kadett korcsoportban, gi és nogi kategóriában, 58 kilogrammos súlycsoportban fogja megmérettetni magát. Kerülő Kada, a 71 kilós junior súlycsoportban indul, míg Bodó Márk, a felnőtt 66 kilogrammos kategóriában fog küzdeni. 

Az Eb-t az azerbajdzsáni Bakuban rendezték meg, 2024. május 27. és 30. között, Levente gi versenyszámban, a házigazdák versenyzőjét búcsúztatva óriási küzdelem maradt alul a bronzmérkőzésen, így pontszerző, negyedik helyen zárta a küzdelmeket, nogi versenyszámban a nyolcaddöntő jelentette számára a végállomást. Márk sorsolása alatt a szerencse sem szegődött mellé, sajnos nem sikerült megismételnie korábban, az Európa Kupán bronzérmet jelentő remek teljesítményét és érmet, vagy pontot szereznie.

Október közepén lesz a vb

A világbajnokságra Kazahsztánba, Asztanába kell utazniuk, immáron Kadával is kiegészülve, 2024. október 7. és 12. között. A nyíregyházi ZR Team magyar válogatott sportolói nem titkoltan éremért szállnak repülőre, immáron nemzetközi tapasztalattal hátuk mögött, Halász Dávid mester irányítása alatt minden esélyük meg van a sikeres szereplésre.

Mindkét versenyt Nemzetközi Birkózószövetség (United World Wrestling) szervezi, a birkózósport nemzetközi irányító testülete, aminek feladatai közé tartozik a birkózás felügyelete a világbajnokságokon és olimpiákon. A birkózás különféle formáinak nemzetközi versenyein elnököl, beleértve a kötött és a szabadfogású birkózás, a grappling és más birkózósportok versenyeit.

A grappling napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő küzdősportja, és várományosa a 2028-as, Los Angeles-i  nyári olimpia programjának. A versenyzők azonos szabályrendszerben, ám két küzdőöltözetben judogiben (Gi), illetve judogi nélkül (Nogi) vesznek részt a küzdelmekben.

Egyfajta hibrid küzdősport

A grappling egyfajta hibrid küzdősport, amely nem alkalmaz ütéseket. A stílus a hagyományos birkózás, a dzsúdzsucu, a szambó és más, alávetéses fogásokat alkalmazó küzdősportokból alakították ki. 2006 óta a Nemzetközi Amatőr Birkózó Szövetség hivatalosan is rendez földharc-világbajnokságokat férfi és női kategóriában. Magyarországon 2010-ben rendeztek először országos földharcbajnokságot; a Magyar Grappling Szövetség (formáját tekintve országos sportági szakszövetség) szervezi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában