Kerékpár, Nations'Cup Hungary

2024.08.12. 17:18

Szerdán rajtol a kerékpáros világkupaverseny

Vásárosnaményban veszi kezdetét az idei Nations’ Cup ifjúsági országúti világkupa.

Szon.hu

Trencsényi Imre, dr. Vinnai Győző, dr. Szabó Tünde, dr. Kovács Ferenc, Törzsök Zsolt, Solymosi János, Filep Sándor

Fotó: Vigh Attila

Immáron ötödik alkalommal fogadja Magyarország az ifjúsági korosztály legjobbjait – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján, amelyet augusztus 12-én Nyíregyházán, a városházán tartottak meg.
Nem véletlenül, hiszen éppen az épület tőszomszédságában, a Szabadság téren érnek majd célba az utolsó félszakasz során a kerékpárosok.
A sajtótájékoztatót dr. Szabó Tünde, Gazdaságfejlesztésért felelős kormánybiztos asszony, mint a viadal egyik védnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy az elmúlt években már bizonyított a verseny, lassan hagyománnyá válik, hogy a megmérettetés lehetőséget teremt a magyar fiatalok számára.
– Az a tendencia, amit a kormány elindított, tehát, hogy minél több nemzetközi sporteseményt hozzunk Magyarországra, egyértelműen kifizetődő – tette hozzá.
Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a város sport iránti elkötelezettségét és sportszeretetét emelte ki.
– Nyíregyháza lakossága sportszerető, ezt az elmúlt években már számtalanszor bebizonyítottuk. Az ifjúsági világkupa megrendezése rendkívül sikeres volt 2020-ban, 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is, nincsenek kétségeink afelől, hogy ez idén is így lesz – vélekedett a városvezető.
Filep Sándor, Vásárosnamény és Trencsényi Imre, Ibrány polgármesterei a verseny a kerékpáros turizmusra gyakorolt pozitív hatását, valamint a településeik a hazai kerékpáros sportéletbe való bekapcsolódását méltatták.
Az idei mezőnyben összesen tizennyolc nemzet sportolóit köszönthetjük, köztük már egy-két olyan versenyzőt is, akiknek fiatal koruk ellenére már most aláírt szerződésük van egy-egy a sportág elitjét jelentő klub utánpótlásához – a megmérettetés egyik legnagyobb sztárja talán a címvédő norvég Felix Orn Kristoff lehet, aki már profi szerződéssel bír a belga Intermarché-Wanty csapatánál.
Természetesem egy ilyen kaliberű verseny a hazai kerékpársport számára is rengeteg előnyt biztosít, hisz a fiatalok szerencsére már korábban is bizonyították, hogy versenyben vannak a világ élvonalával. A nemzeti válogatott mellett idén az MBH Bank Cycling Team is rajthoz áll.
A 2024-es idényben a tizenkét fordulós sorozat tizenegyedik állomásának adhat otthont hazánk augusztus 14-15-én. A verseny egy mezőnyszakasszal kezdődik Vásárosnamény (136,5 kilométer) környékén, majd másnap két félszakaszra kerül sor, délelőtt Ibrány (86,3 kilométer) körül köröz a karaván, míg délután egy nyíregyházi (3,6 kilométer) egyéni időfutammal zárul a viadal.
– Öröm, hogy a kerékpárossport legnagyobb hazai sikerei után tarthatjuk meg ezt a nyíregyházi versenyt – utalt Vas Blankának és Valter Attilának a párizsi olimpián elért negyedik helyére a főszervező. Törzsök Zsolt hozzátette, a megméretésen olyan tehetséges, ifjú kerékpárosok kapnak lehetőséget a bizonyításra, akik közül többen az idősebb, nagy sikereket elért versenyzők nyomdokaiba léphetnek. 
Solymosi János versenyigazgató arról beszélt, idén ismét a világ legjobb ifjúsági kerékpárosai jönnek Nyíregyházára, köztük olyanok, akik a legutóbbi két hazai verseny óta már profi szerződéssel rendelkeznek és rendszeres résztvevői a nagy kerékpáros viadaloknak is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában