Kerékpársport, Nations' Cup Hungary

2024.08.12. 06:00

Kivesszük a részünk a sportág tortájából

Immáron ötödször érkezik vármegyénkben a nemzetközi sorozat.

Solymosi János igazi lokálpatriótaként szervezi a világkupát.

Fotó: Dodó Ferenc

Ahogyan azt az elmúlt években már megszokhattuk, idén is lesz hazai Nations’ Cup ifjúsági világkupafutam, amely a tizenegy fordulós sorozat tízedik állomásaként fogadja a kerékpárosokat augusztus 14-15-én.

Magasak az elvárások

A Nemzetek Kupája egynapos és többnapos versenyeket tartogat, a főszervező, Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület, valamint a Nyírségi Kerékpáros Sportegyesület (NYKSE) 2024-ben egy kétnapos megmérettetést szervez, melynek során ezúttal is nyíregyházi központtal találkozhat a nagyérdemű a jövő sztárjaival. A verseny egy mezőnyszakasszal kezdődik Vásárosnamény (136,5 kilométer) környékén, majd másnap két félszakaszra kerül sor, délelőtt Ibrány (86,3 kilométer) körül köröz a karaván, míg délután egy nyíregyházi (3,6 kilométer) egyéni időfutammal zárul a viadal. 

2020, 2021, 2022 és 2023 után az idén már ötödik alkalommal fogadja Magyarország az ifjúsági korosztály legjobbjait. Sokan tudják, hogy a verseny hazánkba hozatala egy hároméves megfeszített előkészítő munka eredménye volt. Ennek megfelelően mind a hazai, mind a külföldi elvárások magasak, hiszen adott esetben a junior Párizs-Roubaix-val hasonlítják össze a magyar versenyt. Ennek tudatában igyekeznek a szervezők folyamatosan fejleszteni és fejlődni.

– A feladataink idén valamelyest egyszerűsödtek, egyrészt mivel az évek során sikerült összeraknunk egy olyan profi szervezőcsapatot, akikre bármikor lehet számítani, másrészt pedig a tavalyi sikereken felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy az útvonalon nem változtatunk – mondta el lapunknak Solymosi János versenyigazgató, az NYKSE elnöke. – Augusztus 14-én Vásárosnaményban kezdünk egy beregi körözéssel, amit másnap két félszakasz követ. Délelőtt egy szűk kilencven kilométeres mezőnyszakaszt abszolválnak a fiatalok, míg délután Nyíregyháza belvárosában jön a viadal leglátványosabb része, a 3,6 kilométeres egyéni időfutam.

Ikonikus időfutamot szerveznek

A kronó érdekessége, hogy a belvárosban zajlik, ami nem hogy az ifjúsági mezőnyben, de még a felnőtt, elit versenyeken sem mindig megszokott, hiszen nagyon komoly szervezőmunkát igényel az útvonal kijelölése és annak lezárása.

– Úgy fogalmaznék, hogy egy ikonikus időfutamot rendezünk, amely a látványosságán kívül arra is szolgál, hogy eldöntse az összetett győztesének kilétét. Itt szeretném külön kiemelni az önkormányzat, valamint a rendőrség segítségét, hiszen nélkül nem tudnánk tető alá hozni ezt a versenyt. 

Természetesen minden évben komoly harc van a hazai versenyzők között, hiszen egy jó szereplés akár egy profi karriert hozhat elérhető közelségbe. Amennyiben külföldi klubcsapatban induló magyar versenyző nincs, úgy tizenkét hazai kerékpáros állhat rajthoz a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályainak megfelelően. Ez természetesen a fiatalabb (14-16 éves) generáció számára is inspiráló, hogy a közeljövőben egy hazai rendezésű világversenyen bizonyíthatnak, mutathatják meg tehetségüket egy gyengének semmiféleképpen sem mondható nemzetközi mezőnyben.

Az előzetes rajtlista alapján a nemzeti válogatott mellett az MBH Bank Cycling Team is rajthoz áll az idei megmérettetésen.

– Idén még az eddig megszokottaknál is nagyobb a verseny iránt az érdeklődés – folytatta Solymosi János. – Érdekesség, hogy volt olyan csapat, amely már a tavalyi verseny utáni héten küldött egy e-mailt, hogy idén is várják a meghívást. Jelen állás szerint húsz-huszonkét csapat lesz ott a rajtnál, egy-két nemzet ugyanis még mindenféleképpen szeretné, ha meginvitálnák. Természetesen a norvégok és a dánok ezúttal sem hiányozhatnak, de itt lesz először a verseny történetében az ír nemzeti csapat is. Ami a magyarokat illeti, azért titkon reménykedhetünk, hiszen a válogatottban Pakot András, míg az MBH Bank csapatában Takács Zsombor lehet az, aki akár még az összetett dobogójára is odaérhet a végén. Az előzetes rajtlista szerint visszatér a címvédő, a norvég Felix-Orn Kristoff, akinek mint már ismert, profi szerződése van a jövő évre.

Nyíregyházán dőlhet el a viadal

A szervezők bíznak benne, hogy a viadal a látványos, nyíregyházi egyénin dől majd el.

– Az elmúlt évek visszajelzései alapján ezúttal is egy későbbi időpontot választottunk a 2/B szakasznak, egészen pontosan 17.00 órakor indul majd a kronó, amely a tervek szerint 19.00 óra magasságában zárul – folytatta a vármegyei kerékpáros élet egyik legismertebb alakja. – Szerettük volna tehermentesíteni a belvárost, éppen ezért került későbbre az utolsó etap, arra az idősávra, amikor a munkában végzők nagy része már hazaér. Ráadásul  tavaly beigazolódott, hogy ebben az időszakban jóval több embert tudunk a kordonok mellé vonzani. Az sem másodlagos, hogy a két vélhetően mezőnyhajrával záródó etapot követően itt dőlhet majd el az összetett verseny végkimenetele.

A versenyigazgató céljai évek óta változatlanok, igazi lokálpatriótaként tesz azért, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye is kivegye a részét a hazai, s immáron a nemzetközi kerékpársport történéseiből. 

– Évek óta az egyik legfontosabb célként tűzöm ki magam elé, hogy megpróbáljam úgymond a nézőkhöz vinni a versenyt – zárta gondolatait a sportszakember. – Ennek fényében idén is úgy lettek kialakítva a szakaszok, hogy azok lehetőséget biztosítsanak arra, hogy az érdeklődők többször is láthassák a kerékpárosokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában