Labdarúgás, Nyíregyháza Spartacus

19 órája

Szatkéék kisiklatták a Lokomotívot

A Nyíregyháza huszonöt éve nyert utoljára élvonalbeli mérkőzést a Debrecen ellen.

Már csak hármat kell aludni és újra Szpari-Loki meccs! Hosszú évek után ismét élvonalbeli mérkőzésen feszül egymásnak a két szomszédos vármegyeszékhely csapata. Nemcsak a pályán lesz nagy harc, biztos, hogy a szurkolók is hatalmas hangpárbajt vívnak majd a lelátón. A koreográfiák mellett, bizonyosan lesznek pirotechnikai látványelemek, és a Sóstói út zengeni fog a „tirpákok” és a „hurkások” egymást gúnyoló rigmusaitól is. No ez még a közeljövő zenéje, mi azonban kalandozzunk egy kicsit a múltban.
A két gárda legutóbb a 2020/21-es szezonban találkozott egymással, akkor még NB II.-ben és mindkét találkozó döntetlennel ért véget. Az októberi nyíregyházi mérkőzésen a Gálhidi György vezette Szpari Jánvári révén a 14. percben megszerezte a vezetést. Sokáig úgy tűnt, hogy ezzel a góllal meglehet a győzelem, Pintér Ádám azonban a 93. percben egalizált, így egy- egy pontot szerzett mindkét gárda.

Negyeddöntőt játszottak

Abból a csapatból mára Fejér Béla maradt hírmondónak. A felek áprilisi mérkőzésén hasonló volt a forgatókönyv a Nagyerdei Stadionban, a hazaiaknak Korhut Mihály szerzett vezetést, a hosszabbítás hatodik percében aztán Gresó Mátyás tizenegyessel mentette döntetlenre a találkozót. A Debrecen végül megnyerte a bajnokságot és feljutott az NB I.-be, a Szpari pedig hetedik helyen zárta a pontvadászatot.
Korábban a Magyar Kupában is megmérkőztek a felek, 2016-ban a sorozat negyeddöntőjében. Akkor két osztály választotta el egymástól a két csapatot, a Debrecen az élvonalban vitézkedett, nem is akárhogyan, hiszen a bajnoki bronzéremmel zárták a szezont, a Szpari viszont az NB III. Keleti csoportjában szerénykedett. Az osztálykülönbség meg is látszott a párharcon, februárban Nyíregyházán 2–1-re nyert a Debrecen, a hazaiak találatát Rezes László szerezte. A márciusi második meccsen viszont nem kegyelmezett a Loki, 5–0-ra ütötte ki Mátyus János együttesét. 
Szót ejtettünk már NB II.-es és Magyar Kupa mérkőzésről, még többet kell azonban visszalapoznunk naptárunkban, ha egymás elleni élvonalbeli meccset keresünk. A 2014/15-ös szezon nyitányán Nyíregyházán a 1–1-re végződött a mérkőzés, a vendégek szerezték meg a vezetést, Rezes László azonban egyenlített. Novemberben azonban nem volt mese, a Debrecen a Nagyerdei Stadionban érvényesítette erőfölényét, Ibrahim Sidibe és Tisza Tibor dupláival, valamint Szakáky Péter találatával 5–0-ra lelépte a vendég Nyíregyházát.

Az első meccset nyerték

Az első Szpari győzelemig egészen 2012-ig kell visszalépnünk az időben, akkor a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében mérkőztek meg egymással a felek és a párharc első mérkőzését a Nyíregyháza nyerte 3–2-re november 21-én, Pákolicz Dávid, Csorba Szabolcs és Benkő Balázs találataira csak Ludánszki Bence és Szakály Péter tudott válaszolni. A nyíregyháziak öröme azonban nem lehetett teljes, mert hat nap múlva a párharc második mérkőzésén 3–1-re kapott ki a Szpari és ezzel búcsúzott a további küzdelmektől, szépítő gólunkat Minczér Tibor szerezte. A DVSC abban a kiírásban végül megnyerte a kupát, a döntőben Coulibaly duplájával 2–1-re győzte le a Győrt a Bozsik Arénában.
A Nyíregyháza NB I.-es győzelemig egészen 1999-ig kell visszalapoznunk képzeletbeli naptárunkat, a nevezetes dátum pedig augusztus 14-e. Akkor a Szpari a bajnokság második fordulójában 2–1-re győzött a Debrecen ellen hazai pályán. Idézzük fel az akkori eseményeket. A nyitófordulóban Őze Tibor együttese a másik ősi rivális otthonában, Diósgyőrben játszott 2–2-es döntetlent, míg a Loki akkor meglepetésnek számító győzelmet aratott a Dunaújváros ellen, így kellő önbizalommal felvértezve érkeztek Nyíregyházára.
Nem csak a csapatok, a rendőrség is készült a különleges napra. A különvonattal érkező szurkolók rendőri kísérettel vonultak a stadionba, a mérkőzés végén pedig vissza az állomásra. Külön felhívták a lakosság figyelmét, hogy az útvonalon ne parkoljanak autójukkal az esetleges rongálás elkerüléséért. A lefújás után a hazai szurkolókat a stadion kapuján engedték ki, míg a debreceniek az északi kijáraton távoztak és nyugati irányban hagyták el a létesítményt. 
A találkozó előtt a Debrecen vezetőedzője, Garamvölgyi Lajos arról beszélt, hogy nyíregyháziak nem ellenségek, hanem ellenfelek. De azzal is tisztában volt, hogy a két szurkolótábor kiemelten kezeli az összecsapást, így bizonyára jó hangulatú lesz a kilencven perc.

Tízezren a városi stadionban

Őze Tibor, a Szpari akkori szakmai igazgatója, arról beszélt a találkozó előtt, hogy a helyzetkihasználásokat gyakorolták, de tisztában volt azzal is, hogy a Debrecen jól kontrázik, ezért feszesnek kell lennie a középpályának, hogy jó szűrje a vendégek próbálkozásait.
A Loki szurkolóinak a bajnokság során a két legfontosabb meccse a Szpari elleni.

Szatke és Csernyijenko közös erővel szerelik Gojant


– Én nem rakok terhet ezzel a játékosaim vállára. Egy ilyen rangadó mindig háromesélyes, természetesen szeretnénk, és akarunk győzni, ez fontos meccs, de csak egy állomás céljainkhoz vezető úton, az élvonalbeli tagságunk meghosszabbításához – fogalmazott lapunkban akkor Őze Tibor.
A találkozó tízezer néző előtt Bukovics József sípszavára kezdődött. Az első helyzet a Szpari előtt adódott, a 3. percben Csernyijenko lőtt fölé 14 méterről. Félóra elteltével egy debreceni helyzet után aztán megszerezte a vezetést a Szpari. Csenyijenko ugratta ki Dicant, akinek beívelését Szabó 14 méterről kapásból lőtte a bal alsó sarokba. Több találat már nem esett a félidőben. Újabb gólra a 80. percig kellett várni, akkor a Szpari megduplázta előnyét. Dican 30 méteres sistergős szabadrúgása talált utat a jobb felső sarokba. Négy perc múlva egyenlített a DVSC, Bőr 14 méterről ívelt a hosszúsarokra, a labda a kapufáról pattant a gólvonalon túlra. Az utolsó percben majdnem egyenlített a vendégcsapat, ám Bagoly 8 méteres fejesét Rácz hárította.

Ez a mérkőzés más, mint a többi

– Nagyon boldog vagyok, hogy mindkét presztízsrangadót sikerrel vettük, ez pedig megfelelő alapot adhat a folytatáshoz. Bár a debreceniek a második félidőben óriási erőfeszítéseket tettek, csak könnyen elkerülhető góllal tudtak szépíteni – mondta lapunknak a lefújás után Őze Tibor.
– Mindenki tudja, hogy ez a mérkőzés más, mint a többi. Ezért végtelenül örülök, hogy a nyíregyházi közönség boldogan távozott a stadionból – fogalmazott a találkozó végén Szatke Zoltán.

Csernyijenkot Bodnár László buktatta


Abban biztosak vagyunk, hogy szombaton is telt ház lesz, és reménykedünk abban, hogy a nyíregyházi közönség boldogan távozik majd a stadionból. 

Nyíregyháza Spartacus–Debrecen 2–1 (1–0)
Nyíregyháza, Városi Stadion, 10 000 néző, v.: Bukovics. Nyíregyháza: Rácz – Ács, Szatke, Nagy, Göncz (Kondora, 68.) – Túróczi, Dican, Szabó, Karkusz – Csernyijenko (Lenkey, 91.), Novák (Szécsi, 39.). Szakmai igazgató: Őze Tibor. DVSC: Téglási – Bodnár, Gojan, Sándor, Pető (Bernáth, 24.) –Böőr, Vadicska, Bagoly, Szatmári – Sabo (Ulveczy, 62.), Casoltan. Vezetőedző: Garamvölgyi Lajos. Gól: Szabó (30.), Dican (80.), illetve Böőr (84.).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában