Kosárlabda

2024.06.06. 14:10

Szintet léphet a magyar kosárlabdázás nyíregyházi reménysége

Dobó Lilla a tervei szerint hamarosan az élvonalban kamatoztathatja a Nyíregyházán megszerzett tudást.

Dobó Lilla idén is pályára lép a válogatottban

Fotó: FIBA

Ha minden jól megy, már csak hetekre vagyunk attól, hogy kijelenthessük: a Nyíregyházi Kosársuli újabb élvonalbeli játékost nevelt ki! A munka elvégeztetett, már csak az „eredményhirdetés” van hátra.

Addig is foglalkozzunk csak a tényekkel!

A Nyíregyházi Kosársuli május 22-én az idénybeli utolsó hazai mérkőzését játszotta, majd 26-án lezárta szereplését a női amatőr NB I rájátszásában. A klub az előbbi összecsapás után, a Szent Imrében búcsúztatta el egyik legjobb játékosát, Dobó Lillát.

A 19 éves tehetség általános iskolás másodikos korától kosárlabdázik, kezdetektől az NYKS-ben pallérozódott, ám a (vélhetően sikeres) érettségi után, szeptembertől budapesti egyetemen folytatja tanulmányait, ezzel párhuzamosan a pályafutását is a fővárosban építené tovább. Lilla ezzel a profi kosárlabdázás küszöbére ért.

– Csak egy-két évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy a kosárlabdára ne csak egy jóleső hobbiként tekintsek – árulta el Dobó Lilla. – A válogatott sikerek is efelé tereltek, illetve egyesületen belül vezető szerepet és ezzel együtt folyamatos pozitív megerősítést kaptam. Az utóbbi években már arra törekedtem, hogy profiként is kipróbálhassam magam. Idén érettségizek, az írásbeli alapján úgy tűnik, elég pontom lesz, hogy elérjem a célom. Hátravan még a szóbeli, ha az is sikeres lesz, akkor a Budapesti Corvinus Egyetemen szeretnék továbbtanulni, illetve egy NB/I A-s csapatban kosárlabdázni a következő idénytől.

Már körvonalazódik az is, melyik lesz ez az élvonalbeli klub, ám amíg nem biztos, addig nem akarta elárulni. Az emlékekről viszont szívesen beszélt, hiszen számos meghatározó élmény érte a nyíregyházi egyesületnél.

– Ibolya néniéknek nagyon sokat köszönhetek – említette meg nevelőedzőjét, Farkasinszki Gyulánét. – Sok szép emléket szereztem. Az egész utánpótlás nagyon jó volt, leginkább az országos döntők maradtak emlékezetesek, illetve egy-egy jó hangulatú hosszabb túra ugrik be. Az egyik, ha nem a legjobb élményem a tavalyi junior döntő volt, amit hazai pályán játszhattunk. Emellett büszke vagyok arra is, hogy bemutatkoztam a felnőttek között, ott egyre inkább a csapat részévé váltam és jó eredményeket értünk el.

A 2005-ös születésű kosaras már 2020-ban berobbant a felnőttek közé, az amatőr NB I Zöld-csoportjában 23 meccsen 8.9 pontot, 4.5 lepattanót, 2.4 szerzett labdát, 4 gólpasszt és 1.1 blokkot átlagolt, csapaton belül a második legnagyobb VAL-t érte el az első évében. Teljesítménye folyamatosan javult, s ha létezne itt ilyen, oda lehetne adni neki az MVP-címet a mögöttünk hagyott idényért. Lilla a Fehér-csoport alapszakaszában átlagban a legtöbb időt töltötte a pályán (38.93 perc), ezalatt a legjobb összértékmutató az övé (39 VAL), pontszerzésben második (23.53), lepattanózásban hátvéd létére negyedik (11), gólpasszban harmadik (5.4), labdaszerzésben első (3.67), blokkban második (2) lett.

– Egyéni szinten arra koncentráltam az előző idényben, hogy fejlődjön a külső dobásom, a befejezéseim, valamint döntéshozatalban is előrébb lépjek. Csapatszinten elégedett lehetek a szezonnal, hiszen egymást követő második évben jutottunk rájátszásba és ott is nyertünk meccseket, ami egy ekkora egyesület életében óriási szó – tette hozzá a játékos.

Lilla nemcsak a nyíregyházi klub, hanem nyugodtan írhatjuk, hogy a magyar kosárlabdázás nagy reménysége. Számára az elmúlt nyarak folyamatosan válogatott szerepléssel teltek, számos korosztályos Európa-bajnokságot és egy világbajnokságot is megjárt, tavaly nyáron pedig az Egyesült Államokba is elutazhatott, ahol részt vett a FIBA és a WNBA közös utánpótlásprogramján. Az eseményre csupán 12 európai játékost, köztük két magyart hívtak meg! Idén sem marad el a nemzetközi megméretés, az U20-as válogatottunk július 6-tól a litvániai A divíziós Európa-bajnokságon igyekszik minél jobb eredményt elérni.

Addig is azonban Lillának hátravan a szóbeli érettségi, amin ha ugyanolyan jól teljesít, mint a pályán, kezdődhet a nagybetűs kosárlabdázás!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában