Közlekedünk!

2024.10.10. 17:46

Életveszélyes helyzetek

A közlekedés szabályai mindenkire vonatkoznak, a kerékpáros, e-rolleres sem kivétel ez alól. Életveszélyes szituációk az utakon.

Szon.hu

Szimulált baleset – a valóságban a kerékpáros biztosan megsérül

Fotó: Sipeki Péter

Ha igaz volna, a holnapi lapok így számolnának be az eseményről: kisteherautó és kerékpáros ütközött csütörtökön 13 óra körül Nyíregyházán, a Szent István utcán. A kerékpáros nem életveszélyes sérüléseit a helyszínen a mentők ellátták, majd a férfit kórházba szállították. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

rendőrség, Szent István utca, mentők, életveszélyes
Szerencsére ebben a szimulált balesetben senki sem szenvedett életveszélyes sérülést
Fotó: Sipeki Péter

A szabálytalan életveszélyes is

– Tíz kerékpárosból 8-9 a másik oldalon, a nekik kialakított kerékpárúton közlekedik – mutatott a túloldalra a Szabolcs Bútor tulajdonosa. Ott ajándékokat kaptak a két keréken, szabályosan érkezők és elhaladók, azonban pár perc alatt több kerékpárosnak is el kellett mondani, rossz oldalon hajtanak. 

– Naponta nagyon sok konfliktus forrása, hogy amikor a kisteherautóval ki akarunk hajtani, érkezik a kerékpáros, a rolleres, s nem egyszer a kapubejáróban vitatkozunk, ki közlekedik helyesen. Ezt az akciót is azért szerveztük, hogy látványosan – a rendőrség, a polgárőrség, a mentők és egy helyi autóiskola bevonásával – demonstráljuk, hogyan kerülhetőek el a balesetveszélyes helyzetek, sérülések – magyarázta Pazonyi Miklós, s arra kérnek mindenkit, közlekedjenek helyesen, a szabályokat betartva, használja a kerékpárutat, mert az biztonságos. Véleménye szerint Nyíregyházán nem csak a Szent István utca, hanem több szakasz is ugyanilyen „veszélyes”, ha a kerékpárosok és rolleresek a nem nekik kijelölt helyen haladnak.

Az e-learning nem szerencsés

– A kerékpárosok veszélyes és szabályos közlekedésére hívja fel a figyelmet ez a szimulált baleset, ami sajnos bármikor megtörténhet. Faramuci a helyzet a Szent István utcán, mert a túloldalon van egy épített, kétirányú kerékpárút, amit nem mindenki használ, előszeretettel a gyalogosok közlekedésre fenntartott oldalon tekernek előszeretettel, ahol az üzletekből kilépőkre is veszélyesek – erről már Hepp Szabolcs beszélt. A Hepp Autóiskola vezetője azt mondta, azért fogtak össze, hogy a közlekedést normális mederbe tereljék, rávilágítsanak a veszélyforrásokra és a következményekre. Hepp Szabolcs kérdésünkre arról is beszélt, hogy a jelenlegi oktatási rendszer sajnos jelentősen elment az online, az e-learning irányába, ami nem szerencsés. 

– A KRESZ-tanulása során nincs meg a tanuló és az oktató között az a személyes kapcsolat, amikor például ilyen helyzeteket, váratlan szituációkat  – semmiből felbukkanó kerékpáros vagy rolleres – is átbeszélhetnek, pedig a tartalmas elméleti tudás megszerzéséhez ez elengedhetetlen. Azt tapasztaljuk, hogy akik online sajátítják el a tananyagot, sokkal többet kell óraszámban is gyakorolni és KRESZ-t tanítani, mert nem alakul ki az a közlekedési logika, gondolkodás, előrelátás, amit a tantermi oktatással megszerezhető – fejtette ki az autóiskola vezetője.

Mindig csak egy kicsin múlik

Sajnos nem múlik el úgy nap, hogy ne történjen kerékpáros vagy e-rolleres baleset vármegyénk útjait.

SPS_1565
A helyszínelést is demonstrálták a rendőrök
Fotó: Sipeki Péter

– A közúti közlekedés szabályait nem azért kell betartani, hogy a rendőr ne büntessen meg bennünket. Hanem azért, mert ha mindenki szabálykövető, akkor megelőzhetőek, elkerülhetőek a balesetek, javul a személy- és vagyonvédelem – erről már dr. Vajtó Levente rendőr alezredes beszélt a helyszínen. A vármegyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője hangsúlyozta, ahol kiépített kerékpárút van, ott biciklivel, e-rollerrel kötelező azt használni, aki nem így tesz, az megszegi a szabályokat.
A kétkeréken közlekedők esetében a legnagyobb baleseti forrásnak a figyelmetlenséget, a szabálytalan átkelést jelölte meg, de igen gyakori, hogy akkor sem szállnak le egy-egy kereszteződésben, ahol az a KRESZ szerint kötelező. A gyalogost, rollerest, kerékpárost nem védi karosszéria, nincsenek biztonsági eszközök, ezért a sérülés szinte elkerülhetetlen. – Nagyon kicsin múlik, hogy egy baleset bekövetkezzen, s ugyanilyen kicsin, hogy elkerüljük azt – nyomatékosította dr. Vajtó Levente, aki szerint fontosak az ilyen lakossági kezdeményezések, mert valós problémára hívják fel a figyelmet és el is gondolkodtat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában