Braille-írás

2 órája

Egyetlen betű sem árulkodott arról, mit nyomtattak a lapokra

Megmentett könyvek, melyeket a vakok és gyengénlátók olvashatnak el.

Csáki Alexandra

Ezek a könyvek nagyon fontosak a vakoknak és a gyengénlátóknak

Fotó: Illusztráció: Egyesület

Az augusztusban újranyitott Jósavárosi Fiókkönyvtárban több mint ötezer könyv közül válogathatnak az olvasók. Vannak azonban olyan kötetek, melyek csak egy speciális réteghez szólnak, de nem a témájuk miatt. A nyár elején megszűnt Nyírség Könyvtár Alapítvány állományát gazdagították ezek a kiadványok, amiket Tomasovszki Anita, a megyei könyvtár igazgatója „mentett meg”, ám a beazonosításukhoz szüksége volt valakire, aki ismeri a pontírást. 

Gazdag gyűjtemény

– Közel száz Braille-könyvről van szó – köztük igazi kuriózumokról –, melyeken egyetlen betű sem árulkodott arról, mit nyomtattak a lapokra, ezért megkértek, hogy segítsek leltárba venni. Leesett az állam, amikor kiderült, milyen gazdag ez a gyűjtemény: van benne többek között egy 14 kötetes orosz szótár, illetve angol, német és eszperantó szószedet, valamint némi szépirodalom, például a Toldi és A Pál utcai fiúk. A kötetek között a legrégebbi 1957-es, a legújabbat pedig a kétezres években nyomtatták pontírással – mondta el érdeklődésünkre Nemes-Nagy Tünde. A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke azonnal észrevette a lehetőséget a Braille-könyvekben. – Október a látás hónapja, míg a látás világnapjáról idén 17-én emlékezünk meg. Ezen a napon 10 és 12 óra között szemléletformáló programot tartunk a Jósavárosi Fiókkönyvtárban. A rendezvényre elsősorban felnőtteket várunk – a gyerekekhez személyesen szoktunk elmenni az óvodákba, iskolákba –, akik hasznos információkat hallhatnak arról, hogyan óvhatják meg a szemüket, egyúttal megismerhetik, milyen eszközök állnak a látássérültek rendelkezésére az olvasáshoz. Ekkor mutatjuk be a Braille-köteteket, de viszünk hangos- és digitális könyveket, különböző nagyítókat, illetve okoseszközöket, amiket akár ki is próbálhat a közönség. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában