Az orosz hadsereg megsemmisített egy nyolcfős ukrán felderítő csoportot – frissül

964. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció/ukrán katonák egy kisteherautóban ülnek

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Maciek Musialek

Cikkünk frissül!

Kijev olyan helyzetbe került, ahonnét nincs visszaút

Zelenszkij ukrán elnök elment ugyan az Egyesült Államokba, hogy a nagy reményekkel beharangozott győzelmi tervét bemutassa, azonban az vegyes fogadtatásban részesült, sőt a Kijev által nagyon várt ramsteini találkozó is elmarad – mutat rá cikkében a Magyar Nemzet.

Zelenszkij szerint a terv célja Putyin orosz elnök rákényszerítése egy méltányos békemegállapodásra Ukrajna tűzerejének növelésével, többek között több fegyver kérésével és a nagy hatótávolságú rakétacsapásokra vonatkozó korlátozások feloldásával. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél a Joe Biden amerikai elnök által kezdeményezett, Ukrajna támogatását célzó nemzetközi nyilatkozat elfogadása alkalmából New Yorkban
Fotó: Leon Neal / Forrás: MTI/AP/Getty Images pool

Az elmúlt napokban megjelent hírek, miszerint Ukrajna mégis tárgyalna a háború lezárásáról, mindenképpen pozitív, de abból a szempontból kell értékelni ezeket, hogy mit tartalmazna ez a hajlandóság – mondta el a lapnak Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő.

– Mintha az ukrán vezetés nem érzékelné azt a realitást, ami időközben a csatamezőn és a diplomáciában kialakult. Egyrészt a váratlan és gyors lefújása a ramsteini találkozónak, illetve a sajtóból érkező hírek, amelyek szerint az amerikai vezetés nem egy ilyen típusú ajánlatot várt Zelenszkijtől és a folyamatosan csökkenő nyugati támogatás Kijev irányába mind abba az irányba mutatnak, hogy jelentős mértékű változásra és változtatásra lenne szükség az ukrán vezetés részéről – mutatott rá a szakértő. Ez nem történik meg, Zelenszkij pedig belemanőverezte magát egy olyan helyzetbe, ahonnan nagyon nehéz visszajönni, tette hozzá Somkuti Bálint.

A teljes cikk ITT érhető el.

A donyecki Mihajlivka elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Az orosz erők elfoglalták Mihajlivka települést a donyecki régióban

– közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be orosz előretörésről, Ukrajnában 18, a kurszki régióban pedig öt megkísérelt ellentámadás visszaverése mellett. A moszkvai összegzés szerint a „különleges hadművelet” övezetében több mint 1800, Kurszk irányában pedig további több mint 300 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan.

A TASZSZ állami hírügynökség azt írta vasárnap, hogy az ukrán hadsereg megkezdte az egységeinek részleges kivonását Toreckből (orosz nevén Dzerzsinszkből).

Az orosz hadijelentés az elmúlt nap folyamán Ukrajnában megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy katonai reptérhez tartozó infrastruktúrát, több drónraktárt, hat hadfelszerelés- és lőszerraktárt, egy harckocsit, hét egyéb páncélozott harcjárművet, két nyugati gyártmányú 155 milliméteres vontatott és két másik vontatott tarackot, két Neptun irányított rakétát, amerikai HIMARS sorozatvetők öt rakétáját, továbbá 36 repülőgéptípusú drónt.

Az újonnan alakult 154. gépesített dandár katonái álcahálót terítenek egy 2S1 Gvozdika önjáró lövegre
Fotó: Szergej Kozlov / Forrás:  MTI/EPA

Kurszk irányában az ukrán fél egyebek mellett hét harckocsit – köztük két német Leopard tankot – és három egyéb páncélozott harcjárművet – köztük egy amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet – veszített. Moszkva szerint a régióba augusztust 6-án betört ukrán erők augusztus eleje óta több mint 22 600 embert, 157 harckocsit, 72 gyalogsági harcjárművet, 98 páncélozott személyszállító járművet, 909 páncélozott harcjárművet, 619 gépkocsit, 186 tüzérségi löveget és 36 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz hadsereg megsemmisített egy nyolcfős ukrán felderítő csoportot

Az orosz hadsereg megsemmisített egy nyolcfős ukrán felderítő csoportot Harkiv irányában, amelynek tagja volt egy amerikai zászlóval ellátott fegyveres is – közölte az orosz RIA Novosztyi hírügynökség.

A RIA Novosztyhoz eljuttatták azokat a felvételeket, amelyeken az egyik felderítőn jól látható volt az amerikai zászlót ábrázoló jelzés. A katonánál nem voltak iratok, de lehetséges, hogy az Egyesült Államokból származó hivatásos zsoldos és egykori amerikai katonatiszt volt – írta a hírügynökség.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában