Nyíregyháza

2 órája

A lajhár nem siet el semmit

Szon.hu

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A lusta mint a lajhár szólást talán mindenki ismeri. Bár a lajhárfélék valóban hihetetlenül lassúak, ezt az előnyükre tudták fordítani.  A sikerük annak köszönhető, hogy mind testfelépítés mind táplálkozás tekintetében tökéletesen alkalmazkodtak a fán lakó életmódhoz. Erősen módosult végtagjaik 8-10 cm-es sarlószerű karmokban végződnek. Lábujjaik a bőr alatt teljesen összenőttek, s ez lehetővé teszi, hogy a legkisebb erőfeszítés és izommunka nélkül lógjanak a fák ágain.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Kizárólag levelekkel táplálkoznak s kalóriaszegény étrendjük miatt energiatakarékos életmódot folytatnak. Emésztésüket az összetett gyomrukban élő cellulózbontó baktériumok, míg a lombkorona szintjén környezetbe olvadásukat, a szőrzetükben megtelepedő algafajok segítik, amely barnásak a száraz évszakban, és zöldes színűek az esős évszakban.

Naponta minimum 10–12 órát alszanak, és amikor ébren vannak, jellegzetes testtartással, fejjel lefelé haladnak az ágakon. Csupán hetente egyszer, a széklet ürítés idején tartózkodnak a talajszinten, akkor is 250m/h sebességgel haladva.

A Nyíregyházi Állatpark nőstény kétujjú lajhára Hollandiából, míg a hím Németországból érkezett az Európai Fajmegőrzés keretében, s mi sem bizonyítja jobban egymás iránti szimpátiájukat, mint hogy legtöbbször közösen alszanak a Trópusi Házban található kifutójuk egyik szegletében. – tudatta október 20-án, a lajhárok világnapján az állatpark.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában