3D Íjász Világbajnokság, Moosburg

2 órája

16 évesen már második világbajnoki címét nyerte a mátészalkai íjász

Apa és fia minden nap együtt készül a különböző versenyekre. Varga Márk Zsolt a szeptemberben Ausztriában rendezett 3D Íjász világbajnokságon állt a dobogó legfelső fokára.

Szon.hu

Varga Márk Zsolt és az aranyérem a világbajnokságon

Fotó: Nagyhegyesi Íjász Egyesület

A közelmúltban rendezték meg az ausztriai Moosburgban a HDHIAA 3D íjász világbajnokságot, amelyen 20 nemzet összesen 878 versenyzője indult. A résztvevők között a magyar delegáció volt a legnépesebb, számszerűleg 137 honfitársunk ragadott íjat. A magyarok évszázadokig voltak híresek-hírhedtek a vadászatra és hadviselésre is alkalmas „hideg fegyver” használatában, ezt az eredendő tehetséget pedig a modern versenyeken is bizonyítják. Magyarország összesen 53 éremmel zárta a vb-t, a táblázat élén zárva. A résztvevők között volt a mátészalkai Varga Zsolt Árpád és fia, a 16 éves Varga Márk Zsolt is. 

íjász világbajnokság
Varga Márk Zsolt az Ausztriában rendezett 3D Íjász Világbajnokságon
Fotó: Facebook

Az idősebbik Varga végül egy technikai hiba miatt (a verseny második napján íjának egyik karja elrepedt) nem végzett az élmezőnyben, Márk azonban 864 megszerzett ponttal megnyerte a Junior CU (csigás) kategóriát. 
Kihívásokkal teli verseny volt, de nagyon jól éreztem magam, a kezdeti feszültség hamar oldódott és magabiztos voltam. Mindhárom nap teljesítettem a kitűzött célokat és folyamatosan tudtam növelni az előnyömet, pedig a pályák nem voltak könnyűek és az időjárás sem volt kedvező. Először a hatalmas meleg és a magas páratartalom, majd a harmadik napon a szakadó eső nehezítette a terepet. Összességében egy nagyon színvonalas nemzetközi versenyt sikerült megnyernem – mondta lapunk megkeresésére Márk, aki januárban tölti be 17. életévét és már több mint 11 éve íjászkodik. Megjárta a tradicionális, a vadászreflex, végül pedig a csigás kategóriát, amelyben jelenleg is versenyez. Az évek során számos magyar bajnoki címet szerzett, 2021-ben pedig Szekszárdon már egyszer elhódította a világbajnoki címet, természetesen számára is ez a két legtöbbet jelentő győzelme a sportágban. 
A fiatal sportoló íjászat iránti szeretete természetesen édesapjától ered, aki ugyanakkor nem presszionálta tudatosan fiát. 
Számomra 2011-ben kezdődött ez a gyerekkori álom, 2012 óta pedig versenyszerűen űzöm – meséli Zsolt. – Márkó számára nem volt egyértelmű ez az út, de ahogy telt az idő, láttuk, mennyi időt és energiát fordít a gyakorlásra és az eredmények azóta is jönnek

Íjászat szinte minden nap, hóban is, fagyban is

Zsolt és Márk egyébként a Nagyhegyesi Íjász Egyesület tagja, a felkészülést azonban otthoni környezetben, Mátészalkán és környékén oldják meg. Hetente öt alkalommal edzenek, teszik ezt a napi munkahelyi és iskolai feladatokkal párhuzamosan. 

Az otthoni kert kiváló terep a gyakorláshoz apa és fia számára
Fotó: Facebook

Ráadásul a közelgő teremben rendezett versenyekre is kénytelenek szabadtéren gyakorolni, dacolva az egyre gyakoribb mínuszokkal. Az immár kétszeres világbajnok Márkra a közeljövőben is számos verseny vár, emellett azonban a tanulásra is nagy figyelmet fordít. 
2025-ben indul a WA Teremíjászati kvalifikáció, ezután vehetek részt az Országos Bajnokságon. Versenyzek majd az IFAA Országos Bajnokságon, a 3D Országos Bajnokságon, illetve a Szlovákiában megrendezésre kerülő 3D Európa Bajnokságon is. Tanulmányaimat a Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Technikum és Kollégium rendészeti szakán végzem, célom pedig, hogy ezt követően a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytassam a tanulmányaim – mesélte Márk.

Varga Márk Zsolt eredményei az elmúlt évekből:

  • 2019/2020 Suli íjász Országos Bajnokság 1. helyezés
  • 2020 Budapest IFAA Teremíjász Országos Bajnokság 1. helyezés
  • 2020 Szekszárd 3D Országos Bajnokság 1. helyezés
  • 2020 Budapest U14 Serdülő Gyerek Pályaíjász Országos Bajnokság 1. helyezés
  • 2021 Szekszárd 3D Európa és Világbajnokság 1. helyezés
  • 2022 Rimaszombat Közép Szlovák kupa sorozat 2. helyezés
  • 2023 Budapest 3D Teremíjász Országos Bajnokság 2. helyezés
  • 2023 Rimaszombat Közép Szlovák kupa 1. helyezés
  • 2023 Nagykálló 3D Országos Bajnokság 1. helyezés
  • 2023 Rimaszombat 3D Nemzteközi Országos Bajnokság 2. helyezés
  • 2024 Szigetszentmiklós WA Országos Teremíjász Bajnokság 2. helyezés
  • 2024 Szigetszentmiklós IFAA Országos Teremíjász Bajnokság 1. helyezés
  • 2024 Moosburg 3D Világbajnokság 1. helyezés
  • 2024 Rimaszombat 3D ARChallenge Nemzetközi Bajnokság 1. helyezés

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában