Emberölés

2024.09.03. 17:30

Törött bordái átszúrták a mellhártyáját

A vád szerint a férfi rendszeresen bántalmazta az élettársát, aki belehalt a sérüléseibe.

Száraz Anita

Kedden igazságügyi orvosszakértőket hallgattak meg

Fotó: Kelet-Magyarország

A Nyíregyházi Törvényszék első emeleti tárgyalótermében szótlanul üldögélt kedden K. J., aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség vádirata szerint olyan súlyosan bántalmazta az élettársát, hogy a nő belehalt a sérüléseibe. A pár 2016-tól élt együtt Magyon, italozó életmódot folytattak. A vádirat szerint 2022. július 13-án K. J. puszta kézzel bántalmazta az élettársát, aki súlyos sérüléseket szenvedett és kórházba került. Az asszonyt öt nappal később engedték haza és bár a bíróság távoltartást rendelt el a férfival szemben, továbbra is együtt éltek. A vád szerint a férfi ezután is folyamatosan bántalmazta az asszonyt, aki 2022. augusztus 19-én meghalt. K. J. észrevette, hogy a nő nem él, értesítette a mentőket, de már nem tudtak rajta segíteni.
Az előkészítő ülésen dr. Halász Ágnes ügyész mértékes indítványt tett: ha K. J. a váddal megegyezően elismerte volna a bűnösségét és lemondott volna a tárgyaláshoz való jogáról, az indítvány szerint 15 év börtönbüntetésre kellett volna ítélni – ám a férfi azt mondta, hogy soha nem bántotta az asszonyt.

Tehetetlennek érezte magát

A márciusi tárgyaláson dr. Bartha Andrea törvényszéki bíró tanácsa igazságügyi pszichológus és igazságügyi  elmeorvos szakértőket hallgatott meg. – A tetteit a józan ész irányítja, a személyes felelősségét hárítja, a saját érdekeit helyezi előtérbe. Minden kapcsolatában megcsalták vagy elhagyták, a féltékenység vagy a félelem attól, hogy ismét elhagyják, megnyilvánulhat agresszióban – foglalta össze szakvéleményét Ficsóriné Zentai Edit igazságügyi pszichológus szakértő, aki szerint a férfi az élettársa fizikai és szellemi hanyatlását érzékelhette elhagyásnak.
Dr. Bárdos Lajos és dr. Dobra Mária igazságügyi elmeorvos-szakértők azt mondták, K. J. motivációja a tehetetlenség lehetett. – Az magatehetetlen volt, járni is alig tudott, nem látott, így nemcsak a főzés és a takarítás maradt a férfira, de neki kellett tisztába tennie is az asszonyt, ez pedig egy idő után feszültséget kellett benne, haragot, dühöt és kilátástalanságot érzett. Idült alkoholizmusa magatartási és viselkedés-szabályozási zavarokat okozott, s előhozhatta agresszivitását, gátlástalanságát. K. J. úgy érezhette, hogy a nő elesettsége, leépülése veszélyezteti a harmonikus együttélésüket, ez pedig indulatokat válthatott ki belőle – mondták a szakértők és hozzátették: K. J. nem kóros elmeállapotú, a beszámítási képességében nem korlátozott.

A férfi azt mondja, nem bántotta az élettársát
Fotó: Kelet-Magyarország archívuma

Valószínűsíthető a bántalmazás

Kedden délelőtt az igazságügyi orvosszakértők válaszoltak dr. Bartha Andrea, dr. Halász Ágnes és a kirendelt védő, dr. Juhász Zoltán kérdéseire.  Dr. Borsay Beáta elmondta: a kórházi zárójelentés az elhunyt  sérüléseit nem részletezte: nem jelölték meg azok méretét, színét, kiterjedését, és a pontos helyüket sem. Mint fogalmazott, ha külön-külön vizsgáljuk meg a koponya, az arca, az orr, a mellkas és a karok sérüléseit, kijelenthető, hogy azok keletkezhettek akár esés következtében, de ha összességében tekintünk ezekre, az valószínűsíthető, hogy mind-mind bántalmazás következményei. A pontos rend- és időbeliség nem határozható meg, csak az biztos, hogy az orrcsont törése volt a legfrissebb, a karon keletkezett sérülések pedig védekező jellegűek is lehetnek. – Ha az asszony leesett volna az ágyról, vagy ha az alkoholizmusa miatt csetlett-botlott volna, keletkezhettek ilyen sérülései? – tette fel a kérdést dr. Bartha Andrea, a szakértő pedig azt mondta, ezekben az esetekben a nő lábán is találtak volna zúzódásokat vagy hámsérüléseket, az ugyanis nem életszerű, hogy valaki úgy esik el, hogy csak a felsőteste sérül. Dr. Juhász Zoltán kérdésére a szakértő azt felelte: egyik sérülésnél sem lehet kizárni, hogy azt esés okozta.

Zsírcseppek kerültek a tüdőbe

Dr. Turzó Csaba és dr. Rácz Kálmán igazságügyi orvosszakértők szakvéleményéből kiderül: a nő bordái bal oldalon több helyen is átszúrták a mellhártyáját, a lépkapu sérülése vérzést okozott, az alvadékos vérgyülem pedig a kismedence legmélyebb pontján gyűlt össze. A nőnek több bordája is eltört, némelyik többször is, emiatt a mellkasa instabil volt, és csak nehezen kapott levegőt. Az erek megszakadtak, a zsírszövet megsérült és zsírcseppek kerültek a tüdőbe, ami légzési elégtelenséghez vezetett, de a halál okainak felsorolásakor a tüdőgyulladást is említették. Ez utóbbi nem közvetlenül a bántalmazás következménye, de ha valaki a sérülései miatt nem tud mozogni és sokat fekszik, kialakulhat tüdőgyulladás – mondták. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában