Digitália

2 órája

Az űrhajós Pradát visel: ilyen szkafanderekben megyünk vissza a Holdra

Nem mindegy, hogy nézünk ki Holdon? Ezeket a menő öltözékeket fogják viselni az űrhajósok a közelgő Artemis-missziókon.

MW

Forrás: Axiom Space

Úgy tűnik, több mint 50 évvel az Apollo sikeres útja után az űrhajósok csakis stílusosan térhetnek vissza a Holdra. Az Axiom Space, a NASA kereskedelmi partnere bemutatta a Hold felszínének felfedezésére készült dizájn-szkafandereinek végső változatát.

A Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson nyilvánosságra hozott újgenerációs öltönyt a Prada luxusmárkával közösen tervezték. Igaz, az Axiom esztendeje már egyszer bemutatott egy sötét, mondhatni fekete, Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) nevet kapott szkafandert. A fekete szerelés ára potom 228,5 millió dollár volt.

Viszont a ruházat valakinek talán nem tetszett.

A mostani bemutatóra újratervezett űröltöny szokványos fehér lett.

Az Axiom Space a Pradával együttműködve tervezte az új szkafandert
Forrás: Axiom Space

Az Axiom Space szerint az új szkafandereket úgy tervezték, hogy nagyobb mozgásteret és több biztonságot nyújtsanak az űrhajósoknak a Hold felszínén. Ezen kívül több méretben és állíthatósági lehetőséggel készültek, hogy jobban illeszkedhessenek az adott asztronauták egyéni méreteihez. Megfogalmazásuk szerint az AxEMU immár tükrözi a NASA szkafanderek örökségét, miközben új technológiát, nagyobb mobilitást és jobb védelmet biztosít a holdi környezettel szemben. Ez a dizájn a több mint 40 évvel ezelőttire utal vissza.

Mit is csinált a Prada? Egy piros csíkot

Az Axiom a szkafandert modern, letisztult megjelenésűnek írja le, mert „a Pradával együttműködve esztétikus megjelenést tudunk nyújtani a holdra szálló űrhajósoknak. Nagyon büszke vagyok a mai eredményre… Megosztottuk a nagy teljesítményű anyagokkal, jellemzőkkel és varrási technikákkal kapcsolatos szakértelmünket, és sokat tanultunk” – nyilatkozta Lorenzo Bertelli, a Prada Group marketing igazgatója.

Az új szkafanderek állítólag rugalmasabbak
Forrás: Axiom Space

Az AxEMU szkafandert a 2026 szeptemberében induló NASA Artemis 3 küldetésének űrhajósai viselhetik. Az Axiom Space szerint a ruha „a végső fejlesztési szakaszhoz közeledik”, miután befejezték a nyomás alatti szimulációt a NASA-val és a SpaceX-szel.

„Úttörő szerepet töltünk be az űrkutatás új korszakában, ahol a partnerségek elengedhetetlenek az űr kereskedelmi forgalomba hozatalához” – közölte Russell Ralston, az Axiom Space Extravehicular Activity részlegének ügyvezető alelnöke. „Első alkalommal használjuk fel más iparágak szakértelmét, hogy jobb megoldást alkossunk az űrre.”

Pontosan mi volt a Prada hozzájárulása? A figyelmes szemlélő sem lát mást, csak piros csíkokat?

A Prada, S.p.A. olasz cég, az egyik legbefolyásosabb divatmárka, melynek drága, jó minőségű termékei sokak számára státusszimbólumot jelentenek.

A 2006-ban készült Az ördög Pradát visel című film egy könyörtelen divatikonról szól, akit Meryl Streep jelenít meg. A rossz nyelvek szerint Streep karakterét az eredeti regény írója a Vogue akkori szerkesztőjéről mintázta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!