Mezőgazdaság

2 órája

Betakarítás: az eső miatt megtorpant egy kicsit a lendület

A napraforgó idei vetésterülete 51.683, a kukoricáé 87.721 hektár, utóbbi termőterülete kissé növekedett az előző évihez képest. Rácz Imrét, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnökét kérdeztük arról, hogyan áll az őszi betakarítás.

Tarnavölgyi Gergely

A kukorica idei vetésterületének 79,5 százalékát takarították be, a hozam 6,2 tonna/hektár körül alakul

Fotó: MW-archív

A kukorica és a napraforgó betakarítása korán, már augusztus utolsó hetében megkezdődött, amit szeptember közepének csapadékos időjárása megakasztott kissé, de az őszi vetések előkészítésének határozottan kedvezett már a hónap második felében, valamint az enyhén szeles és meleg napsütéses nappaloknak köszönhetően, a némileg visszanedvesedett termények újra száradásával, a betakarítás is lendületet vett. A csapadék miatt október elején azonban mindössze négy-öt betakarításra alkalmas nap volt, így az előző héthez képest továbbra is csekély az előre haladás – kezdte az őszi munkák értékelését Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke, aki helyzetelemzésében a különféle növényfajtákra külön-külön kitért.

betakarítás
A betakarítás kezdeti lendületét némileg visszavetette az elmúlt időszak csapadékosabb időjárása
Fotó: MW-archív

Így áll most a betakarítás

A napraforgó idei vetésterülete (51.683 hektár) a tavalyihoz képest több mint hat százalékkal csökkent. A szár- és tányérbetegségek korábban általánosan nem jelentkeztek, csak Fehérgyarmat térségében tapasztaltak erőteljes Macrophomina phaseolina, illetve Diaporthe helianthi betegséget, ahogy a szárazság miatti másodlagos gyomosodás is gondot okozott helyenként. Az év közbeni káreseményeket figyelembe véve (belvíz, jég, aszály) eddig összesen 105 hektár napraforgó látszik betakaríthatatlannak.

– Augusztus utolsó hetében elkezdődött a betakarítás, majd az esőzések miatt pár napra megállt ugyan, de azt követően ütemesen haladt. Az elmúlt héten azonban mindössze szűk 1.800 hektárt haladt a betakarítás, így a legfrissebb kamarai jelentés szerint eddig a vetésterület 96 százalékát (49. 564 hektárt) vágták le. A realizált hozam 2,54 tonna/hektár, ami az utolsó becslés és a korábbi átlagokhoz képest jó – mondta portálunknak Rácz Imre, aki szerint érdemes szót ejteni a szójáról is, ugyanis a vármegyei vetésterülete a tavalyihoz képest csaknem megháromszorozódott a maga 2. 311 hektárjával. Eddig 2.103 hektárról 4.634 tonnát arattak le a gazdálkodók, 2,2 tonna/hektáros átlaggal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke elmondta, a kukorica vetésterülete az előző évi 81.896 hektárról 87.721 hektárra növekedett. A 2022-es év kedvezőtlen tapasztalatai, az erős aszályfüggés, a magas input- és energiaárak, valamint az ukrán kukorica árletörő hatása után a jó 2023-as eredményeknek köszönhető a minimális termőterület-növekedés. A kukorica kezdeti fejlődésére nagyon kedvező volt az időjárás, még az elszenvedett jégverések, viharok ellenére is, ám a július-augusztusi csapadékszegény időszak talán ezt a kultúrát viselte meg legjobban. Rácz Imre szerint a betakarítás itt is augusztus utolsó hetében kezdődött meg. A múlt héten csak mintegy 6.300 hektárt tudtak levágni a gazdák, így eddigi közel 70 ezer hektárról, a vetésterület 79,5 százalékáról takarítottak be, mintegy 6,2 tonna/hektáros hozammal. A nedvességtartalom a csapadék hatására a tárolási norma fölé, 16-17 százalékra emelkedett. 

A vetés kicsit jobban haladt, mint a betakarítás

Rácz Imre beszélt még az őszi vetések, illetve azok előkészítettségéről is. Az őszi vetésűek magágy-előkészítését szeptember közepéig akadályozta a szárazság, de a csapadék és azt követő kedvező időjárási körülmények hatására felgyorsult, de az elmúlt csapadékos napok inkább korlátozták. Jelenleg a vetendő terület 68 százaléka van előkészítve. Az elmúlt hét a betakarításnak nem kedvezett, de a vetések kicsit jobban haladtak. 

  • A búza tervezett (26.520 hektár) vetésterülete szinte azonos a tavalyival. A vetése szeptember végén megkezdődött, kissé vontatottan haladva eddig 5.323 hektáron, a tervezett terület 20-án végeztek a gazdák, a munka a talaj felső rétegének szikkadása után várhatóan fel fog gyorsulni. 
  • A repce tervezett vetésterülete 5.060 hektár, a tavalyi évhez képest nem változik, itt a teljes területen sikerült elvégezniük a gazdálkodóknak a vetési munkálatokat. 
  • A tritikálé vetése is szeptember közepén kezdődött meg, jelenleg 4.067 hektárnál tart, a tervezett területe nagysága megközelíti a 9.500 hektárt

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában