Középkori templomok útja

23 órája

Látogatóközpont nyílt Csarodán

Új, turisztikai célú látogatóközpontot adtak át kedden Csarodán.

Szon.hu

Kiállítás is várja a látogatókat

Fotó: Csutkai Csaba

 A csarodai református templom és parókia szomszédságában fekvő egykori iskolaépületet 75 millió forintos pályázati forrásból újította fel a Tiszántúli Református Egyházkerület. A korszerűsített ingatlanban kiállítótereket, információs pontokat, higiéniai helyiségeket, kerékpáros szolgáltatásokat és közösségi tereket alakítottak ki. Hasonló látogatóközpont nyílt meg Vámosorosziban és Vámosatyán is. A beruházások célja, hogy a Felső-Tisza-vidék komplex turisztikai kínálatáról, az elérhető szolgáltatásokról tájékoztassa a látogatókat, különös tekintettel a Középkori templomok útjaként ismert, egyházi műemléképületeket magában foglaló tematikus útvonalra. Az új csarodai látogatóközpont átadásán dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt emelte ki, hogy a pályázati forrás lehetőséget adott a műemlék jellegű templomok környezetének rendezésére, így az azokhoz közel eső, leromlott állagú, funkció nélküli épületek új, elsősorban turisztikai célokat szolgálhatnak – számolt be az eseményről szerkesztőségünknek az egyházkerület.

Az egykori iskolaépületet alakították át látogatóközponttá
Fotó: Csutkai Csaba

– Igényes, informatív és hívogató. Ez a három szó méltó ahhoz az egykori iskolaépülethez, ami most egy másfajta oktatási funkciót szeretne itt Csarodán betölteni. Az épületen belül elhelyezett tablók bemutatják azt a páratlan épített örökséget, ami ezen a tájon található – mondta a püspök az átadón. Ezt követően Tilki Attila országgyűlési képviselő felidézte a sikeres pályázatok történetét, hangsúlyozva azt az értéket, amit ez a térség nyújtani tud a turistáknak. –Ilyen kis területen ennyi középkori templom nincs máshol a kontinensen. Ha pedig hozzátesszük, hogy ezek között három Európa Nostra-díjas templom is van, a gyügyei, a szamosújlaki és a sonkádi, akkor tényleg egyedülálló értékekről beszélhetünk – hangsúlyozta Tilki Attila.

Tágas fogadótér várja  turistákat
Fotó: Csutkai Csaba 

 

A gyülekezetek otthonai is 

Hézser Ákos Pálné, Csaroda polgármestere arról beszélt, hogy a település szellemiségét a középkor óta meghatározza a helyi református közösség, a templom pedig nemcsak vallási, hanem művészeti és építészeti szempontból is kiemelkedő kincs. Freskói, amelyek több évszázados múltra tekintenek vissza, a magyarországi középkori templomfestészet ritka példái. Különösen híresek a templom belsejében található, úgynevezett mosolygó szentek. Ezek a festmények a művészi értékükön túl szimbolikus kapcsolatot teremtenek a reformáció előtti és utáni időszak között is.

Koncz Imre esperes kiemelte, a templom a gyülekezetek otthona
Fotó: Csutkai Csaba


Az épületet Koncz Imre, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese áldotta meg. Igei üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a templomok műemlékek, de nem múzeumok, hanem élő gyülekezetek otthonai.  Az átadó ünnepségen elhangzott: a térség turisztikai vonzerejét tovább növelheti, hogy 2024-ben a Beregi kör nyerte el Az év kerékpárútja elismerést, ami ráirányította az aktív kikapcsolódást keresők figyelmét a régióban rejlő lehetőségekre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában