Vírusok

2 órája

Itt a náthás időszak, vírusokkal

Kanalas Ottilia

Vírusok jönnek -mennek. Ha nincs magas láza a gyereknek, 1-2 nap alatt kipiheni a betegséget

Forrás: Illusztráció Shutterstock

Szeptemberben az iskolakezdéssel egyidőben szinte menetrendszerűen lebetegednek a gyerekek, sőt az egész családon végig söpörnek a vírusok. A gyerekek újra visszamennek a közösségekbe és elég, ha egyvalaki beviszi a fertőzést a csoportba, egész osztályok „dőlnek ki”. Gyorsan terjednek a kórokozók a zsúfolt buszokon az összezárt, szűk terekben, a legkisebbeknek pedig szokniuk kell az új közeget. Ilyenkor szoknak be az óvodákba, iskolákba a kicsik, szervezetük új kórokozókkal kerülnek kapcsolatba, de az új mikroorganizmusokkal való érintkezés megedzi az immunrendszert, hiszen a kórokozók ellen a szervezet elkezd ellenanyagokat termelni, így egy legközelebbi találkozáskor már könnyebben felveszi a harcot a fertőzéssel szemben.

Hideg reggelek, meghűlés

Mi történik most, miért fújja mindenki az orrát?

–  A majdnem negyven fokos hőség után nehéz megszokni, hogy a kora reggeli órákban hűvös van. A szervezetnek át kell állnia a változásra. Előfordulnak megbetegedések, de azért nem olyan vészes a helyzet – mondta el dr. Puskás Zsuzsanna. Az ibrányi gyerekorvos rendelőjében az elmúlt napokban 70-80-an is megfordultak, mint megtudtuk, inkább meghűléses esetekkel, mint súlyosabb légúti panaszokkal keresték fel a háziorvost. A koronavírus- járvány óta viszont nagyobb az óvatosság. Az iskolákban, az óvodákban a közösség egészségét szeretnék megóvni azzal, ha hazaküldik a náthás, letört, beteg gyereket. Az orvosok kiemelik, továbbra is a szülők felelőssége, hogy engedik-e iskolába vagy otthon tartják gyereküket, ha tüneteket észlelnek rajta. Van erre is, és van arra is példa.

Dr. Puskás Zsuzsanna azt hangsúlyozta: a vírusok, baktériumok okozta légúti megbetegedések jeleit kell figyelni.

– A magas láz, a nem szűnő köhögés mögött meghúzódhat egy súlyosabb fertőzés, ám ilyentájt inkább egyszerű meghűlésről beszélünk, noha a vírusok köztünk vannak  és elsősorban légúti panaszokat okoznak,  általában 3-4 nap alatt eldől, hogy javul vagy rosszabbodik a helyzet –  tette hozzá a gyermek háziorvos.

– A lázas beteg, étvágytalan, fáradékony gyerek viszont maradjon otthon! Vírusfertőzésre nem adunk gyógyszert, sem antibiotikumot, a vény nélküli készítmények csökkentik a panaszokat:  orrdugulás ellen orrsprayt, magas dózisú C- vitamint ajánlott ilyenkor bevenni, s ahogyan a rossz idő beköszönt a D- vitamin szedését is el lehet kezdeni, hiszen az immunrendszert ez a vitamin támogatja leginkább, minden korcsoportban – emelte ki a háziorvos, aki szerint, néhány napot a szülő is igazolhat abban az esetben, ha nincs komolyabb probléma,  1-2 nap pihenés is sokat számít.

Hadüzenet a vírusoknak

Majd hosszan beszélt a vitaminraktárak feltöltéséről, amit kiegyensúlyozott táplálkozással,  zöldségek- gyümölcsök fogyasztásával, és étrendkiegészítőkkel érhetünk el.

– Célzottan keresni kell olyan ételeket, melyekben magas a C-vitamin tartalompéldául a kiviben, a paprikában, a citrusfélékben-, az almában, savanyú káposztában, de a gyerekek szívesen isszák a gyümölcsökből, zöldségekből facsart turmixokat is. A szendvicsekben pedig mindig legyen valamilyen zöldség. Az őszi hónapokban sokat ülnek zárt térben a gyerekek, pl. a tanórákon, de sokaktól hallom, hogy a szünetekben sem mennek ki a levegőre, nem sportolnak a szabadban, s ezzel ártanak  az immunrendszerüknek. A torna és sport erősíti a tüdőt, javítja a szervek oxigénellátását, még ha hűvös is van, akkor is töltsenek időt kint a friss levegőn  –  javasolta dr. Puskás Zsuzsanna.

Bíbor kasvirág

Dr. Takács Anikó nyírteleki háziorvos is ezen az állásponton van, szerinte sem „vészes” a mostani betegszám, illetve nem találkozott vírusfertőzés miatt súlyos, lázas beteggel.

Szerinte is szólaljon meg mindenkiben a lelkiismeret, és kezdje el szervezetét felkészíteni a rázósabb napokra. A felnőttek immunrendszerét nagy mértékben rombolja a stressz, a rohanás, de ha már valamilyen immunrendszert támogató készítményt kell javasolni, ő az echinacea-ra esküszik, tea formájában idősebb betegeinek is ajánlja.

A gyógynövényt nem csak őseink alkalmazták jótékony, egészségvédő hatásai miatt előszeretettel, de a tudomány is bizonyította a bíbor kasvirág immunserkentő, gyulladáscsökkentő hatását, s hogy enyhíti a megfázás, a nátha, torokfájás tüneteit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában