Hangverseny

2 órája

A Kizökkent világ zenéje után reneszánsz dallamok a koncerten

Új kihívások és fellépések várnak a Nyíregyházi Cantemus Kórus együtteseire.

M. Magyar László

A Kizökkent világ című film egyik pillanata

Fotó: filmkatalogus.hu

Alig pihenték ki augusztus végén a Nyíregyházi Cantemus Kórus tagjai a XV. Cantemus Nemzetközi Kórusverseny és Karvezetői Mesterkurzus fáradalmait, máris készülhettek az új kihívásokra, az új bérletes évadra. 

Idegesítő és melodikus 

A Cantemus Vegyeskar különleges feladatra kapott felkérést: egy filmzene előadásában vesz részt a művészeti együttes. A bemutató szeptember 23-án, hétfőn 20 órától lesz a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A kultikus filmek rajongói biztosan jól ismerik Godfrey Reggio kísérletező szellemű amerikai rendező 1982-ben készített filmjét, ami a Koyaanisqatsi címet kapta. Ez a cím a hopi indiánok nyelvén annyit jelent: Kizökkent világ. Az alkotás a természettől és az élet ősi egyensúlyától elforduló modern társadalmak abszurditását ábrázolja sugallatosan – cselekmény és szöveg nélkül. A film zenéjét Philip Glass írta, és a filmhez hasonlóan erőteljes és kifejező kísérőzene, a film elválaszthatatlan része. Egy néző a zenével kapcsolatban így fogalmazta meg az érzéseit: 
„Philip Glass a zenéjével olykor úgy kikezdte a néző idegeit, hogy fél tégla után kapkod, aztán hirtelen jön egy vágás, és a zene kellemessé, megnyugtatóvá, idillikussá, melodikussá szelídül. Mikor a néző lehiggadt, és elengedné magát, rátör egy újabb idegfűrészelés.” E nem mindennapi előadásnak lesz a részese a Cantemus Vegyeskar (a karigazgató Szabó Soma Liszt-díjas karnagy). A koncerten közreműködik még a Philip Glass Ensemble, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar. Hamarosan megkezdődik a Cantemus kórusbérlet idei szezonja is. Az első koncert szeptember 28-án 18 órától lesz a megszokott helyszínen, a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában. A Nyíregyházi Cantemus Kórus együttesei Palestrina, Lassus, Byrd, Victoria, Clemens Non Papa műveit éneklik, vagyis a Lacrimae (Könnyek) című koncerten a reneszánsz egyház dallamai csendülnek fel. Vezényel Szabó Soma Liszt-díjas és Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy.

Farsangi hangverseny 

A többi bérletes hangversenyen felcsendül Verdi Requiemje, megemlékeznek majd a magyar kultúra napjáról, lesz farsangi koncert, az utolsó bérletes hangversenyen pedig Gyöngyösi Levente nagyszabású műve, a Tenebrae responsoria című alkotása kapja majd a főszerepet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában