Fuss a demencia ellen!

2024.09.15. 15:07

Az Alzheimer-kór világnapján húznak futócipőt

A betegek túlnyomó többsége csak akkor fordul orvoshoz, amikor már súlyosak a tünetei.

Szon.hu

Népszerűek az egyesület rendezvényei

Fotó: KM-archív

Az Alzheimer-kór és más, demenciával járó állapotok hazánkban jelenleg mintegy 250 ezer embert érintenek közvetlenül, hatalmas terhet téve az egészségügyre és a hozzátartozókra. Sajnos a betegek túlnyomó többsége csak akkor fordul orvoshoz, amikor már súlyosak a tünetei, ez azonban jelentősen megnehezíti a betegség kezelését, lefolyásának enyhítését. A demencia kialakulása megfelelő módszerekkel – rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással, tanulással, kreatív tevékenységekkel – késleltethető. A tájékozottság a demenciával járó állapotokról, többek közt az Alzheimer-kórról, kulcsfontosságú, hiszen megfelelő tudás birtokában a betegek és hozzátartozóik is könnyebben birkózhatnak meg a helyzettel. 

Több táv közül választhatnak

Ezekre a betegségekre szeretné felhívni a figyelmet az Élet Forrása Egyesület, mely szeptember 21-én, az Alzheimer világnapján futást rendez az Erdei tornapályán, Nyíregyházán. A résztvevők több táv közül választhatnak. A regisztrációból befolyt összeget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének adományozzák, és gyűjtést is szerveznek, melynek bevételét a Porcsalmai Református Egyházközség Idősek Otthonának új telephelyére ajánlják fel. A futás mellett táplálkozási és stílustanácsadás, könyvbemutató, egészségügyi szűrések és foglalkoztatásterápia- bemutató színesíti a programot, ami 9 órakor kezdődik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában