szakMAfest

21 órája

A szakmák birodalmává varázsolták a főteret

A tavalyi nagy siker után az idén is megrendezték Nyíregyházán a szakMAfest-et.

Tarnavölgyi Gergely

Megtelt érdeklődő fiatalokkal a belváros

Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

A Tudományok utcája a robotika, a technika, és a műszaki területek, a 007-es utca a rendészet-honvédelem iránt érdeklődőknek, a Fitt utca a sportos, egészséges életmód híveinek, a Törpi sétány az ovisoknak, a Profi utca pedig a jövő mesterembereinek kínált érdekes és változatos programokat a szakMAfest elnevezésű nyíregyházi rendezvény. A szerda délelőtti hivatalos megnyitón Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte Kossuth téren összegyűlt rengeteg fiatalt. Kiemelte, egyre többen választják Magyarországon a szakképzést, köszönhetően a minőségi oktatásnak, valamint az ösztöndíjrendszernek. – Mára a technikum a mérnökképzés előszobájává vált – fogalmazott. 

Kreatív feladatokkal várták a fiatalokat
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Tematikus utcák és sétányok

Nyíregyháza központja, a Kossuth tér és környéke egy napra ismét a szakmák birodalmává változott, ahol több helyszínen, a tematikus utcákon, sétányokon barangolva szórakoztató formában juthatott hozzá az érdeklődő a szakmaválasztáshoz és a munkaerőpiaci foglalkoztatáshoz kapcsolódó információkhoz. A rendezvény újdonsága, hogy idén mindez már online formában is elérhetővé vált korunk elektronikus vívmányaira építve, az érdeklődők virtuálisan is barangolhattak az utcákon. A szerdai szakMAfest a Bujtosi Városligetből induló futással, az egyetemisták, a közép- és általános iskolások közös kocogásával kezdődött, ezzel ébresztették a várost, majd a Kossuth téri beérkezés után flashmobbal folytatódott az egész napos programsorozat. 

Az ügyességükre is szükség volt
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Itthon tartani a fiatalokat

A délelőtti megnyitón a rendezvény házigazdája, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte a második alkalommal megrendezett szakMAfest résztvevőit. Dr. Ulrich Attila azt mondta, fontos a városnak ez a fesztivál, és az is, hogy a szakképzés által itthon tartsák a fiatalokat. – A folyamatos fejlődésnek és a munkahelyteremtésnek köszönhetően igyekszünk minél több fiatalt visszacsábítani a vármegyeszékhelyre – fogalmazott. Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel az ifjú hallgatóság figyelmét, hogy hazánkban egyre többen választják a szakképzést, ahol a fiatalok egy szakma elsajátításával meg tudják alapozni saját maguk és később családjuk jövőjét. – A technikumokban magas színvonalú az oktatás minősége, mára a mérnökképzés előszobájává váltak – mondta a helyettes államtitkár, majd hozzátette, a hazai ösztöndíjrendszer kialakítása pozitív eredményeket hozott. – Nézelődjetek, gondolkozzatok és tervezzétek bátran a jövőtöket, a szakképzésben meg fogjátok találni a számításaitokat – szólt a fiatalokhoz Pölöskei Gáborné. 

Dr. Vinnai Győző, Pölöskei Gáborné és dr. Szabó Tünde
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter


Dr. Polgári András a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal nevében köszöntötte a szakMAfest vendégeit. A kormányhivatal főigazgatója méltatta a rendezvény színvonalas programjait, a flashmobot, a fellépőket, az utcákat és a sétányokat, majd egy jókívánságot fogalmazott meg az ifjúság felé, amikor azt mondta: „találjátok meg a szeretett szakmátokat!”. Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke szerint hazánk nem bővelkedik nyersanyagban, aranyban vagy gyémántban, annál inkább „szorgos munkáskezekben”. – A folyamatosan bővülő Déli Ipari Park várja ezeket a munkáskezeket. Egy szakma a ti, a város és a vármegye jövőjét is jelentheti – nyomatékosított Seszták Oszkár. Dr. Szabó Tünde kormánybiztos, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: fontos ez a nap a fiataloknak, hogy meglássák maguk előtt a lehetőségeket. – A város mindent megtesz azért, hogy a nyíregyházi fiatalokat helyben tartsa, ezt a célt is szolgálja ez a rendezvény. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum, az önkormányzat és a nagyfoglalkoztatók közös célja is az, hogy ne hagyják itt a régiót a városban végzett fiatalok – emelte ki az országgyűlési képviselő.  Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet a szakmaválasztás fontosságára. - Válasszatok jól, legyetek a legjobbak a választott szakmában, s akkor biztos lesz munkátok az iskola elvégzése után - emelte ki. 

Minden standnál nagy volt az érdeklődés
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Saját ruhákkal és modellekkel

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Technikum és Kollégiuma több utcában is képviseltette magát, sőt, a nagyszínpadon a saját ruhákkal és modellekkel egy divatbemutatós produkciót is előadtak az iskola diákjai. – Megjelenünk a Kreatív utcában, a Tudományok utcájában és a Törpi sétányon is, míg a Kreatív utcában, a faiparos standnál színes, fából készült ügyességi játékokat próbálhatnak ki az érdeklődők. A fodrász és kozmetikus standunknál kreatív frizurák és sminkek, tetkók készülnek, de egy 3D-s nyomtató segítségével ékszert tudnak nyomtatni a tanulóink, amit a divattervező standunknál dekorálhatnak az érdeklődők. A Tudományok utcájában megtalálható a villanyszerelő standunk, illetve a vegyiparosoknál érdekes és látványos kísérletek részesei lehet bárki – mondta napközben portálunknak Bánné Gulyás Katalin igazgató, aki hozzátette, a Wesselényiben hat ágazatban tizenöt szakma közül választhatnak a fiatalok.

Szakiskolások a szakMAfesten

Orbán Szabolcs 10. évfolyamos a Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumban, autószerelőnek tanul. Már nagyszülei megszeretették vele ezt a szakmát, kiskorában ugyanis gyakran segített be nekik az autók „bütykölésében”. – Az álmom, hogy egyszer a debreceni BMW-gyárban dolgozhassak, de ha ez nem jön össze, szívesen vállalok állást Nyíregyházán is. Tetszik egyébként a rendezvény, már tavaly is voltam az iskolával – mondta a bánkis fiatalember. Szabolcs osztálytársa, Orha Máté is autószerelőnek készül. Mint azt portálunknak elárulta, ő egy saját céget szeretne alakítani, de az sem jelentene gondot, ha „csak” egy nyíregyházi autószalonba sikerülne elhelyezkedni, annak is örülne. – Gyerekkorom óta von az autók és a motorok világa, szeretnék ezen a területen maradni – tette hozzá. Tóth Pannával és Derczkó Emílival a Művészeti-iskola sátránál beszélgettünk. Mindketten színésznek készülnek, szeretnének a Színház- és Filmművészeti Egyetemen továbbtanulni. Mindkettejüknek bérlete van a Móricz Zsigmond Színházba, emellett nem egy darabban statisztáltak már, gyakori vendégei a főpróbáknak. – A rendezvény hangulatos, sokan vannak, érdekesek a különféle utcák, kár, hogy a színészetnek nincsen külön utcája, sétánya – mondták egybehangzóan.

Tóth Panna és Derczó Emília
Fotó: Kelet-Magyarország/Tarnavölgyi Gergely

A szakMAfest utcái, sétányai

A Tudományok utcája a robotika, technika, a műszaki területek, a 007-es utca a rendészet-honvédelem iránt érdeklődőknek, a Fitt utca a sportos, egészséges életmód híveinek, a Törpi sétány az ovisoknak, a Profi utca a jövő mesterembereinek és Mekk Mestereinek, a Kreatív utca és Művész tér az alkotásban és esztétikumban gondolkodóknak, az Agrárudvar pedig a növény- és állatvilágunkra épülő szakmákat kedvelőknek kínált kellemes időtöltést. A vállalkozó kedvűeknek pedig a Startup utcáját, a Nyitott várost és az Egyetem teret ajánlották figyelmébe a szervezők. A Lehetőségek utcája azokat a fiatal és felnőtt aktív vagy inaktív álláskeresőket várta, akik nem rendelkeznek szakképesítéssel, illetve pályakorrekció előtt állnak. Számukra egyedi tanulási utakat ajánlottak: egy piacképes szakma elsajátítását, mellyel foglalkoztathatóságuk esélye is nőhet. A Gyárak utcájában Nyíregyháza vállalatai a családok számára kínáltak interaktív programokat és játékokat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában