Segítségnyújtás

2024.09.16. 07:00

A jóság szatmár-beregi „utórengései”

Az utazási iroda tulajdonosát lenyűgözte a kedves és szívélyes fogadtatás.

Szon.hu

A csegöldi óvodát keresték fel először az adományokkal dr. Tilki Attiláék

Fotó: Archívum

Pusztító erejű földrengés rázta meg több mint másfél éve Törökországot. A magyarországnyi méretű válságzónában – Kahramanmaras, Adana, Gaziantep, Malatya, Șanlıurfa, Diyarbakır, Osmaniye, Hatay, Adıyaman, Kilis  tartományokban – közel 12 és fél millió embert érintett a természeti katasztrófa. 

Hálásak a segítségért

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásában a HUNOR kutató-mentő csapatból tűzoltókat orvosokat, mentősöket, mentőkutyákat vezényeltek oda. „A magyar katasztrófavédelem „elit alakulata” a világ egyik legfelkészültebb mentőszervezete. A magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül gyors anyagi támogatást folyósított. Vármegyénkből, Nyíregyházáról a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület 4 szakemberrel és egy kutyával saját kapcsolataik révén elindultak menteni. Őszinte részvétünk a török népnek” – nyilatkozta akkor a fehérgyarmati dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, a Parlament Magyar–Török Baráti Társaságának elnöke. A 2023 februárjában történtek élénken élnek a mai napig sok érintettben. 

– Mennyire igazak ezek a magyar közmondások: „Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten” vagy a „Jó tett helyébe jót várj”. A Mettravel a török kulturális utak specialistája, Memet Yilmiz török származású idegenvezető utazási irodája. Memet 28 éve él Magyarországon és kitartó, szívós munkával elérte azt, hogy a török turistákat Magyarországra beutaztató cége az egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb vállalkozásává vált. A történetünk a pusztító erejű török földrengéssel kezdődött, amikor a térségünk polgármesterei, települései szinte egy emberként álltak ki a földrengés károsultjai mellett, és adományunkat eljuttattuk a török nagykövetségre – említette dr. Tilki Attila. 

– Mi az árvíz után és a szomszédunkban dúló háborúból érkező menekültek megsegítését követően pontosan tudtuk azt, hogy milyen jól esik a bajbajutottaknak a gyors segítség. Erről szerzett tudomást Memet, és elhatározta, hogy segíteni szeretne óvodáinknak a török nép hálájának jeléül. Az adományát kicsi szatmári falvak óvodáiba juttattuk el.  

Lenyűgözte a kedves fogadtatás

– Utunk első állomása Csegöld volt. Babik Róbert polgármester és a falu óvónénijei és óvodásai kis műsorral köszönték meg a támogatást. Rozsályban Sztolyka Zoltán polgármester fogadott bennünket. Természetesen az aranyos köszöntőműsor itt sem maradt el. Memetet, a török barátunkat teljesen lenyűgözte a kedves és szívélyes fogadtatás. Zajtában Kosztya Zoltán polgármester is nagyon büszke volt a kicsi, de annál nagyobb lelkesedéssel előadott hálaadó ovis műsorra. Természetesen kilátogattunk a határra is, hiszen az első világháborút lezáró párizsi békediktátum a törököktől is jelentős területeket vett volna el, de ott a magyarokkal ellentétben a törökök nem fogadták el a békediktátumot, és Mustafa Kemal Atatürk vezetésével sikeresen állították vissza a régi határokat. Zajtában Sándor Attila erdélyi fafaragó munkája emlékeztet bennünket az első világháború hősi harcaira, ahol több fronton is mi, magyarok a török katonákkal együtt harcoltunk. Tavalyi adományozása helyszínét, a beregsurányi óvodát is felkerestük. Ide sem érkezett most sem a Mettravel tulajdonosa üres kézzel. Minden helyszínen egy kis baklavával kedveskedett a szatmári-beregi vendéglátóinak. Ellátogattunk a Segítségpontra is, ahol török barátunk megköszönte Herka István polgármesternek és a falu lakosainak azt, hogy a háború elején segítettek azoknak a török menekült egyetemistáknak, akik emiatt menekültek hozzánk. Memet akkoriban 5 autóbuszával segített a Budapestre szállításukban. Egy kis kitérőt tettünk Szatmárcsekére, a nemzeti imádságunk születési helyére. Török barátunkat teljesen elvarázsolta a csekei csónakalakú, fejfás temető. Bár Memet muszlim, de megérintette a szakrális temető hangulata. „A szó ezüst, a csend arany” – idézte fel nekünk Memet az ismert török közmondást, miután arra kért bennünket, hogy egy pár percre hagyjuk egyedül a temetőben...

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában