Diákmunka

2024.09.01. 11:30

A becsengetés után sem ér véget a diákmunka

Bár a legnagyobb diáklétszámra nyáron van szükség, bőven akad munkalehetőség a tanévben is.

Miklós István

Széles a paletta a könnyű fizikai munkától a call centeres feladatokig

Fotó: MW-archív/Csapó Balázs

Csupán néhány nap van hátra a nyári szünidőből, de több száz olyan diák van vármegyénkben, akik a becsengetés után sem „teszik le a lantot”, s a tanévben is vállal diákmunkát. A lehetőségek jócskán gyarapodtak az elmúlt években, és bár ősszel valamivel kevesebb diákmunkásra van szükség, aki szeretne, talál magának feladatot az iskolaszövetkezetek partnereinél.

A nyári diákmunkaszezonról és az őszi lehetőségekről Mozgi-Járosi Dorina, a HSA Group nyíregyházi és mátészalkai kirendeltségének vezetője beszélt lapunknak. A csoport égisze alá tartozó a Meló-Diák Iskolaszövetkezetnél már tavasszal óriási volt az érdeklődés a különféle diákmunkák iránt, és több száz vármegyei diák munkába is állt a nyáron.

Mozgi-Járosi Dorina lapunknak elmondta, ezen a nyáron mintegy 600 diákot foglalkoztattak havi szinten, és már látják, hogy a diákok fele szeptemberben is dolgozni fog. Úgy vélem, ez egy igen magas létszám egy olyan vármegyeszékhelyen, ami nem számít egyetemvárosnak. A létszám hasonló a tavalyihoz, ugyanakkor az egy főre jutó ledolgozott óraszámban óriási a differencia, az előző éves átlagot az idén jelentősen túlszárnyalták a fiatalok. A kínálat folyamatosan bővül, kifejezetten népszerűek a call centerek értékesítési pozíciói, de sokan vállalnak könnyű fizikai munkát gyárakban – Nyíregyházán, Mátészalkán és Nyírbátorban egyaránt –, ahogyan a hipermarketek árufeltöltő és pénztáros munkakörei iránt is nagy volt az érdeklődés – ismertette a nyár eredményeit Mozgi-Járosi Dorina, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a diákmunkára nem csupán a nyáron, hanem egész évben nagy szükség van.

Jó a cégnek és a diáknak

– A cégeknek hatalmas segítséget jelentenek a diákok, legyen szó olyan élethelyzetről, amikor azonnali létszámbővítésre van szükség, vagy ha az adott cég munkavállalója betegség, szabadság vagy egyéb okok miatt kiesik a termelésből. Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatási forma a legrugalmasabb Magyarországon, a vállalatoknak csak a ledolgozott órák után kell fizetniük, ráadásul olyan kockázati tényezőkkel sem kell számolniuk, mint a táppénz vagy a fizetett szabadság. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egyre több a gyakornoki pozíció, ami előnyös a diák és a foglalkoztató szempontjából is. Előbbi felkészül a nagybetűs életre, megtanulja, milyen munkahelyre járni, szabályok szerint működni vagy csapatban dolgozni, utóbbi pedig egy rugalmasabb foglalkoztatási környezetben taníthatja be a munkavállalóját. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyakornokok többségét később főállásban is alkalmazzák a cégek – hangsúlyozta Mozgi-Járosi Dorina, majd arra is rávilágított, a vármegyénk diákjai nem csupán maguk miatt vállalnak munkát.

Bővítik a családi kasszát

– Egy olyan térségben élünk, ahol a fiatalok jelentős része a fizetését nem csupán magára költi, hanem kiegészíti a családi költségvetést is. Mi is látjuk, hogy sok diákunk érkezik rossz körülmények közül, de szeretnének előrelépni. Olyan is van természetesen, amikor a fiatal azzal segíti a szüleit, hogy nem kér pénzt tőlük, hanem előteremti a szükséges összeget. Többen maguknak vesznek telefont, fizetik a jogosítványt, és még sorolhatnánk. Miközben önmaguknak és a családjuknak segítenek, értékes tapasztalatokat gyűjtenek, amiknek nagy hasznát veszik majd a felnőtt életben – tette hozzá a kirendeltségvezető, majd azt is elárulta, milyen munkalehetőségek várnak a diákokra az első csengőszó után.

– Az egyetemisták számára több a nyitott pozíció, ők könnyebben is osztják be az idejüket, viszont a középiskolások is számos opció közül választhatnak. A gyárak, call centerek és az áruházak is kínálnak nekik munkát, és lehetőségük van délután kezdeni. Ha van olyan napjuk, amikor nem kell az egész délutánt tanulással tölteniük, esetleg szabad a hétvégéjük, akkor tárt karokkal fogadják őket. A korábban említett rugalmasságnak köszönhetően senki nem várja el a diákoktól, hogy hétfőtől péntekig ott legyenek egy partnernél, ráadásul az ő életükben a tanulás áll az első helyen – emelte ki a kirendeltségvezető, akitől azt is megtudtuk, a Nyíregyházán tanuló külföldi hallgatók előtt is megnyílt a diákmunka lehetősége.

– Egyre több külföldi tanul Nyíregyházán, akik szintén szeretnének munkát vállalni. Eddig a vármegyében nem volt megszokott, hogy őket foglalkoztassák, ám egyre nyitottabb a megye és van olyan partnerünk, aki munkát kínál nekik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában