Űrhajózás

2024.08.05. 19:05

Amerikában már az űrutazásra készülnek

Houstonban küldetésspecifikus képzés vár Kapu Tibor kutatóűrhajósra és tartalékjára, Cserényi Gyulára.

Szon.hu

Houstonban megkezdődik Kapu Tibor és Cserényi Gyula küldetésspecifikus képzése

Forrás: HUNOR - Magyar Űrhajós Program Facebook-oldala

Fotó: HUNOR

„Vasalót kihúztam, mosógépet kikapcsoltam, kulcs, pénztárca, telefon, útlevél, Túró Rudi, Rubik-kocka. Vigyázz Houston, jövünk!” – írta közösségi oldalán július 31-én Kapu Tibor. A nyíregyházi kutatóűrhajós ekkor szállt fel a Budapesten a repülőgépre Cserényi Gyula tartalék kutatóűrhajóssal.

Irány Houston
Kapu Tiborra és Cserényi Gyulára küldetésspecifikus képzés vár Houstonban
Fotó: HUNOR / Forrás: HUNOR - Magyar Űrhajós Program Facebook-oldala


– Mintegy 15-16 órás repülés után megérkeztünk Houstonba, ahol a következő napokban elkezdődik a küldetésspecifikus képzésünk – erről már Amerikából posztoltak a fiúk, s azt ígérték, a kiképzés minden mozzanatáról beszámolnak.

Tovább feszegetik a határaikat

Ahogy arról lapunkban már többször írtunk, a nyíregyházi Kapu Tibor lesz hazánk második űrhajósa – Farkas Bertalan után –, aki elindulhat a Nemzetközi Űrállomásra, feljuthat a csillagok közé élete legnagyobb kalandja során. Most egy nagyon komoly, több hónapos kiképzés vár a két magyar kutatóűrhajósra. 

A tervek szerint Tibor repül, Cserényi Gyula pedig a földi irányítóközpontból segíti majd őt. Ha pedig bármilyen váratlan akadály közbejön, Gyula is úgy készül, hogy elindíthassák az űrbe Tibor helyett. Ezért teljesítik mindketten ugyanazt a programot, s az biztos, akárcsak az itthoni kiválasztási folyamat, az amerikai kiképzés is próbára teszi majd a fiúkat, elérik képességeik és készségeik határait, azonban ez szükséges ahhoz, hogy minden helyzetre felkészüljenek. 

Kapu Tibor és Cserényi Gyula már Houstonból is bejelentkezett Forrás: Hunor - Magyar Űrhajós Program Fotó: HUNOR

A houstoni szakasz új programokkal lesz tele, hiszen meg kell mind a két űrhajósnak tanulnia az egész űrállomás működését. A kiképzés során egy az egyben méretarányos földi modell makettben gyakorolnak, amely pontosan megegyezik az űrállomás belsejével. Emellett számos olyan feladatot kapnak, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a küldetésükhöz, komoly kutatásokat végeznek majd, amelyek az egész magyar tudományos életet felgyorsíthatják és katalizálhatják.

Két hét az űrállomáson

Slawosz Uznanski lengyel űrhajós magyar kollégájával, Kapu Tiborral, valamint egy amerikai és egy indiai űrhajóssal együtt indul majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – közölte a Lengyel Űrügynökség (POLSA) pénteken.

A POLSA honlapján megjelent közlemény szerint Uznanski a héten hétfőn kezdte el kiképzését az Európai Űrügynökség (ESA) projektje keretében. Uznanski részvételével az AX-4 nevű misszió tervek szerint 2025-ben indul az ISS-re – erősítette meg a POLSA. A misszió további tagjaiként Peggy Whitson amerikai és Shubhanshu Shukla indiai űrhajóst említik. A személyzet összetételét még az ISS-t felügyelő nemzetközi bizottságnak (MCOP) kell jóváhagynia – jegyzik meg. A négy űrhajós 14 napot tölt majd el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában