Albérlet

2024.08.19. 11:30

Albérlet: a szerződés a tulajdonost és a bérlőt is védi

Lassan itt a szeptember, és kezdődik az oktatás az egyetemen, így augusztusban felpörög az albérletpiac is.

Lengyel Nóra

Az albérletkeresést mindig a diákok igényeinek, lehetőségeinek meghatározásával kell kezdeni

Fotó: Shutterstock

A kollégiumi helyek korlátozottak, de van, aki nem is gondolkozik benne, s önálló lakást szeretne bérelni. A diákok körében népszerű, legolcsóbb albérletek lélektani árszintje a fővárosban 200 ezer forint, az egyetemvárosokban pedig 120 ezer forintnál húzódik az a határ, aminél a kiadó lakások háromnegyede drágább – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. Az albérletkeresést mindig a diákok saját igényeinek, lehetőségeinek meghatározásával kell kezdeni: hol helyezkedjen el az ingatlan, mekkora térre van szükség, bútorozott vagy bútorozatlan legyen, milyen legyen a fekvése, az elhelyezkedése, mekkora az az összeg, amelyet biztosan minden hónapban zavartalanul ki tudnak fizetni a lakhatásra? Minden esetben keltsen gyanút az a hirdetés, amely hiányos, kevés információt tartalmaz, esetleg hiányoznak a képek. Ha a hirdetés nem tud teljes, átfogó képet adni a kiadó ingatlan állapotáról, kinézetéről, esetleg berendezéséről, ott jobb esetben a megtekintésnél, rosszabb esetben a beköltözés után elő fognak jönni a rejtett hibák. Vajon Nyíregyházán hogyan alakul az albérletpiac, milyen fontos kritériumai vannak a szerződésnek, amire mindenképpen figyelni kell?

Többen egyet

– Természetesen a legkeresettebbek az egyetemhez közeli lakások. Azonban ritkán teheti meg egy család, hogy egyedül legyen egy albérletben egy diák, mert a havi bérleti díjak Nyíregyházán 100 ezer forint fölött alakulnak, ez alatt nem nagyon van kiadó ingatlan – részletezte Bákány Zsoltné Edina, az Otthon Centrum Egyház utcai ingatlanirodájának irodavezetője. – Sokan most már inkább abban gondolkoznak, hogy többen vesznek ki egy lakást. Összeáll két-három fiatal, hogy ki tudják fizetni a bérleti díjat és a rezsit. A magas bérleti árak azonban nem az egyetemisták miatt alakultak ki, hanem a betelepült cégek, a nagyszámú vendégmunkás verik fel a díjakat – mondta el a tapasztalatait az irodavezető, és megjegyezte: akik megtehetik, inkább abban gondolkoznak, hogy saját lakást vásárolnak, és fizetik a hitel törlesztőrészletét arra a 4-5 évre, amíg egyetemre jár a gyerek. Később, ha mégse marad itt a fiatal, vagy kiadják, vagy eladják az ingatlant.

Határozott idejű, legalább egyéves szerződést célszerű aláírni
Fotó: Shutterstock

A szerződés nélkülözhetetlen

Bákány Zsoltné Edina arra is felhívja a figyelmet, hogy mindenképpen bérleti szerződést kell kötni. – A szerződés a tulajdonost és a bérlőt is védi. Határozott idejű, legalább egyéves szerződést célszerű aláírni, valamint fontos a bérleti szerződéshez közjegyzővel készíttetni egy kiköltözési nyilatkozatot is, ami szintén mindenki javát szolgálja – mondta az ingatlanos szakember, és nyomatékosított: a szerződéskötés előtt érdemes a megnézni az ingatlan tulajdoni lapját, hogy megbizonyosodjanak arról, tényleg a tulajdonostól veszik-e ki. Ezért is nyújt nagyobb biztonságot ingatlanirodán keresztül lakást bérelni, mert ezeket a lépéseket ők megteszik, valamint olyan bérleti szerződéseik vannak, amiket a közjegyzőirodák elfogadnak, így ezek mintájára készítik el a kiköltözési nyilatkozatot. Ezek mellett ellenőrzik az ingatlan állapotát, műszaki tartalmát is, valamint azt is, hogy milyen az ingatlan megközelíthetősége.

Bákány Zsoltné Edina
Fotó: Kelet-Magyarország/Pusztai Sándor

Kötelező elemek

Nagyon fontos, hogy senki ne fizessen előre semmit, főleg nem papírok nélkül. Mint megtudtuk, a bérleti szerződésnek vannak előre meghatározott, illetve szabadon alakítható elemei is. Az albérletkiadás főbb szabályait a Polgári Törvénykönyv szabályozza, a szerződés egy részét is ennek megfelelően írják meg. Az albérlet díjáról a felek szabadon állapodnak meg, erre külön szabályozás nincs. A bérleti szerződés időtartamát tekintve van határozott és határozatlan idejű, a szerződés aláírói pedig a bérbeadó és a bérlő. Fel kell tüntetni a bérlemény adatait, itt különösen fontos rögzíteni, milyen állapotban adják át az ingatlant. Bútorozott albérlet esetén érdemes a bútorokról listát készíteni, esetleg fotókkal dokumentálni, s nagyon fontos a mérőóraállásokat felírni. Társasháznál érdemes rögzíteni, hogy a bérlőnek be kell tartania a társasházi szabályokat, illetve azt, hogy köteles az ingatlant rendeltetésszerűen használni, a használatnál rendszeresen felmerülő javítási munkákat a főbérlő köteles elvégeztetni. A bérleti szerződésben fontos megjelölni a fizetési határidőt, a bérleti díj összegét, valamint a rezsifizetés módját is, valamint azt, hogy a tulajdonos mikor és hányszor mehet be – csakis a bérlő jelenlétében – az ingatlanba, ha szeretné ellenőrizni az állapotát. A költségek kiszámításakor figyelembe kell venni, hogy a bérbeadó a bérlőtől biztosítékot, kauciót kér a bérleti díjon felül – ez általában két hónapnyi bérleti díjnak felel meg. A tulajdonos az összeggel többnyire a bérleti jogviszony lejárta után számol el a bérlővel, a szerződésben érdemes erre is kitérni, hogy ezt az összeget mire fordíthatja a bérbeadó. A rendeltetésszerű használatból eredő állapotromlás nem lehet indok a kaució visszatartására. A kapcsolattartás is nagyon fontos eleme egy szerződésnek. Ezért tanácsos meghatározni, hogy a bérlővel és a bérbeadóval milyen elérhetőségen lehet felvenni a kapcsolatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában