Fényünnep

2024.07.30. 12:23

Közeleg a szalkai fényünnep

A koncertek, kiállítások, vásári játékok mellett az idén is életre kel a mécsestartó fiú szobra.

Szon.hu

A Fényes felvonulást az életre kelt mécsestartó fiú vezeti

Fotó: Balázs Péter archívuma

Összeállt az idei Fényes Napok programja, a hagyományos kulturális kavalkád középpontjában ebben az esztendőben is az a bizonyos 136 évvel ezelőtti esemény áll, amikor az országban először Mátészalkán, a Kossuth utca 16. szám előtt fény gyúlt egy köztéri lámpában. Erről a pillanatról is megemlékeznek augusztus 23–24-én. A zene nélkül mit ér a film? – erre a kérdésre keresi a választ fesztiválnyitó rendezvényén a Magyar Hollywood Tanács a zsinagógában pénteken 17 órától. Míg a Hórihorgas Hujákolók, a Garagulya Gólyalábas Kompánia és a Vaga Banda a Kossuth utcán szórakoztatja a vásári játékok rajongóit, addig a Szatmári Múzeumban Palkó Tibor Munkácsy-díjas festőművész képeiből nyílik kiállítás 18.30-tól. A Kelet Brass Band utcazenéje és az Aserdus tűztánca után a mécsestartó fiú szobra ismét életre kel, s a 20.30-kor kezdődő Fényes felvonulás élén vezeti végig a városon a fáklyás menetet. A rendezvénytéren este kilenctől a zenéé lesz a főszerep, előbb a Punnany Massif, majd az idén 25 éves Zanzibár zenekar ad koncertet.

Buli a Neoton sztárjaival

Másnap délután négy órakor utcazenészek, karikaturisták, mutatványosok, csepűrágók lepik el a Szalkai László teret. A Dienes Galériában Sculptira Sacra címmel Bíró Lajos szobrászművész szakrális alkotásait láthatja a nagyérdemű Csutkai Csaba fotóművész lencséjén keresztül. A nap hátralévő részében, 17.30-tól a rendezvénytérre várják előbb a családokat a Vidám Manók együttes interaktív gyermekkoncertjére, majd a világ- és a népzenét kiválóan ötvöző Maszkura és a Tücsökraj lép színpadra. Az idei Fényes Napokra a Neoton Família sztárjai teszik fel a koronát este nyolctól, őket követi a Lóci játszik zenekar, zárásként pedig a Catcha Lab táncoltatja meg a fesztiválozókat. A rendezvény mindkét napján lesz kirakodóvásár és vidámpark. A programok ingyenesek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában