Tiszadada

2024.06.02. 07:00

Életműdíj húsz év munkájáért

Életműdíj került Tiszadadára. Életműdíj a tájház vezetőjének.

Szon.hu

Életműdíj: ifj. Kovács Géza (balról a második) a szentendrei ünnepségen vehette át az elismerést

Fotó: Magánarchívum

 

Életműdíj elismerést vehetett át a közelmúltban ifj. Kovács Géza tiszadadai közművelődés-szervező, a helyi tájház vezetője. A Szentendrei Skanzen adott otthont a minap a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége éves közgyűlésének, ahol a hosszú időn át magas színvonalon végzett szakmai munkája elismeréseként Életmű-díj elismerésben részesítették a sokoldalú szakembert.

életműdíj, tájház, kiállítás, magángyűjtemény
Életműdíj: ifj. Kovács Géza (balra) közművelődési programokon is átadja sok-sok éves a tapasztalatait
Fotó: magánarchívum

 

 

Életműdíj a közösségi életért

A Skanzen Igazgatóságán megtartott konferencián dr. Cseri Miklós főigazgató és dr. Bereczki Ibolya, a Tájházszövetség elnöke adták át az elismerést, mely előtt Korompainé Mocsnik Marianna, a Tájházszövetség Kelet-Magyarországi Regionális elnöke olvasta fel a laudációt. Ismertette, hogy a Tiszadadai Tájház húsz évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit, s a folyamatosan meg-megújuló helytörténeti kiállításaival és az épületben kialakított, időszaki kiállításoknak helyet adó térrel, a közel 2200 lakosú település közösségi életének központjává vált.

A helyi önkormányzatnak már az ezredfordulón is terve volt egy tájház vagy egy helytörténeti gyűjtemény létrehozása, de gyűjteménnyel nem rendelkeztek. A művelődésszervező végzettségű ifj. Kovács Géza nagy darabszámú magángyűjtemény tulajdonosa, a kincsekből mindig is a köz javát szolgáló, nyilvános helytörténeti gyűjteményt szeretett volna létrehozni. A gyűjtő és a fenntartó elképzelése egymásra találtak, s a lakosságtól ajándékba kapott számos régi tárggyal együtt 2003 augusztusában megnyitotta kapuit az azóta közösségi színtérré vált tiszadadai tájház. A fenntartó számára mindig is fontos volt s ma is az, hogy a kultúra és a közösségi élet sokszínű és változatos legyen a településen. A kulturális élet szervezője pedig az a típusú ember, aki szívvel-lélekkel, mondhatni „együtt él” a gyűjteménnyel és a közösségekkel, s lelkesen végzi munkáját Tiszadadáért.

Az Életmű-díjnak nevezett legmagasabb szakmai elismerést, a Szablyár Péter Emlékplakettet két évente ítélik oda egy szakember részére. Ez évi kitüntetettje aktív társadalmi életet él. Tagja a helyi közösségeknek, bélyeg- és éremgyűjtő szakköröket vezet, szívesen ír szakcikkeket és tart szakmai előadásokat hagyományőrzéssel, közművelődéssel kapcsolatos fórumokon. Több hazai és nemzetközi szervezet rendes, illetve tiszteletbeli tagja.

Turistacsoportokat is fogadnak

A Tisza-parti község a helytörténeti kiállítás mellett több kiemelkedő képzőművészeti gyűjteménnyel is büszkélkedhet. Harminc éve látogatható a Till Aran vallásos szoborgyűjtemény, márciusban nyílt meg a felújított Holló László Emlékház, de a település egy 2009-ben nyílt hagyományőrző és oktatást segítő tájházzal is rendelkezik, ami a 19-20. század fordulóját megidéző tárgyaival egy középparaszti család mindennapjaiba repíti a látogatót.

Az épület, amelyben hol napi, hol heti rendszerességgel tartanak programokat, az általános iskola és a bölcsőde szomszédságában található, így a gyermekek oktatásába is aktívan bekapcsolja ezt a kitűnő helyszínt. S mindemellett turistacsoportokat is fogadnak, akik a bőséges kulturális, gasztronómiai és helyi értékekre épített kínálat miatt akár egész napot is el tudnak tölteni – sok-sok élménnyel gazdagodva – a településen.

Nemzetközi húsvétot szerveztek

-A pillanatnyi helyzetre is gyorsan kell reagálni, s kreatív ötletekkel életben tartani a kultúrát sokak örömére, a nehéz időszakokban is. A járvány idején vitrin kiállítást, ablak-galériát, „kódot keres a család” szabadtéri játékot, online májusfa-állítást, rendhagyó mikulásjárást szerveztünk. A településünkre előbb Kárpátaljáról érkeztek menekültek, majd pedig ukrán területről. Utóbbiak az ünnepek alatt is itt tartózkodtak, így őket is bevontuk a húsvéti hagyományokkal foglalkozó rendezvénybe, s így nem csak a hagyományos magyar, de a tradicionális orosz húsvéti szokásokat, festett tojás motívumokat is megismerhették a rendezvényünk résztvevői.

Figyelemmel kísérem a múzeumi trendeket, újításokat, kiadványokat. Igyekszem kitűnő kapcsolatot ápolni a Szabadtéri Múzeumok Szövetségével, a Tájházszövetséggel, a környék múzeumaival, a tájházakkal. Hiszem és vallom, ahhoz, hogy mindez így működjön, én egyedül kevés lennék. Mert olyan ez mint a kenyér. Ahhoz, hogy egy kenyér finom és fogyasztható legyen, sok összetevő kell. Én ebből csak az egyik vagyok, mondjuk a kovász. Legyen a liszt a fenntartó, a víz az intézmények, a só a segítők. S ha elkészült a kultúr – kenyér, legyenek sokan, akik szeretik, akik jóízűen fogyasztják: ők a lakosság, a helyi és távolabbról érkező vendégek, látogatók, akikért mindezt csináljuk. - nyilatkozta lapunknak Kovács Géza, a tiszadadai tájház Életmű-díjjal kitüntetett vezetője. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában