Nyíregyháza

2024.05.30. 13:25

Képzéssel a versenyképes cégekért

A cégek speciális képzési igényeit támogatja a pályázati program.

Kanalas Ottilia

Dr. Kovács Ferenc polgármester Nyíregyháza gazdaságfejlesztéséről is beszélt a munkáltatói fórumon

Fotó: KM/ Dodó Ferenc

 Versenyképességüket úgy tudják megőrizni a vállalkozások, ha sokoldalúan képzett, korszerű tudással felvértezett munkavállalókat alkalmaznak. Ez jó a cégeknek, hiszen a rendelkezésre álló munkaerőt több területen is be tudják vetni, jó a munkavállalóknak, mert a magas képzettség fejében a mostaninál akár magasabb bérért is dolgozhatnak. Nem utolsósorban egy -egy térség gazdasági fejlettségét is meghatározza a szakképzett munkaerő megléte, így minden szinten célba ér az a GINOP Plusz pályázat, ami a hazai kis-és közepes vállalkozások képzési igényeit támogatja, s amiről csütörtökön tartottak tájékoztatót Nyíregyházán a városházán. 

Mint ahogyan Román István vármegyei főispán hangsúlyozta: nem véletlenül hívták meg a gazdasági szervezeteket a megyeszékhelyre, s nyitják meg hivatalosan a pályázati keretet, Nyíregyháza gazdaságfejlesztési programja a vármegye zászlóshajója. Az egyik legdinamikusabban fejlődő város az országban, vonzza a befektetőket és itt lesz szükség nagyszámú, szakképzett munkaerőre a következő években.

 – Nyíregyháza gazdasági fejlődése, a térség erősödése egyértelműen mutatja a városvezetés ambícióit, a gazdaság fejlesztésével stabil alapokra helyezik a város jövőjét. Fontos tudni, hogy a munkaerő-piac egy sokszereplős, dinamikusan változó tér, amelyben a munkavállalók, ha fejlődni szeretnének igyekeznek képezni magukat és magasabb fokra jutni.  Ha így tesznek, új lehetőségek nyílnak meg előttük, például válthatnak egy másik munkakörre akár magasabb fizetésért. Ezek a képzési programok ezt a folyamatot is elősegítik – tette hozzá a Román István főispán. 

 

Legyenek aktívak a cégek! 

Dr. Kovács Ferenc is megerősítette, hogy a képzési programok a versenyt fokozzák a munkaerő-piacon, s a béreket is felfelé tolják, ez különösen fontos ebben a térségben, hiszen a bérekben fel kell zárkóznunk, s most minden lehetőség adott lesz ehhez a következő években.  A városvezető beszélt arról is, a nagy volumenű beruházásokkal, az ide érkező gigavállalatokkal a munkalehetőségek számát szeretnék bővíteni, annak érdekében, hogy a nyíregyházi fiatalok itt maradjanak, s megtalálják számításaikat Nyíregyházán.

– A szakképzett munkaerő biztosítása érdekében a város, a szakképzőhelyek és az egyetem a munkáltatókkal széleskörű egyeztetéseket folytat, illetve munkacsoportokban alkot stratégiát arra, hogy képzésekkel, átképzésekkel biztosított legyen a vállalkozások oldaláról felmerülő munkaerőigény – mondta, s felidézte a foglalkoztatási paktumban a munkába állás segítése volt a cél, a GINOP Plusz most kifejezetten a helyi, és kisebb cégeket szólítja meg,  dolgozóik kvalitásait növelhetik a rendelkezésre álló forrásokkal. 

A találkozón elhangzott, a gazdasági szervezetek a pályázatról és annak igénylési módjáról bővebb információkat a vármegyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályán kaphatnak, remélik minél aktívabbak lesznek a vállalkozások, s mint ahogyan dr. Kovács Ferenc mondta: ha hamar elfogy a keret, az azt jelzi, a gazdaság szereplői minden lehetőséget megragadnak versenyképességük növelésére. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában