Nyíregyháza

2024.02.03. 15:30

Már kilencévesen programoznak és robotot építenek

A First Lego League egy világszerte népszerű versenysorozat, amihez először csatlakozott Nyíregyháza.

Csáki Alexandra

Már kilencévesen programoznak és robotot építenek

Fotó: Sipeki Péter

Tíz csapat mérte össze természettudományos és robotikaismereteit szombaton a Nyíregyházi Egyetemen rendezett első First Lego League verseny első regionális fordulóján. A 9–16 éves diákok saját építésű robotokkal és óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatok megoldásába, hiszen mindannyian ugyanazt akarták: minél több pontot gyűjteni és továbbjutni a következő fordulóba.

Volt idejük felkészülni

– A First Lego League egy világszerte népszerű versenysorozat, amit másfél évtizede hívtak életre, és amit több hazai városban is megrendeztek már az utóbbi években. Az idén végre Nyíregyházára is eljutott, és az egyetemmel együttműködve, a Kodály-teremben fogadhattuk a fiatalokat – mondta el lapunknak Siket Lóránt, a megmérettetés nyíregyházi fordulójának egyik házigazdája, a Lego Manufacturing Kft. kommunikációs vezetője.
– A csapatok természettudományos témákat dolgoznak fel kreatív módon, prezentálják projektötleteiket, illetve a saját építésű lego robotjaikkal egy megadott pályán teljesítenek korábban már begyakorolt feladatokat. Az idei verseny a Mestermű címet kapta, és a természettudományok művészetben betöltött szerepe áll a középpontjában.

Fotó: Sipeki Péter

A csapatszellemet is pontozzák

– A regionális fordulók során a csapatok először egy tesztpályán mennek végig a robotjukkal, majd három „éles” forduló következik. Tizenöt feladatot kell teljesíteniük, ami után a zsűriszobában bemutatják az innovációs projektjüket – vette át a szót Szabó József Mihály. A Nyíregyházi Egyetem LEGO Education Innovation Studiójának szakmai vezetője kifejtette: a csapatok közel fél évvel a verseny előtt megkapják a feldolgozásra váró témát és a pályát, ami teljesíteniük kell. Az iskolájukban rendelkezésükre álló lego eszközöket használhatják fel az építéshez, amiben segít az edzőjük, azaz a felkészítő tanáruk.
– A regionális forduló után a nemzetközi döntő következik, ami Budapesten lesz, majd lesznek csapatversenyek Houstonban, Brazíliában és Massachusetts-ben, ahol ugyanezek a feladatok várnak rájuk. Hozzávetőleg 540 pontot gyűjthetnek össze – csak viszonyításként: a legjobb hazai csapatok körülbelül 400 pontot tudnak megszerezni. A zsűrizés során a feladatmegoldáson túl pontozzuk a csapatszellemet – ki mit csinál, hogyan dolgoznak együtt, ha valaki lebetegszik, átveszik-e a helyét és a feladatait –, és azt is, hogyan viselkednek egymással, például szurkolnak-e az ellenfélnek.

Örökölte a robotok iránti érdeklődést

A regionális fordulóban a tíz csapatból négy indult megyei színekben: egy kisvárdai, egy fehérgyarmati és két nyíregyházi. A Bem József Általános Iskola eredetileg hat kis „banditája” a verseny napjára háromra fogyatkozott, de bátor felsősök nem rettentek vissza, társaik helyett is küzdöttek. Mint azt tanáruk, Mezei Ildikó elárulta: az iskolai lego robotika szakkörben igyekeztek minél alaposabban felkészülni a versenyre.
– A robotunkat úgy terveztük meg, hogy minél kevesebbszer kelljen átépíteni. Emelnie kell, lehajtani, arrébb tolni tárgyakat, ezért valamilyen autó jellegű dologban gondolkodtunk. A két és fél perces futamidőt maximálisan ki kell használnunk, szeretnénk legalább hat feladatot teljesíteni – jegyezte meg a bemesek „edzője”. A csapat egyetlen lány tagja, a hatodik osztályos Pálóczi Emese rendkívül optimista volt, ahogy ötödikes és hetedikes társai is. Nem tagadta, informatikus édesapja fertőzte meg a programozás és a robotika iránti érdeklődéssel. Azt is elárulta, hogy mindent együtt csináltak, a tervezéstől a kivitelezésig közös volt a munka, így új barátokra is szert tett a versenynek köszönhetően.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában