Filmfesztivál

2 órája

Óriási adag kultúrdózissal ért véget a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál

Már harmadik alkalommal szerveztek filmfesztivált Mátészalkán, de idén először fémjelezte, a világon egyedülálló módon, Tony Curtis neve. Mi sem mutatja a mozgóképes kavalkád nagyságát jobban, minthogy számtalan hazai szakember mellett Jill Curtis-Weber is ellátogatott a filmfesztiválra.

Lengyel Nóra

Jill Curtis-Weber, Tony Curtis özvegye, volt a filmfesztivál díszvendége

Fotó: LENGYEL NORA

Ahogy folyamatosan beszámoltunk róla, világ- és hazai sztárokban, hollywoodi csillogásban, vörös szőnyegben, felejthetetlen és megható pillanatokban, színvonalas alkotásokban, izgalmas pódiumbeszélgetésekben és különleges kísérő rendezvényekben sem volt hiány szeptember 19. és 21. között a Fény városában, Hollywood bölcsőjében. Szombaton délután a filmfesztivál méltó lezárásaként Buzogány Béla társulatának műsora után mindenki feltöltődve és izgatottan várta az eredményhirdetést. A zsűri tiszteletbeli elnöke Jill Curtis-Weber, Tony Curtis özvegye volt, aki személyesen járult hozzá a rendezvény autentikus és tiszteletteljes hangvételéhez. A zsűri elnöke Szász Attila Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri tagjai: Hargittai László, Balázs Béla-díjas vágó; Demetrios Katis, többszörös díjnyertes zeneszerző, rendező; Pozsgai Zsolt, Balázs Béla-díjas filmrendező és Ubrankovics Júlia színésznő.  

Ubrankovics Júlia, Jill Curtis-Weber, Szász Attila a filmfesztivál utáni koszorúzáson
Ubrankovics Júlia, Jill Curtis-Weber, Szász Attila a filmfesztivál utáni koszorúzáson
Fotó: LENGYEL NORA

Filmfesztivál: túl az álmokon

Először dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere köszöntötte a megjelenteket, és kifejtette: nagyon büszke arra, hogy Mátészalka visszavonhatatlanul felkerült a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivállal a világ filmművészeti térképére. – Hét évvel ezelőtt nagyot álmodtunk Bokor Balázzsal, a Magyar Hollywood Tanács elnökével és Horváthné dr. Fekszi Mártával, az Origo Film Group Zrt. cégvezetőjével, de akkor nem gondoltam volna, hogy ez ennyire sikeres együttműködés lesz. Nemcsak valóra váltak az álmaink, hanem azokat túl is szárnyaltuk. Azt gondolom, hogy a lécet nagyon magasra tettük, és bízok benne, hogy együtt egyre magasabbra fogjuk emelni ezt a szinvonalat. Olyan alkotások érkeztek, amelyek szakmai szempontból is kimagaslóak – fejtette ki a polgármester, megköszönte mindenkinek a közös munkát, és megígérte: már hétfőn elkezdik szervezni a következő fesztivált.

Jubileumi fesztivál

Bokor Balázs úgy értékelte ezt a három napot, hogy nem is egy filmfesztivál volt, hanem igazi kultúrdózis, szélesebb spektrumot felölelő kísérőprogramokkal. – Már harmadik alkalommal nézhetek végig a telt házas nézőtéren, számomra ez üzenet értékű: egy kisebb városban is lehet színvonalas rendezvényeket szervezni. Jövőre, 2025-ben lesz Tony Curtis születésének 100. évfordulója, tehát egy jubileumi kavalkádot tervezünk, amit reméljük, hogy sokan várnak majd izgatottan, mint ahogy a mostani eredményeket is. A filmfesztiválnak egy nagyon fontos kísérőprogramja volt a Magyar Hollywood vetélkedő, amit nyolcadik éve bonyolítunk le olyan települések iskoláinak, diákjainak részvételével, ahol hollywoodi filmes szakember, színész született, vagy felmenői származtak onnan. Idén is közel húsz település helyi selejtezőjének a győztesei jöttek el, és ma végül is 11 csapat mérkőzött meg, Bátaszéktől Cigándig, Miskolctól Hajdúnánásig, Mátészalkától Kisvárdáig és Beregszászról is érkeztek résztvevők – sorolta lelkesen Bokor Balázs, majd kiosztották a csapatoknak a díjakat, amit a fiatalok nagy örömmel vettek át.

A Hollywood vetélkedő győztes diákjai
A Hollywood vetélkedő győztes diákjai
Fotó: LENGYEL NORA

Életre szóló élmény

Szász Attila értékelte szakmailag a fesztivált, kifejtette: ez egy életre szóló élmény volt, nagyon magasra tették az alkotók a lécet, innováció, kreativitás és tehetség jellemezte a filmeket. – Ebbe a felejthetetlen élménybe beletartozik az a több mint 50 film, amit végignéztem, és a zsűritársaimmal való közös munka is. Nagyon nehéz volt kiválasztani a fantasztikus alkotásokból először azt a 33-at, amelyik bekerült abba a mezőnybe, amit itt meg lehetett tekinteni, majd aztán hosszú egyeztetések során eldönteni, hogy kik legyenek a nyertesek. Évről évre egyre nehezebb, hiszen egyre erősebb a mezőny, de az tény, ahogy már elhangzott: ez az idei nagyon magasra tette a lécet. Az odaadás, a törődés, a tehetség, az akarás, a kitartás minden filmből visszaköszönt. Az is közös a filmekben, hogy mindegyik kis költségvetésből készült, ezért kellett ezt innovációval, kreativitással és szeretettel, tehetséggel pótolni, hogy mégis élményt nyújtson minden nézőnek. Úgyhogy tényleg nagyon-nagyon erős lett a mezőny minden műfajban, az ország és a világ több országából érkező alkotásoknak köszönhetően. Műfajilag megpróbáltunk minél színesebb palettát összeállítani, azt gondolom, hogy ez sikerült is – fejtette ki a zsűri elnöke, és hozzátette: öt, teljesen különböző ízlésvilágú embernek kellett kiválasztani a nyerteseket, de ez nem azt jelenti, hogy a többi nem volt elég jó. – Nekem volt két személyes kedvencem, ami nem kap ma díjat, mégis valószínűleg fel fogom keresni az alkotóit, és el fogom nekik mondani, mennyire megérintett a filmjük mennyire inspiráló volt, és számomra kiemelkedtek a mezőnyből – jegyezte meg Szász Attila, és nyomatékosította: az öt zsűritag közös döntése hozta meg a megérdemelt eredményt. 

Nicholas Gyeney filmje is díjat érdemelt
Nicholas Gyeney filmje is díjat érdemelt
Fotó: LENGYEL NORA

A nyertes alkotók meghatódva vették át a díjakat, majd a szakemberek, alkotók, meghívott vendégek, érdeklődők, nézők közösen vonultak át a zsinagógához, ahol megkoszorúzták Tony Curtis emléktábláját. 

A Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál díjazottai: 
 

  • LEGJOBB NAGYJÁTÉKFILM: Hat hét – Szakonyi Noémi Veronika filmje
  • LEGJOBB KISJÁTÉKFILM: Will My Parents Come to See Me ?/Meglátogatnak-e a szüleim? – Mo Harawe filmje
  • LEGJOBB DOKUMENTUMFILM: Nem halok meg – Dér Asia filmje
  • LEGJOBB RÖVID DOKUMENTUMFILM: Szarvasbőgés – Jakab Edit filmje
  • LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ: Román Katalin (Hat hét)
  • LEGJOBB SZÍNÉSZ: Bezerédi Zoltán (Lefkovicsék gyászolnak)
  • LEGJOBB OPERATŐR: Steven Samy (A szüleim meglátogatnak-e?) osztrák-szomáliai film
  • LEGJOBB RENDEZŐ: Gauder Áron (Kojot négy lelke)
    A Magyar Hollywood tanács PARAMOUNT PRÉMIUM DÍJ:

Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig - Pigniczky Réka filmje

Mesterjátszma / Mastergame – Tóth Barnabás filmje

Somewhere in Between/ Valahol középen – Dahlia Nemlich filmje Libanonból

Voiceless/Hangtalanul – Zahra Mojahed filmje Afganisztánból

Az utca másik vége / The Other End of the Street – Nagy Kálmán osztrák-magyar filmje

The Activated Man /Az aktivált ember – Nicholas Gyeney filmje (USA)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában