Demecser

2023.02.22. 20:00

El akarta pusztítani a fát, mert zavarta

Címkék#Demecser#fa

Tizenegy helyen megfúrta a platánfát, a furatokba pedig gázolajat öntött.

Fotó: Dodó Ferenc

A férfi 2021 őszén döntött úgy, hogy a Szent István út mellett húzódó fás, ligetes területen álló 16 méteres platánfát elpusztítja, mert az zavarta őt. Az önkormányzat tulajdonában álló fa törzsét 11 helyen egy fúróval 20-22 centiméter mélyen megfúrta, a furatokba pedig gázolajat öntött, s ezzel 7,3 millió forintos kárt okozott. A férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését, az ügyben a Nyíregyházi Járásbíróságon szerdán tartottak előkészítő ülést. Ha B. T. a vádirattal megegyezően elismerte volna a bűnösségét és lemondott volna arról, hogy az ügy részleteit tárgyaláson tárják fel, az ügyész indítványa szerint 700 ezer forintos pénzbüntetést kellett volna fizetnie – ám a vádlott nem így tett: azt mondta, nem bűnös. Az eljárás tehát tárgyalással folytatódik.

„Kivégzési kísérlet”

Lapunk munkatársa 2021 decemberében Demecserben járt, beszélt a polgármesterrel, a környéken élőkkel, illetve Sigmond Sándorral, Nyíregyháza akkori főkertészével, akit felkértek, hogy szakértőként mérje fel a kárt.
– Keressük a szavakat, de nehezen találjuk” – mondta akkor Rátkai Sándor, Demecser polgármestere és úgy fogalmazott: leginkább a barbárság lehet a megfelelő jelző. – Ez egy előre eltervezett bűncselekmény volt. Ráadásul nem kis bátorság is kellett ehhez a merénylethez, mert a platánfa a rendőrség épületétől három méterre áll.
Amikor megtudták, mi történt, felvették a kapcsolatot Sigmond Sándor nyíregyházi főkertésszel, s az ő tanácsainak megfelelően próbálták megmenteni a platánt.
– Ez a fa kivégzési kísérlete – így összegzett 2021 decemberében lapunknak Sigmond Sándor. Azt mondta, ha a vegetatív időszakban követték volna el ezt a cselekményt, a fa keringési rendszerébe bekerülő gázolaj pár nap alatt elpusztította volna a platánt. A rongálás azonban a lombhullatás időszakában történt, amikor a fák életfolyamatai lelassulnak, s így a gázolaj nem szívódott fel.
Mivel rövid idő alatt felfedezték a platán elleni támadást, viszonylag gyorsan elkezdhették a gyógyítást. A lyukakból kiszivattyúzták a gázolajat, az önkormányzat tizenöt centiméteres mélységig kicserélte a talajt.  Olyan anyaggal töltötték fel a lyukakat, amely minden, még a furatokban és azok felszínén lévő gázolajat magába szívott – ez egy rendkívül finom szemű, csíramentes homok, amilyet az akvaristák használnak. Ezt két-három alkalommal megismételték, és közben sima felületűvé tették a durva, roncsolt furatfelületeket. 

KM

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában