Bevált intézkedés

1 órája

A most kezdődő fűtési szezonban is biztosítottak a rezsicsökkentett lakossági gázárak

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) a kapcsolódó szabályozás módosításával garantálja a rezsicsökkentett árak fenntartását az idei utolsó negyedévben is. A rezsicsökkentésnek köszönhetően legolcsóbban a magyar családok jutnak földgázhoz Európában – közölte az EM.

MW

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) garantálja a rezsicsökkentett árak fenntartását az idei utolsó negyedévben is

Forrás: Shutterstock

Fotó: Miguel Serrano Ruiz

Kiemelték, hogy a vonatkozó rendeleti szintű előírások aktualizálásával a jogszabályi környezet a hamarosan kezdődő fűtési szezonban is biztosítja az egyedülálló, de jól bevált intézkedések megőrzését. "Brüsszel és a baloldal továbbra is támadja a rezsicsökkentést, és annak eltörlését követeli" - olvasható a közleményben.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet 2024. negyedik negyedévére rögzíti az egyetemes szolgáltatók részére vételre felajánlott földgáz árát és mennyiségét, pontosítja a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó hatósági árak képzésének keretszabályait. 

A módosítások nyomán a lakossági végfelhasználói árak nem változnak, de éppen általuk válik lehetővé a rezsicsökkentés változatlan formában történő fenntartása októbertől is - emelték ki.

Hangsúlyozták, hogy a rezsivédelem működik: a földgáznál tíz fogyasztási helyből kilenc felhasználása az átlagos szint alatt marad. Az átlagfogyasztásig a rezsivédett sávot túllépő háztartások is a kedvezményes áron tarthatják melegen otthonaikat. 

A rezsicsökkentésnek köszönhető, hogy az európaiak közül a magyar családok küzdenek messze a legkisebb arányban fűtési nehézségekkel

 – közölték, hozzátéve: a magyar kormány az állandósult brüsszeli és baloldali támadások ellenére ezért is tesz meg mindent az általános rezsitámogatás megőrzéséért. 

A magyar családok az alacsony árak mellett zavartalan ellátásra is számíthatnak az előttünk álló télen. Már az ősz elejére a legutóbbi fűtési szezonban felhasznált teljes mennyiségnél nagyobb készlet állt rendelkezésre a hazai tárolókban.

Egy másik társadalmi egyeztetésre induló rendelettervezet az adminisztratív terhek csökkentését szolgálja. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek vagy közreműködő szervezetének az eddigi negyedéves gyakoriság helyett a jövőben elegendő lesz évente egyszer elkészítenie a motorhajtóanyagok minőségéről szóló jelentést.

Október elsejétől a tíz éve változatlan díjakat fizetik a távhővel fűtött lakásokban élők is.

 Az Energiaügyi Minisztérium ugyanakkor a tavalyi kétszeri megfelezés után az új gázévben ismét nagyarányban csökkentheti az állami és önkormányzati intézmények távhődíjait - olvasható a tárca közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában