Hová lett a híres precizitás?

2024.07.01. 08:57

Botrányos jelenetek, rossz biztonság – megbukott a német Eb-rendezés (videó)

Döbbenetes jeleneteket láttunk a labdarúgó-Európa-bajnokság csoportmérkőzései alatt, és az is nyilvánvalóvá lett, hogy a Németországban megrendezett sportesemény biztonsági intézkedései elégtelenek, hiszen csak az nem játssza ki őket, aki nem akarja.

MW

Cristiano Ronaldo egy szurkolóval, aki a török–portugál meccsen futott be a pályára, hogy fényképet készítsen a világsztár játékossal

Forrás: Kenzo Tribouillard

Fotó: AFP

Törökország–Portugália-mérkőzés (0-3) a labdarúgó-Európa-bajnokság F-csoportjában. A helyszín Dortmund, 80 ezer néző előtt zajlik a küzdelem, de sokszor megszakad a játék.

A helyszínen lévő nézők a hasukat fogva röhögnek, mert kisgyerekek rohannak be meccs közben a pályára, hogy szelfit készítsenek Cristiano Ronaldóval

– emlékeztet a döbbenetes esetre az Origo összeállítása, amely így folytatja a leírást: testes biztonsági emberek rohannak a gazellaléptű gyerek után, aki éppen a kezdőkörben készíti a Ronaldóval közös fotográfiát. A portugál sztárjátékos ekkor még vigyorog, a gyerek az oldalvonal felé szalad. A tévénézők semmit sem látnak, a rendező ekkor elveszi a képet, mert ez az UEFA utasítása. Az álságos megoldás indoka: ne mutassunk rossz példát azoknak, akik még nem rohantak be a pályára. A két őr végre elkapja a lurkót, le is tepernék, de az utolsó pillanatban rájönnek, hogy ez felesleges egy 140 centis, 30 kilós gyerekkel szemben. Beletörődve legyintenek egyet, majd közrefogják a gyereket.

A meccs lefújása után egyre többen özönlenek be a pályára. A sárga mellényesek egy ideig tehetetlenül nézik, majd megpróbálnak rendet rakni. Egy jól megtermett sárga mellényes hatalmas lendülettel érkezik a kezdőkörbe, ahol a portugál játékosok a meccs után gyülekeznek. Az őr nyújtott lábbal érkezik és rúgja le Gonçalo Ramost. A videón mindez tökéletesen látszik, Cristiano Ronaldo döbbenten néz, nevetni nincs kedve. Szerencsére nem történik sérülés, a játékosok továbbsétálnak:

Mintha a rendezőknek nem lenne fogalmuk arról, mit kell egy ilyen helyzetben tenni. Mintha teljesen lemerevednének egy-egy kellemetlen szituáció során. Mintha félnének ezek az emberek, hogy rosszat húznak, hogy egy-egy elbaltázott lépés után előveszik vagy kirúgják őket. 

Volt idő, amikor Németországot a fegyelem és a feltétlen engedelmesség mintaországának tartották. Nos, ezek az idők már elmúltak. Az Európa-bajnokságon látott események, a játékosok megdobálása, a török és a grúz nézők összeverekedésének kezelése azt mutatta meg, hogy a németek a rendezés e fontos (vagyis legfontosabb) kérdésében elégtelenre vizsgáztak.

Ezeket a problémákat – természetesen – sem a rendező német szövetség, sem az UEFA nem kommentálja. Követik a régi jó bevált módszert, hogy amiről nem beszélünk, az nem történik meg. Szerintük – mutat rá az Origo cikke, amely arra emlékeztet, hogy nekünk, magyaroknak is volt ebben tapasztalatunk, amikor 2021-ben, a müncheni német–magyar csoportmeccs alatt egy szivárványos zászlót lengető férfi rohangált a Himnuszt éneklő magyar játékosok előtt.

Ezt persze mutatta a tévé, ekkor nem volt résen a szerkesztő és a rendező sem.

Hadd lássa a világ a szánalmasan ostoba provokációt. Mennyire álságos mindez! A Ronaldóhoz szelfiért rohanó gyerek nem, a szivárványos zászlót lengető igen.

A szivárványos zászlóval rohangáló férfi a magyar válogatott előtt a müncheni Allianz Arénában a 2021-ben megrendezett labdarúgó-Eb magyar–német meccsén
Fotó: AFP / Forrás: Matthias Hangst

Az UEFA részéről eddig az egyetlen lépés az a háromsoros közlemény volt, amelyben azt magyarázták, hogy a stadionokban meg kell növelni a biztonsági személyzet számát. Hogy ez mennyire sikerült, azt nem tudjuk, de a rendezőknek tényleg kellene valami megoldást találniuk a sorozatos botrányokra, mert ami a Belgium–Szlovákia-mérkőzés alatt történt, az is érthetetlen ezen a szinten. 

Ott egy videókamerát szorongató szurkoló rohant be és filmezte közelről a belgák sztárjátékosát, Kevin de Bruyne-t. 

A Csehország–Törökország-meccsen szinte a semmiből robbant ki a nézőtéren verekedés. Érdemes megnézni a videót, mert a biztonsági őrök közül egy sem bukkant fel a balhé közelében. Sőt, az őrök lent, a pálya széléről bámulják az incidenst. Valószínűleg ők azt a feladatot kapták, hogy akadályozzák meg az illetéktelenek pályára lépését. Ezt tökéletesen megoldották, miközben a cseh és a török drukkerek egymást csépelték a lelátón.

Miközben ugyanezen a meccsen azért állt meg a játék, mert a mérkőzés közben egy szurkoló rohant be a pályára.

De nem tudják megoldani azt sem, hogy a vesztes csapat szurkolói ne dobálják meg sörrel vagy műanyag poharakkal a játékosokat. Illetve ehhez nem is kell egy meccset elveszteni. 

Az Anglia–Szlovénia-találkozó után az angol drukkerek saját játékosaikat kezdték el dobálni,

miközben Gareth Southgate csapata éppen csoportelsőként zárta le az első három meccset az Eb-n. A rendezők meglepődtek és totálisan lefagytak, nem tudtak közbelépni. 

Ugyanez volt a helyzet a Szlovénia–Szerbia-mérkőzésen is, amint az alábbi képen is látni lehet.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group C Slovenia v Serbia
Szlovén futballisták a pályára dobált műanyag poharak között a Szerbia elleni mérkőzésen
Fotó: AFP / Forrás: Thomas Kienzle

A sörlocsolásban a skót, a szlovén és a szerb szurkolók jártak az élen. A rendezők semmit sem tudtak velük kezdeni, az UEFA is csak annyit, hogy a három ország szövetségét alaposan megbüntette. 

A német rendezők mindenesetre felsóhajtottak, mert ez a három csapat kiesett a csoportból, így a renitens szurkolók is elmentek haza Németországból.

Itt tartunk tehát most. A vasárnapi Anglia–Szlovákia-nyolcaddöntő (2-1) szinte rendben ment le. Csak az angol drukkerek rugdostak néha be egy-egy labdát a pályára a meccs közben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában