Hirdetés

2024.09.02. 10:48

Egy számítógép két célra: így válasszunk, ha munkára és otthonra is használnánk a PC-t

A home office elterjedésével egyre gyakrabban fordul elő, hogy az otthoni számítógépet egyaránt használnánk munkához és szórakozáshoz: internetezéshez, multimédiás feladatokhoz is. Ez speciális tervezést igényel: olyan konfigurációra lesz szükség, amely képes kiszolgálni az összes igényünket. A cikkben összegyűjtöttük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a megfelelő asztali számítógép kiválasztásakor.

PR cikk

Forrás: freepik.com

Mire fogjuk pontosan használni a PC-t?

A legfontosabb kérdés, hogy meghatározzuk, pontosan milyen feladatokat tervezünk majd végezni az eszközön mind a munkánk, mind az otthoni felhasználás során.

  • Vegyük végig, hogy milyen munkahelyi feladatokat szoktunk végezni! Míg egyszerű szövegszerkesztéshez, táblázatkezeléshez és prezentációk készítéséhez elegendő egy kisebb erőforrásokkal rendelkező gép, ha komolyabb adatbázist kell kezelni, vagy grafikai munkát is végzünk, akkor már erősebb konfiguráció lesz szükséges.
  • Ugyanez igaz az otthoni számítógépre is: egyszerű internetezéshez vagy kis felbontású videók megtekintéséhez nincs szükség nagy erőforrásokra, de ha HD vagy full HD videót szeretnénk nézni (mondjuk külső megjelenítőn), vagy még játszani is szeretnénk a PC-n, akkor érdemes egy komolyabb gépre beruházni.
Forrás: freepik.com

Kész konfigurációt válasszunk vagy szabjuk testre?

A szaküzletek kínálatában gyakran találkozni már kész konfigurációkkal. Az asztali gépek típusai között különösen elterjedtek a mini számítógépek, amelyek egészen kis helyet foglalnak. Átlagos felhasználásra ezek is tökéletesen megfelelhetnek, de mindig ismerjük meg az egyes hardver elemeket és győződjünk meg a bővíthetőségről is!

A legfontosabb hardver elemek kiválasztása

Akár kész konfigurációt vásárolnánk, akár egyedi tervezésű gépet szeretnénk, érdemes megvizsgálni minden alkatrész esetén, hogy pontosan mire lesz szükségünk. Lássuk most a legfontosabbakat!

Processzor, azaz CPU

A processzor a számítógép “agya”, amely nagymértékben meghatározza a rendszer teljesítményét. A legtöbb irodai feladathoz és alapszintű multimédiás felhasználáshoz elegendő egy középkategóriás processzor, például az Intel Core i5, vagy az AMD Ryzen 5.

Ezek a processzorok simán futtatnak több alkalmazást egyszerre, és a kevésbé gépigényes játékokkal is megbírkóznak. Ennél komolyabb processzorra akkor lesz szükség, ha a legújabb generációs játékokkal játszanánk vagy professzionális grafikai munkát végzünk.

Forrás: freepik.com

Memória, azaz RAM

A memória tárolja el működés közben az ideiglenes fájlokat, ezért szintén meghatározó a számítógép gyors működésében. Ma már minimum 8GB memória ajánlott, de ha biztosra akarunk menni, akkor válasszunk inkább 16GB RAM-mal felszerelt konfigurációt.

Itt is ugyanaz a helyzet, mint a processzor esetében: komolyabb játékokhoz, vagy grafikai feladatokhoz érdemes még több, 32 vagy 64 GB RAM-ot tervezni a gépbe.

Videókártya, azaz GPU

Bár a legtöbb modern processzor már elérhető integrált videókártyával, bizonyos esetekben ez kevés lehet. Ilyen például, ha full HD vagy 4K felbontású videókat néznénk, 3D modellezést végzünk, vagy videókat is szerkesztünk. De a játékok futtatásához is kevés lesz az integrált GPU - így, ha ilyen feladatokat tervezünk, érdemes külső, azaz dedikált videókártyát is tenni a PC-be.

A legtöbb feladathoz elég egy középkategóriás modell, de ha a legújabb játékokkal játszanánk, válasszunk a konzolokból ismert Ray Tracing technológiát is tudó GPU-t.

Adatok tárolása: a kombinált megoldás a legelőnyösebb

Ma már minden számítógépbe terveznek SSD meghajtót, amelyről rendkívül gyorsan lehívhatók az adatok. A technológia ára azonban még mindig magas, ezért érdemes kombinált rendszer mellett dönteni. Így a gyors rendszerindításért és az alkalmazások betöltéséért az SSD felel: a 256 GB kapacitású már elegendő arra is, hogy ezen a meghajtón legyenek a leggyakrabban használt fájljaink is.

A többi, keveset használt fájlt pedig tárolhatjuk egy hagyományos HDD-n, azaz merevlemezen, amelynek ára lényegesen alacsonyabb.

Csatlakozók és bővíthetőség

Győződjünk meg arról, hogy a számítógép rendelkezik elegendő USB porttal, HDMI vagy DisplayPort kimenetekkel a különböző perifériák és kijelzők csatlakoztatásához. Figyelembe kell venni a bővíthetőséget is, például szabad RAM foglalatokat és PCIe slotokat, hogy későbbiekben fejleszteni tudjuk a gépet.

Összefoglalva a fentieket, a PC kiválasztására szánjunk egy kis időt, írjunk fel mindent, amire (akár hosszú távon is) esetleg használnánk a gépet. Így az új konfiguráció hosszú ideig kiszolgál majd minket és hűséges társunk lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában