Hirdetés

3 órája

Esztétika, pontosság és kényelem a fogpótlások esetében

December 31-ig tart egy átfogó kampány, melyet kifejezetten nyugdíjas páciensei részére alkotott meg a Hotel Fürdőházban működő Smile Design Center fogászati és implantológiai klinika. Sok kedvezménnyel és szuper csomagajánlatokkal próbálnak kedveskedni számukra, ezek kupon formájában megtalálhatóak a nyíregyházi rendelőjükben vagy a www.smiledesigncenter.hu weboldalon.

PR cikk

Az olvasók többségének biztosan volt már dolga vagy látott már fogkoronát. A legtöbben már csak a szó hallatán is összerezzenek. Sokan megkeresnek minket, hogy csúnyán készítették el a koronáikat, vagy amióta elkészült, azóta sokkal rosszabb a közérzetük, fejfájásuk vagy egyéb panaszaik vannak. Felmerül a kérdés, hogy mi ennek az oka? Én most arról szeretnék szólni, hogyan lehet ezt másképp, hogyan lehet jól csinálni – fogalmaz dr. Homoki Sándor, a Smile Design Center főorvosa, aki szerint leginkább arról kellene beszélni, hogy mikor és milyen estekben, milyen technológiákkal, és milyen anyagfelhasználással dolgozzunk, amikor felmerül a korona vagy a hídpótlás lehetősége. A helyesen megválasztott anyagfelhasználás és technológia ugyanis nagyban meghatározza a pótlások esztétikáját, pontosságát és kényelmét.

A mai kor egyik legmodernebb anyaga a fogpótlások esetében a cirkónium-oxid, melynek számos előnye, de hátránya is van, csakúgy, mint a fémkerámia, vagy porcelánfogaknak. A páciensek nagy többsége laikus a témában, de a döntés az ő kezükben van, nekünk lehetőséget kell biztosítanunk számukra a választásra, és ezt csak akkor tudják megtenni, ha kellő tájékoztatást kapnak.

 

Nincs allergiás reakció

A cirkóniumból készült fogpótlások előnyeiről beszélnék először. Minimális anyagvastagsággal is nagyon esztétikus pótlás készíthető, itt érvényesül leginkább a fényáteresztő hatása. Nincs benne fém, így nem kell tartani az allergiás reakcióktól. Ez a leginkább szövetbarát anyag, ha kellő pontossággal van elkészítve, itt alakul ki legkisebb eséllyel az ínygyulladás. Keménységéből kifolyólag nagyon nagy kopásállósággal rendelkezik, a fogzománctól is keményebb. A full kontúr cirkónium technológiát alkalmazva minimális foganyagot kell lecsiszolni ahhoz, hogy még elkészíthető legyen a korona. Hátránya, hogy a nagyobb áthidalásokat nem tolerálja az anyag, ridegségéből kifolyólag könnyebben eltörik, mint a fémkerámia. Ragasztása speciális tudást igényel, de ezen már régóta folyamatosan dolgoznak a kutatók, és egyre jobb és jobb eredmények születnek.

És hogy miként működik a fogtechnikai eljárás? A rendelői digitális lenyomatvétel után percek alatt eljut az információ a fogtechnikához, ahol hozzá is kezdenek a szintén digitális tervezési munkához. Ezután következik a legyártás, amit egy fehér, puha tömbből egy több tengelyen forgó faragógép kifarag, majd egy speciális kemencében ezer fok fölé hevítik, mialatt összezsugorodik és megkeményedik. Némi kidolgozást, glazúrozást követően már használható is a korona.

Ügyes kezű fogtechnikus

A porcelánból készült, vagy más néven fémkerámia fogpótlások esetében az alapot egy fémváz képezi, és csak ennek elkészítése után borítja be a fogtechnika különböző rétegekben porcelán anyaggal a fémvázat. Ma már ez bonyolultabb technológiának számít, mint egy cirkonfog elkészítése. Ahhoz, hogy a labor szépet alkosson, a különböző rétegek miatt többet kell lecsiszolni a fogból, amihez ügyes kezű fogtechnikusra van szükség. Előnye az lehet, hogy nagyobb áthidalások készíthetőek belőle, de mindenképp figyelembe kell venni a pillérfogak terhelhetőségét is.

Miután megkapta a páciens az árajánlatot és a tervet, és már a kezelőszékünkben ül, megkapja az érzéstelenítőt, kényelmes pozícióba fektetjük, és hozzákezdünk a fogak preparálásához. Ezt követően a lenyomatvételt végezzük el, ami történhet akár egy digitális 3D-s szkenner segítségével, vagy manuálisan, precíziós szilikon anyaggal is. Közösen meghatározzuk a fogszínt, általában mindig a lehető legfehérebbet választják a páciensek. Miután visszaérkezik a fogtechnikából, egy gyors ellenőrzést követően már át is adjuk a páciensnek a koronát vagy hidat. Amikor nagyobb rehabilitálás történik, kissé összetettebb az eljárás, de erről majd egy következő cikkben beszélek.

Közös jellemzők

Mindkét technológiára jellemző, hogy a csiszolást követően azonnal ideiglenes fogakat kap a páciens. Ennek egyik módja, hogy még a lepreparálás előtt szkutánlenyomatot veszünk, ezzel megkapjuk a jelenlegi fogak negatív formáját, és miután lecsiszoltuk a fogat, egy speciális műanyaggal feltöltjük a lenyomatot, és visszahelyezzük a szájüregbe, pontosan abba a pozícióba, amelyből a kiindulási lenyomatot vettük. Miután megkötött az anyag, a fogra rá is kerül az ideiglenes korona. Azt némileg kidolgozzuk, a fölösleges anyagot eltávolítjuk, kissé felpolírozzuk, és már kész is az úgynevezett „chear side” ideiglenes korona. Így a páciens fogakkal jött be és fogakkal is távozik! Egy másik eljárás, hogy a lecsiszolást követően a fogtechnika másnapra elkészít egy ideiglenes fogpótlást, de addig sem hagyjuk a csiszolt csonkokat pucéran. Egy fényre kötő gumis anyaggal bevonjuk őket, hogy ne legyenek nagyon érzékenyek a hideg-meleg hatására, és még fontosabb, hogy a lepedék ne akkumulálódjon a csonkok felszínén. Az ideiglenes fogakat ideiglenes ragasztóval ragasztjuk be a helyükre, ezek mindaddig funkcionálhatnak, amíg el nem készül a porcelán- vagy cirkonkorona vagy -híd. Az ideiglenes fogakat könnyen el lehet távolítani, amikor próbákat végzünk, és könnyedén vissza is lehet helyezni őket.        

Dr. Homoki Sándor

SMILE DESIGN CENTER
+36-20/483-8855
[email protected]
www.smiledesigncenter.hu
4431 Nyíregyháza-Sóstófürdő, Fürdőház tér 1.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában