Magyarország

2012.06.13. 16:16

MNB: a monetáris tanács hat tagja szavazott a kamat tartására

Budapest, 2012. június 13., szerda (MTI) - A monetáris tanács hat tagja, köztük Simor András elnök szavazott a jegybanki alapkamat 7 százalékon tartására a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának május 29-i ülésén, Cinkotai János külső tanácstag 25 bázispontos kamatcsökkentésre voksolt - derül ki az ülés szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvéből.

Budapest, 2012. június 13., szerda (MTI) - A monetáris tanács hat tagja, köztük Simor András elnök szavazott a jegybanki alapkamat 7 százalékon tartására a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának május 29-i ülésén, Cinkotai János külső tanácstag 25 bázispontos kamatcsökkentésre voksolt - derül ki az ülés szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvéből.

A monetáris tanács megítélése szerint a gazdaság növekedési kilátásai rövid távon kedvezőtlenek, és a növekedés csak 2013-ban indulhat meg. Az adóváltozások és a költségsokkok miatt a gyenge belső kereslet és a laza munkaerőpiac ellenére az infláció tartósan magasan lehet a következő negyedévekben.

A Széll Kálmán Terv keretében bejelentett intézkedések közvetlenül emelik a 2013-as inflációt, ugyanakkor szűkítik az aggregált keresletet, korlátozva a másodkörös inflációs hatások kialakulását. A tartósan cél feletti infláció miatt azonban a tanácstagok túlnyomó része szerint a másodkörös hatások megjelenése nem zárható ki, ezért a monetáris politikának kitüntetett figyelemmel kell kísérnie az inflációs alapfolyamatok és a bérezés alakulását - olvasható a jegyzőkönyvben.

A tagok többsége szerint a frissen beérkezett reálgazdasági adatok tükrében mind a múltbeli folyamatok vonatkozásában, mind előretekintve, a hosszabb távú trendeket illetően szükséges lehet a növekedési kép lefelé módosítása. Ugyanakkor voltak, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy egyetlen adat alapján nem lehet a trend alakulására vonatkozó következtetéseket levonni.

A többség szerint a monetáris politika mozgástere rendkívül szűk a jelenlegi kockázati és makrogazdasági helyzetben, ezért továbbra is változatlan jegybanki alapkamat indokolt.

A monetáris tanács továbbra is fontosnak tartja, hogy a kormány és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap között minél előbb megegyezés szülessen, ami a tagok többsége szerint a finanszírozási kockázatok csökkentése mellett kedvezően befolyásolná a gazdasági és inflációs kilátásokat. Ugyanakkor többen hangsúlyozták, hogy kockázatos lenne a megállapodás megkötéséhez monetáris lazítást kapcsolni, mert a megállapodás nem jár automatikusan az ország kockázati megítélésének gyors javulásával.

Egy tanácstag azzal érvelt a kamatcsökkentés mellett, hogy a jelenlegi kamatszint nincs összhangban az ország fundamentumaival és már bejelentett költségvetési terveivel, ezért az aktuális kamatszint tartása is monetáris szigorításnak felel meg. Megítélése szerint a szigorítás olyan recesszióba taszítaná a gazdaságot, amely spirális hatásokon keresztül nem csökkentené, hanem még növelné is az inflációt. Egy másik tag szerint azonban a monetáris lazítás a jelenlegi inflációs és pénzügyi piaci helyzetben nem járna együtt a növekedés fokozódásával.

Egyes tagok úgy vélték, hogy néhány euróövezeti ország adósságának fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatok érdemi növekedése esetén szükségessé válhat az alapkamat emelése.

A testület tagjai egyetértettek abban, hogy mind a kockázati megítélés alakulását, mind az elmúlt hónapokban beérkezett makrogazdasági adatokat, továbbá a Széll Kálmán Terv hatásait a júniusban megjelenő Jelentés az inflációról című kiadványban tudja

részletesen értékelni a Magyar Nemzeti Bank.

A márciusi inflációs jelentésben az MNB 2012-re 5,6 százalékos, jövőre 3,0 százalékos átlagos inflációt vár.

-MTI-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!