Magyarország

2010.10.26. 18:10

Civilek tiltakoznak a gyermekek őrizetének terve ellen

<p>A Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Vöröskereszt és a Menedék Egyesület közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a készülő idegenrendészeti törvénymódosítás kapcsán.</p>

Az aláíró szervezetek azt kifogásolják, hogy a készülő jogszabály lehetővé tenné a gyermekek idegenrendészeti őrizetét. A nyilatkozat emlékeztet rá, hogy Magyarország nemzetközi szerződésben vállalta, hogy döntéseiben elsősorban a gyermek mindenek felett álló érdekeit veszi figyelembe.

A szüleiktől elszakított, külföldről Magyarországra érkezett gyermekek és kisgyermekes családok idegenrendészeti őrizete nem veszi figyelembe a gyermekek speciális sérülékenységét - mondta a Független Hírügynökségnek a Menedék Egyesület programvezetője. Szász Ildikó hozzátette: az őrizet közbiztonság-védelmi szempontból sem indokolt, a gyermekek értelmetlen fogvatartása ráadásul maradandó károkat okozhat testi és lelki egészségükben.

A civil szervezzet szakembe emlékeztetett rá, hogy számos uniós tagállam tartózkodik a menedékkérő gyermekek idegenrendészeti őrizetétől. Magyarországon a hasonló sorsú gyermekeket jelenleg nyitott szállásokon helyezik el, ahol szakemberek foglalkoznak velük. Ez egy működőlépes rendszer - tette hozzá a szakember.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!