Labdarúgás, FETE Kupa

3 órája

A Nagyecsed nyerte a FETE Kupa döntőjét

A nagyecsedi U15-ös csapat a tarpai selejtezőn kvalifikálta magát a döntőben. Vasárnap pedig megnyerte a FETE Kupa fináléját.

Szon.hu

A Nagyecsed FETE Kupa győztes U15-ös csapata

Fotó: magánarchívum

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sportegyesülete október 13-án immár negyedik alkalommal rendezte meg a nehéz sorsú gyermekeket megmozgató országos bajnokságot, a Felzárkózó Települések Kupáját (FETE Kupa).

FETE Kupa
A Nagyecsed nyerte FETE Kupát az U15-ös korosztályban
Fotó: magánarchívum

A döntőket az élvonalbeli mérkőzéseknek is helyt adó Pancho Arénában vívhatták meg a csapatok, amelyen szép vármegyei siker született: az U15-ös korosztályban a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik megyebeli Felzárkózó települése, Nagyecsed végzett az élen, valamint a gólkirályi címet a csapat tagja, Szalai Sándor szerezte meg huszonhárom találattal.

FETE Kupa
A FETE Kupa gólkirálya, Szalai Sándor
Fotó: magánarchívum

 

A Felzárkózó Települések programban szereplő falvakat felölelő regionális selejtezők az év során négy helyszínen (Szolnok, Miskolc, Tarpa és Pécs) bonyolították, ezeken a tornákon 100 település csapata, több mint 1000 gyermek lépett pályára.

 

Évek óta részt vesznek a programban

 

A nagyecsedi csapat alaposan megdolgozott a sikerért.

– A Magyar Református Szeretetszolgálat 2021 óta van jelen a Nagyecseden a Felzárkózó Települések programmal, ennek egyik eleme a FETE Kupa, amelyben évek óta részt veszünk – magyarázta Dobronyi Szabolcs, a nagyecsedi Jelenlét Program munkatársa, aki kollégájával, Tóth Zsolttal készítette fel a csapatot a tornára. – Tavasszal Tarpán kvalifikáltuk magunkat az országos döntőre. A mostani győztes csapatnak a magját az előző év U12-es csapata adja, amely tavaly korosztályában az országos döntőben második helyen végzett – tette még hozzá.

A Nagyecsed az U15-ös korosztály mellett az U12-esek között is részt vett az országos megméretésen, amely az idősebbekhez hasonlóan a tarpai selejtezőn jutott be az országos döntőben, ott a csoportjukból továbbjutottak, majd a kieséses szakaszban zárták a küzdelmeket. Mint ahogy Dobronyi Szabolcs mondta, első próbálkozásnak így is szép volt.

 

Célt adnak a gyerekeknek

 

A csapat nagy része számára nem volt ismeretlen a sportág, java részük részt vesz a Bozsik Programban, de van közöttük egyesületen kívüli, de a fociért rajongó srác is.

– A Fitt-Móka sportprogram keretein belül heti egy alkalommal a nagyecsedi műfüves pályán készültünk a tarpai selejtezőre, majd a felcsúti döntőre – magyarázta Dobronyi Szabolcs.

– Azért kezdtük el ezeket a programot, hogy célt adjunk a gyerekeknek– vette át a szót Tóth Zsolt. – Fontos volt, hogy a srácokat megtanítsuk a szabályokat betartva focizni. Tanuljanak meg összehangolt csapatmunkával, egymásra figyelve, képességeiknek megfelelően, helyesen mozogni a pályán, valamint tanúsítsanak tiszteletet egymás és az ellenfél iránt is, mert ezek olyan értékek, amelyek a mindennapi életben is elengedhetetlenek – mondta Tóth Zsolt, a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársa.

 

Minden csapat kapott ajándékot

 

A nagy napon a kis focistákra egy meglepetés is várt: a válogatott Sallai Roland, Dibusz Dénes és Fenyvesi Evelin üzent a Pancho Aréna kivetítőjéről videófelvétel formájában a FETE Kupa résztvevőinek.

A nap folyamán a meccsek közti szünetekben sem pihentek a labdák és a lábak, a Freestyle FC labdazsonglőrei különböző ügyességi játékokkal várták a gyerekeket, a döntők után pedig látványos bemutatóval kápráztatták el a közönséget.

A bajnokság eredeti elvét követve, miszerint minden gyermek győztes, aki ebben a programban idáig eljut, minden egyes csapat részesült ajándékban. A nap zárásaként a helyezetteken kívül díjat vehettek át a korosztályok legjobb kapusai, legjobb játékosai, a gólkirályok és a legsportszerűbb csapatok is. A díjazottak az érmek mellett az MLSZ, illetve a Puskás Akadémia által összekészített ajándékcsomagokat is átvehettek, melyeket a házigazda Magyar Málta Szeretetszolgálat képviseletében Kiss Dávid, Maka István, Pfeiffer Fanni és Farkas Viktória adott át, a Magyar Labdarúgó Szövetséget Benedek Péter, illetve Lázár Dorottya képviselte a díjátadón.

Az igazi bajnokok a célt látják maguk előtt, nem pedig az akadályokat!

 - A döntő után ezt posztolta Facebook oldalán az U15-ös nyertes nagyecsedi csapat kapusa.

– Ennek a szellemiségnek a jegyében jutottak el idáig ezek a srácok, ahol most tartanak. Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Igazai bajnokcsapat vagytok, Nagyecsedi Tigrisek! – mondta Tóth Zsolt.

 

Megvédenék FETE Kupa címüket

 

Nem is lehet más céljuk, mint jövőre megvédeni címüket. Mi ehhez sok kitartás kívánunk, és bízunk benne, hogy a következő évben ismét beszámolhatunk sikereikről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában