Látássérült-ügy

2 órája

Másképpen érzékelik a világot

A vármegyeháza dísztermében ünnepelték meg kedden a fehér bot napját.

Csáki Alexandra

Dr. Bihari Albertné vehette át az idén az Önkéntességért díjat Nemes-Nagy Tündétől, háttérben az ünnepség moderátora, dr. Csiky Nándor

Fotó: Bozsó Kata

Az ENSZ döntése értelmében október 15-én a többségi társadalom nagyobb figyelmet fordít a látássérültekre. A fehér bot a vakok és az alig látók utcai közlekedésének közismert, elengedhetetlen eszköze. Megalkotásának gondolata egy francia grófnőben fogalmazódott meg 1920-as években, s az első ötezer darab már 1931 februárjában forgalomba került, gyártását maga az ötletgazda finanszírozta. Az idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete – erről is megemlékeztek a civil szervezet munkatársai, önkéntesei és támogatói kedden, a fehér bot napján tartott ünnepségen a vármegyeháza dísztermében.

A közös munka eredményes

– A látássérült emberek egy kicsit másképpen érzékelik a világot, tapasztalataikat, észrevételeiket pedig nemcsak lehet, hanem figyelembe is kell vennünk egy-egy projekt­nél, pályázatnál, program szervezésénél. Kiemelkedő az az érzékenyítő munka, amit az egyesület tagjai végeznek, s amelybe a vármegyei önkormányzat is igyekszik bekapcsolódni partnerként. A társadalomnak vannak még hiányosságai, amiket csak akkor fogunk tudni pótolni, ha lesznek szervezetek, amelyek tesznek is a számukra fontos ügyekért – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Baracsi Endre. A vármegyei közgyűlés alelnöke hozzátette: a látássérültek ügye ilyen, s bízik benne, hogy az erőfeszítéseknek lesznek további kézzel fogható eredményei. A társadalmi elfogadás erősítéséhez minden lehetséges eszközt felhasználnak a jövőben is.
Nagy Szabina önkormányzati képviselő aktív önkéntese az egyesületnek. Kifejtette: Nyíregyháza igyekszik olyan forrásokkal támogatni a civil szervezeteket, így a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületét is, mellyel hozzájárul értékes érdekvédelmi munkájukhoz. – Az elmúlt időszakban még szorosabb kapcsolatot építettünk ki, ugyanis elindult a városi közlekedés modernizálása, a belváros hét csomópontjában akadálymentes jelzőlámpák segítik a látássérülteket. Ezeket az eszközöket a vakok, gyengén látók aktiválják és kapcsolják ki egy saját távirányítóval, így csak addig működnek, amíg szükséges – magyarázta Nagy Szabina, aki ígéretet tett arra, hogy a következő öt évben is támogatja az egyesületet. Ezt nyomatékosítva átadott Nemes-Nagy Tündének hat távirányítót az akadálymentes jelzőlámpákhoz, támogatva további hat látássérült ember biztonságos átkelését a legforgalmasabb zebrákon.

Zsebükben az irányítás

– A fehér bot napja tulajdonképpen egy érdekvédelmi nap, amikor egy kicsit könnyebben elér a hangunk az egészséges emberekig. Lehetőségünk nyílik arra, hogy beszéljünk mindarról, ami jelenleg támogatja és a jövőben segíthetné az életünket esetünkben itt, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Nyíregyházán – mutatott rá az elnök.
– Ez a hat távirányító – rázta meg a kis fehér dobozt –, ami megkönnyíti a mindennapjainkat, hamarosan bekerül egy-egy táskába, kabátzsebbe, de nem minden probléma oldódik meg gombnyomásra. Még mindig sok a potenciális akadályként az utcán szanaszét heverő roller. Szeretnénk elérni, hogy legyen a városban felfestett rollerparkoló, de nagyobb figyelmet igényelne a járdák minősége,  szükség lenne jól látható és érzékelhető vezetősávokra... Azt gondolom, hogy a közös munka a fehér bot napja után sem ér véget, hiszen csak így javíthatjuk a látássérült életminőségét és segíthetjük a társadalmi beilleszkedésüket – mondta Nemes-Nagy Tünde, aki két évtizede vezeti a megyei egyesületet. A hat szakképzett látássérült és egy látó kolléga mellett több mint hatvan önkéntes támogatja a munkát és építi, bővíti a szervezet kapcsolati hálóját. Ők mind azért dolgoznak, hogy a látássérültek megítélése javuljon. 
Átadták a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete által alapított Önkéntességért díjat, amit az idén dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára vehetett át.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában