Olimpia 2024, Helebrandt Máté

2024.08.16. 13:52

Máté már Los Angeles felé kacsingat

A városházán köszöntötték a gyalogló olimpikon Helebrandt Mátét pénteken.

Szon.hu

Fotó: Sipeki Péter

Mint arról beszámoltunk, a párizsi olimpián a 20 km-es férfi gyaloglásban Helebrandt Máté a 44. helyen végzett. A Nyíregyházi Sportcentrum atlétája London, Rió és Tokió után Párizsban a negyedi ötkarikás játékán állt rajthoz.

– Az eső utáni napsütés párássá tette a levegőt, amely megnehezítette a dolgunkat. A pálya sem volt a legjobb, csúszott, sok volt benne az emelkedő, kevert volt a talaja, hol aszfalton, hol macskakövön gyalogoltunk. Ettől függetlenül sokkal jobbat kellett volna mennem, egyszerűen az nem az én napom volt. Az első kilométereknél már éreztem, hogy nem úgy mentek a lábaim, ahogy kellene, edzéseken sokkal jobb időket teljesítettem. Ilyen eredményt szerintem junior koromban gyalogoltam legutóbb, nagyon sajnálom – elevenítette fel az eseményeket Máté pénteken a városházán, ahol a város nevében Dr. Ulrich Attila köszöntötte a sportolót.
– Pedig nagyon hosszú felkészülésen vagyok túl, tavaly októbertől július elejéig azon dolgoztunk, hogy kijussak az olimpiára. Az június végén derült ki, hogy biztos induló leszek, így a konkrét felkészülésre csak egy hónapom maradt. Mint ahogy említettem, jobb eredményre számítottam, nem vagyok azonban szomorú, mert fő célomat teljesítettem. Képviselhettem Magyarországot és Nyíregyházát és ez hatalmas motivációt ad ahhoz, hogy megcélozzam a Los Angeles-i olimpiát, bízom benne, hogy lesz erőm az újabb négy éves munkára.
Máté arról is beszélt, hogy a nemcsak fizikális, hanem mentálisan is topon kell lennie folyamatosan.

– Ebben az évben nehéz volt, mert a kvalifikációs rendszer változásával többször is csúcsformában kellett lennem, először márciusban, aztán a június végén, ez nem volt egyszerű. De mindig vannak célok és ezekre fókuszálva sikerül, és mellettem áll egy olyan csapat, amely mindenben támogat – mondta Helebrandt Máté. – Egyre nagyobb a konkurencia, így egyre nehezebb kijutni az olimpiára, a riói olimpia előtt már másfél évvel előtte megvolt a szintem, míg most az utolsó hónapig harcolnom kellett a párizsi repülőjegyért. Ez volt az első olimpia, ahol már csak egy táv volt, így százhúsz gyalogló helyett, csak negyvennyolc állhatott rajthoz – tette még hozzá.

Helebrandt Máté a versenyt követően még egy bő hetet töltött a francia fővárosban és szurkolt a többi magyarnak. 
Ami a közeljövőt illeti, elmondta, hogy legközelebb szeptemberben a csapatbajnokságon áll rajthoz. Majd egy rövid pihenőt követően október közepétől már a jövő évi versenyekre fókuszál.

– Nagy fegyvertény, hogy négy olimpiára is kijutottál, ez azt mutatja, hogy sportágadban a legmagasabb szintet képviseled. Világviszonylatban ilyen kisvárosnak, mint Nyíregyháza fontos az, hogy hazánk mellett városunkat is képviseled és viszed a jó hírét – méltatta a nyíregyházi olimpikon gyaloglót az alpolgármester. – Nagyon sok sikert kívánok neked a továbbiakhoz. Kívánom azt, hogy az a háttér, a családod, a Nyíregyházi Sportcentrum, az edződ maradjon stabil – zárta Dr. Ulrich Attila.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában