Kerékpársport, Nations' Cup Hungary

2024.08.22. 13:03

Ezúttal is ötösre vizsgáztak a szervezők

Kiváló versenyt láthatott a nagyérdemű a Nations’ Cup Hungary ifjúsági világkupán.

Nyíregyháza polgármestere Dr. Kovács Ferenc adta át a legjobb magyarnak járó különdíjat.

Fotó: Vigh Attila

Idén ötödik alkalommal rendezték meg augusztus 14-15-én a Nations’ Cup Hungary junior országúti világkupát. A Nyíregyházán és környékén zajló kétnapos viadal két mezőnyszakaszt és egy egyéni időfutamot tartogatott. A 2024-es év ismét mérföldkőnek tekinthető a verseny fejlődése szempontjából.

Komolyak az elvárások

– Sokan tudják, hogy a verseny Magyarországra hozatala egy három éves megfeszített előkészítő munka eredménye volt – mondta el lapunknak a záró időfutamot követően Solymosi János versenyigazgató. – Ennek megfelelően mind a hazai, mind a külföldi elvárások magasak, hiszen adott esetben a Párizs-Roubaix-val hasonlítanak minket össze. Ennek tudatában igyekszünk folyamatosan fejleszteni és fejlődni. Követjük a nemzetközi trendeket, szabályváltozásokat, igyekszünk egyszerűsíteni és optimalizálni a belső folyamatainkat. Fogadjuk és felhasználjuk az építő jellegű kritikákat és az egyéb jellegű visszacsatolásokat is köszönettel vesszük. A korcsoport élvonala versenyez nálunk, későbbi világbajnokok csillogtatják meg a tehetségüket és kapnak a verseny után WorldTeam-szerződéseket. Azt hiszem ez önmagában is elismerés, hiszen lehetőséget nyújtunk számukra, hogy megfelelő körülmények között, tudásuk legjavát adva bizonyíthassanak.

Idén végre-valahára a magyar versenyzők is remek eredményeket értek el. Ahogyan az előzetesen várható volt Pakot András és Takács Zsombor is kiválóan szerepelt. Utóbbi harcban volt az összetett verseny dobogójáért, ahonnan csak másodpercekkel maradt le.

– Minden évben komoly harc van a hazai versenyzők között, hiszen egy jó szereplés akár egy profi karriert hozhat elérhető közelségbe – folytatta Solymosi, aki egyben az NYKSE elnöke is. – Nem titok, hogy igencsak komoly esély mutatkozik arra, hogy Takács Zsombor jövőre egy igencsak jó nevű olasz csapatban kapjon lehetőséget. 

A MER-SE és a Nyírségi Kerékpáros Sport Egyesület által rendezett eseményen a szervezők igyekeztek megkönnyíteni a saját munkájukat.

Nagyszerű volt a hangulat

– A legfőbb változás az egyéni időfutam rajtjának módosítása volt, melynek során a díjátadó színpadról indultak a kerekesek – ecsetelte a legfőbb változtatást Solymosi. – A Kossuth térnek azért megvan a maga hangulata, az pedig, hogy az utolsó induló befutója már lámpafénynél történt adott egy igencsak komoly pluszt a versenyünknek. 

A MER-SE, azaz a társrendező Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke, egyben a Magyar Kerékpáros Szövetség delegáltja, Törzsök Zsolt is elismerően nyilatkozott.

– Kisebb változtatásokat szeretnénk ugyan végrehajtani, de a tervünk, hogy a verseny jövőre is a régión belül maradjon – vázolta fel a jövő évi terveket Törzsök Zsolt. – Az, hogy már ötödik éve Nyíregyháza a központja a viadalnak, az mind földrajzilag, mind pedig kulturálisan és turisztikailag is előnye a vármegyének, na meg persze a versenynek is. Minden évben vannak új terveink, felvetődött már az is, hogy a megmérettetés egyik szakasza érintené Szlovákiát, de egyelőre azokhoz a dolgokhoz és városokhoz ragaszkodunk, akik évek óta megbízható partnereink. 

Természetesen Nyíregyháza vezetése is elismeréssel konstatálta a színvonalas sporteseményt.

A városok is elégedettek

– Ebben az évben is nagy élmény volt a verseny – mondta el a díjátadót követően a verseny sajtósának Dr. Kovács Ferenc polgármester. – Színvonalas viaskodást láthatott a nagyérdemű nem csak Nyíregyházán, de Vásárosnaményban és Ibrányban is. A fejlődés jól látható a kerékpárosok számán is, hizsen minden eddiginél több csapat állt rajthoz az idei viadalon. 

A mezőny erősségét jól szemlélteti, hogy az összetett győztese, a spanyol Héctor Álvarez az egyik legjobb WorldTeam a Lidl-Trek utánpótlásában folytatja, az ötödik helyezett, 2023-as győztes, norvég Felix Orn-Kristoff pedig már tavaly aláírt a belga Intermarché-Wanty kontinentális sorához. 

– Számunkra szervezők számára is hatalmas elégtétel azt látni, hogy a világbajnokságon évről évre azok a srácok küzdenek a dobogós helyezésekért, akik itt nálunk is a győzelemért harcoltak – zárta gondolatait Solymosi János. – Bízunk abban, hogy az idei belga Európa-bajnokságon, majd a svájci vb-n is hasonló koreográfiának lehetünk szemtanui.   
   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában