Kötelező biztosítás

2024.09.12. 17:30

Kötelező két és négy keréken

A nyár közepétől már egyes elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni.

Miklós István

Rendszám híján az üzembentartó felelőssége, hogy legyen biztosítás a rolleren

Fotó: illusztráció: Sportmotor.hu

Az éves összehasonlításban 10 százalékkal, 57 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja – derült ki a Magyar Nemzeti Bank legújabb kgfb-indexéből.

Bár az emelkedés most nem volt kimagasló, az egyéb járműkategóriákban igen jelentős volt az árak növekedése: a taxik és a segédmotoros kerékpárok díjai például 50 százalék feletti mértékben nőttek. A szerződések újrakötésével, illetve biztosítóváltással azonban lehet faragni a végösszegből, de sokan nem figyelnek a határidőkre.

Ügyeljünk a határidőkre!

A kötelező biztosításokról Kovács Zsuzsa biztosítási ügyintézővel beszélgettünk, aki arra világított rá, a díjak változása biztosítófüggő, így az egyes ügyfelek eltérő díjszabással találkozhatnak.

– A javítási költségek emelkedése, az alkatrészárak és a szervizek díjszabása is hatással van a kötelező biztosítások áraira. Az ügyfelek minél alacsonyabb összegeket szeretnének, de az említett tényezők miatt nem lehet egy bizonyos szint alá menni. Egy jó konstrukcióval azonban le lehet faragni a biztosítási díjból. Még mindig sok a félreértés a határidők körül. A biztosítók az évforduló előtt 60 nappal kiküldik, milyen díjat ajánlanak ügyfelüknek a következő évre. Az már az ügyfél felelőssége, hogy áttekinti-e ezt az ajánlatot, de nem árt figyelni, mivel az évforduló előtt legkésőbb 30 nappal lehet váltani, vagy a meglévő biztosítónál új szerződést kötni – hívta fel a figyelmet a biztosítási ügyintéző, majd arra is rámutatott, nem feltétlenül kell biztosítót váltani akkor, ha valaki nem elégedett a következő évre ajánlott díjjal.

– Lehetnek olyan kedvezmények és lehetőségek, amik egy újrakötésnél mérsékelhetik a biztosítás árát, esetleg ugyanazon díjjal több szolgáltatást kaphat az ügyfél. Vannak már olyan rész-casco szolgáltatások, melyek megtérítik a vadkárt, esetleg az időjárás okozta károkat. Ezek manapság gyakori kártényezők, így ha a megajánlott díj mellé sikerül ezeket is a szerződésbe foglalni, akkor az ügyfél sokkal jobban jár, mintha váltana – tette hozzá Kovács Zsuzsa, akivel az elektromos rollerek biztosításáról is beszélgettünk.

Ne csak azért, mert kötelező

– A nyár közepétől bizonyos elektromos rollerekre is kötelező felelősségbiztosítást kell kötni. Bár ezek meglétét rendszám hiányában nehéz ellenőrizni, nem csupán azért érdemes megkötni a biztosítást, mert kötelező. Amennyiben valaki egy nagy értékű autóban kárt okoz, biztosítás hiányában tetemes kártérítési összeget fizethet. Ma már egy fényszórócsere is igen sokba kerül, ezért élni kell a felelősségbiztosítás nyújtotta előnyökkel. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a kisebb teljesítményű rollerekre is köthetünk felelősségbiztosítást, bár nem kötelező – emelt ki a biztosítási ügyintéző.

A rollerekre mindössze havi néhány ezer forinttól köthetünk biztosítást, ami az említett javítási költségek fényében igen kedvező.

– Szép számmal érkeznek hozzánk azon ügyfelek, akik elektromos rollerre szeretnének biztosítást kötni. Ilyen alacsony díjaknál nem is érdemes kockáztatni. A rollereseknek a baleset-biztosítást is ajánlom, mivel sajnos nagyon sok a baleset Nyíregyházán, melynek ők az elszenvedői. Több olyan ügyfelem is van, aki baleset miatt esett ki a munkából, ezért aki rendszeresen ilyen eszközzel közlekedik, annak érdemes lehet ilyen biztosítást kötni – hangsúlyozta Kovács Zsuzsa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában