Helyi gazdaság

2024.09.12. 17:19

Feltűrt ingujjak, szorgos kezek a jótékonysági almanapon

Az idén is megszervezte a vármegyei kormányhivatal az Őszköszöntő Szabolcsi Jótékonysági Almanapot, a korábbi évekhez hasonlóan a Nagykálló-TÉSZ telephelyén szüretelték Szabolcs aranyát a térség országgyűlési képviselői, a kormányhivatali dolgozók és más közéleti szereplők – a szervezők csupán annyit változtattak a programon, hogy a gyülekezőt, és az almaszedést megelőző sajtótájékoztatót ezúttal az érpataki Zsindelyes Cottage-ben tartották meg.

Tarnavölgyi Gergely

A tájékoztatón dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Román István főispán, a vármegyei kormányhivatal vezetője, valamint Bölcskei György, a Nagykálló-TÉSZ ügyvezetője szólt a sajtó képviselőihez, illetve a jótékonysági almanap résztvevőihez. 

– Nincs túl fényes helyzetben az ágazat, nincs a legjobb pozícióban az almatermesztés, de ennek ellenére optimistán kell tekinteni a jövőbe, és ki kell használni az alma feldolgozásában rejlő lehetőségeket – mondta Bölcskei György. 

–  A gazdálkodóknak tudni kell alkalmazkodni a megváltozott időjárási körülményekhez, gondolok itt a gyakori szárazságra, és az öntözés fontosságára. Csak komoly összefogással lehetünk eredményesek, ez igaz a termesztésre és a feldolgozásra is. Ebben az összefogásban részt kell vállalniuk a kamaráknak és a szaktárcának is – fogalmazott a hatodik Őszköszöntő Szabolcsi Jótékonysági Almanap megnyitóján Bölcskei György.

Élni a lehetőségekkel

Az érpataki Zsindelyes Cottage-ben megrendezett csütörtöki eseményen a Nagykálló-TÉSZ ügyvezetője úgy fogalmazott: ki kell tudni aknázni azt, hogy az almát többféleképpen fel lehet dolgozni, fel lehet használni, az ezekben rejlő lehetőségeket ki kell használni úgy, hogy közben az almásgazdák a termesztéstechnológiát a megváltozott időjárási körülményekhez (elhúzódó aszály, tavaszi fagyok) igazítják.

– A vízgazdálkodásunkat is rendbe kell tenni, racionalizálni kell, csak így tudjuk kivédeni a piac változásait. Mindezek ellenére azt gondolom, optimistán kell tekinteni a jövőbe, csak pozitívan szabad a dolgokhoz állni – mondta Bölcskei György, majd hozzátette, az idén sem változtatnak azon a gyakorlaton, hogy a leszedett almát jótékony célokra ajánlják fel.

– Mindig jó látni a megajándékozott, nehéz helyzetben élő gyerekek arcán az örömöt, amikor elvisszük nekik az almát – zárta Bölcskei György.

Román István főispán, a vármegyei kormányhivatal vezetője a jótékonysági almanap önmagán túlmutató jelentőségéről beszélt köszöntőjében.

Munka és jóízű beszélgetés

– Amellett, hogy dolgozunk, együtt vagyunk, beszélgetünk, és ezáltal egy kicsit közelebb kerülünk egymáshoz. Megismerhetjük egymás gondolatait, ki, hogyan látja a vármegye helyzetét, miben látja az előrelépési lehetőségeket. Mert mi, akik ezen az almaszedésen részt veszünk, mind azt szeretnénk, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye előrébb lépjen – emelte ki Román István főispán, az Őszköszöntő Szabolcsi Jótékonysági Almanap ötletgazdája, aki köszönetet mondott azoknak, akik eljöttek a rendezvényre.

– Az almaszedésen, majd az azt követő vacsorán új szövetségeseket találhatunk, és a régi kapcsolatokat megerősíthetjük – húzta alá a vármegyei kormányhivatal vezetője.

– A Nyírségnek rengeteg épített és természeti értéke van, az utóbbiak közé tartozik az alma is – ezt már dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője mondta az almanap nyitórendezvényén. Hozzátette, a vármegyében igyekeznek az alma „brandjét”, marketingértékét is erősíteni.

– Az almatermesztés egy embert próbáló feladat, nekünk pedig az a dolgunk, hogy segítsük a gazdálkodókat – fogalmazott a politikus, aki szerint az ágazat jövedelmezhetőségét is erősíteni kell.

Remek kezdeményezés

– Gratulálok ehhez a nagyszerű kezdeményezéshez, a vármegyei almásgazdáknak pedig sok erőt és kitartást kívánok – mondta a térség országgyűlési képviselője, dr. Simon Miklós.

És azt, hogy az almanapi összefogás, közösségépítés nem csupán egy üres szólam, mi sem bizonyítja jobban, hogy a csütörtök délutáni szüreten részt vett (többek közt) Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke, Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei szervezetének elnöke és dr. Szabó Tünde kormánybiztos, országgyűlési képviselő is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában